Jump to content

Jugosllavia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Jugosllavi)
Harta e tre shteteve që kanë mbajtur emrin Jugosllavi, mes viteve 1918 dhe 2003.

Jugosllavia (serbokroatisht dhe sllovenisht: Jugoslavija, maqedonisht: Југославија) është emërtimi për tre shtete në Evropën juglindore, që kanë ekzistuar nga viti 1918 deri në vitin 2003, që u krijuan si prirje e popujve jugosllavë (serbëve, kroatëve, sllovenëve, boshnjakëve, sllavomaqedonëve dhe Shqipetar, kombësive tjera.

Flamuri i Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë

U krijua më 1918 si Mbretëria e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, më 1929 u emërua Mbretëria e Jugosllavisë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore u pushtua nga fuqitë e Boshtit. Më 1943 partizanët shpallën Jugosllavinë Federative Demokratike, për tu riemëruar më 1945 si Republika Popullore Federative e Jugosllavisë, e pastaj më 1963 si Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë. Pas shpërbërjes, më 1992, Serbia dhe Mali i Zi themeluan Republikën Federative të Jugosllavisë, që në vitin 2003 do të emërohet Bashkimi Shtetëror i Serbisë dhe Malit të Zi, që simolizon fundin e Jugosllavise.

Shpërbërja e Jugosllavisë

Shtetet e sotme që ishin