John Tukey

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

John Wildey Tukey[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

John Wildey Tukey (16 qershor 1915 - 26 korrik 2000) ishte një matematikan dhe statistician amerikan, më i njohur për zhvillimin e algoritmin e Transformimit të Shpejtë të Furierit (FFT) dhe skemës së kutisë. [1]. Testi i diapazonit Tukey, shpërndarja lambda Tukey, testi i aditivitetit Tukey dhe lema Teichmüller–Tukey mbajnë të gjitha emrin e tij. Atij i atribuohet gjithashtu krijimi i termit 'bit' dhe përdorimi i parë i botuar i fjalës softuer.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tukey lindi në Nju Bedford, Massachusetts në vitin 1915, nga një baba mësues latin dhe një nënë mësuese private. Ai mësohej kryesisht nga nëna e tij dhe ndoqi mësimet e rregullta vetëm për disa lëndë si frëngjishtja. Tukey mori një B.A. në vitin 1936 dhe M.Sc. në vitin 1937 në kimi, nga Universiteti Brown, përpara se të transferohej në Universitetin Princeton, ku mori një doktoraturë. në matematikë pas përfundimit të një disertacioni doktorature të titulluar "Mbi denumerueshmërinë në topologji". [2]

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Tukey punoi në Zyrën e Kërkimit të Kontrollit të Zjarrit dhe bashkëpunoi me Samuel Wilks dhe William Cochran. Ai pretendohet se ka ndihmuar në projektimin e aeroplanit spiun U-2. Pas luftës, ai u kthye në Princeton, duke e ndarë kohën e tij mes universitetit dhe AT&T Bell Laboratories. Në vitin 1962, Tukey u zgjodh në Shoqërinë Filozofike Amerikane. Ai u bë profesor i rregullt në moshën 35 vjeçare dhe kryetar themelues i departamentit të statistikave të Princeton në 1965. [3]

Midis shumë kontributeve për shoqërinë civile, Tukey shërbeu në një komitet të Shoqatës Amerikane të Statistikave që prodhoi një raport që kritikonte metodologjinë statistikore të Raportit Kinsey, Problemet Statistikore të Raportit Kinsey mbi Sjelljen Seksuale në Mashkullin Njerëzor, i cili përmbledhte "Ndërsa ka mbetur shumë për t'u bërë, përshtypja jonë e përgjithshme për punën e tyre të deritanishme është e favorshme”.

Nga viti 1960 deri në 1980, Tukey ndihmoi në hartimin e sondazheve të rrjetit televiziv NBC të përdorura për të parashikuar dhe analizuar zgjedhjet. Ai ishte gjithashtu konsulent i Shërbimit të Testimit Arsimor, Korporatës Xerox dhe Merck & Company.

Atij iu dha Medalja Kombëtare e Shkencës nga Presidenti Nixon në 1973.[3] Ai u nderua me Medaljen e Nderit IEEE në 1982 "Për kontributin e tij në analizën spektrale të proceseve të rastësishme dhe algoritmin e transformimit të shpejtë Fourier (FFT)".

Tukey doli në pension në 1985. Ai vdiq në New Brunswick, New Jersey, më 26 korrik 2000.

Kontribute shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të karrierës së tij Tukey punoi në zhvillimin e metodave statistikore për kompjuterë në Bell Labs ku shpiku termin "bit" në 1947.

Interesat e tij statistikore ishin të shumta dhe të ndryshme. Ai mbahet mend veçanërisht për zhvillimin e tij me James Cooley të algoritmit Cooley–Tukey FFT. Në vitin 1970, ai kontribuoi në mënyrë të konsiderueshme në atë që sot njihet si vlerësimi i thikëve - i quajtur gjithashtu Quenouille-Tukey jacknife. Ai prezantoi komplotin e kutisë në librin e tij të vitit 1977, "Analiza e të dhënave eksploruese".

Testi i diapazonit të Tukey, shpërndarja lambda e Tukey, testi i aditivitetit të Tukey, lema e Tukey dhe dritarja Tukey mbajnë të gjitha emrin e tij. Ai është gjithashtu krijuesi i disa metodave pak të njohura si linja trimean dhe mediane-mediane, një alternativë më e lehtë për regresionin linear.

Në vitin 1974, ai zhvilloi, me Jerome H. Friedman, konceptin e ndjekjes së projeksionit.

Praktika statistikore Ai gjithashtu kontribuoi në praktikën statistikore dhe artikuloi dallimin e rëndësishëm midis analizës së të dhënave eksploruese dhe analizës së të dhënave konfirmuese, duke besuar se shumë metodologji statistikore i kushtonte një theks të madh kësaj të fundit.

Megjithëse ai besonte në dobinë e ndarjes së dy llojeve të analizave, ai theksoi se ndonjëherë, veçanërisht në shkencën e natyrës, kjo ishte problematike dhe i quajti situata të tilla si shkencë të pakëndshme.

A. D. Gordon ofroi përmbledhjen e mëposhtme të parimeve të Tukey për praktikën statistikore:

...dobinë dhe kufizimin e statistikave matematikore; rëndësinë e të paturit të metodave të analizës statistikore që janë të qëndrueshme ndaj shkeljeve të supozimeve në bazë të përdorimit të tyre; nevoja për të grumbulluar përvojë në sjelljen e metodave specifike të analizës në mënyrë që të ofrohen udhëzime për përdorimin e tyre; rëndësinë e lejimit të mundësisë që të dhënat të ndikojnë në zgjedhjen e metodës me të cilën ato analizohen; nevoja që statisticienët të refuzojnë rolin e "rojtarit të së vërtetës së provuar" dhe t'i rezistojnë përpjekjeve për të ofruar zgjidhje njëherë e përgjithmonë dhe mbi-unifikime të rregullta të temës; natyra përsëritëse e analizës së të dhënave; implikimet e rritjes së fuqisë, disponueshmërisë dhe çmimit të lirë të pajisjeve kompjuterike; trajnimin e statisticienëve.

Termat statistikore Tukey shpiku shumë terma statistikorë që janë bërë pjesë e përdorimit të zakonshëm, por dy monedhat më të famshme që i atribuohen atij ishin të lidhura me shkencën kompjuterike.

Ndërsa punonte me John von Neumann në dizajnet e hershme kompjuterike, Tukey prezantoi fjalën "bit" si një tkurrje e "shifrës binare". [4] Termi "bit" u përdor për herë të parë në një artikull nga Claude Shannon në 1948.

Në vitin 2000, Fred Shapiro, një bibliotekar në Fakultetin Juridik të Yale, publikoi një letër që zbulonte se punimi i Tukey i vitit 1958 "Mësimi i matematikës konkrete" përmbante përdorimin më të hershëm të njohur të termit "softuer" i gjetur në një kërkim. i arkivave elektronike të JSTOR-it, që paraprijnë citimin e OED-it për dy vjet.

Kjo bëri që shumë t'i besonin Tukey-t për krijimin e termit, veçanërisht në nekrologjitë e botuara po atë vit,[3] edhe pse Tukey nuk pretendoi kurrë kredi për ndonjë monedhë të tillë. Në vitin 1995, Paul Niquette pretendoi se ai fillimisht e kishte shpikur termin në tetor 1953, megjithëse ai nuk mund të gjente asnjë dokument që mbështeste pretendimin e tij.[5]. Publikimi më i hershëm i njohur i termit "software" në një kontekst inxhinierik ishte në gusht 1953 nga Richard R. Carhart, në një memorandum kërkimor të RAND Corporation.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ [1] Arkivuar 24 janar 2022 tek Wayback Machine, Sande, Gordon (July 2001). "Obituary: John Wilder Tukey". Physics Today. 54 (7): 80–81. doi:10.1063/1.1397408.
  2. ^ [2], "John Tukey". IEEE Global History Network. IEEE. Retrieved 2011-07-18.
  3. ^ [3] Leonhardt, David (2000-07-28). "John Tukey, 85, Statistician; Coined the Word 'Software'". New York Times. Retrieved 2012-09-24.
  4. ^ [4], "Bit definition by The Linux Information Project (LINFO)". www.linfo.org.
  5. ^ [5], Niquette, R. Paul (2006), Softword: Provenance for the Word 'Software, ISBN 1-58922-233-4, archived from the original on 2019-08-08, retrieved 2019-08-18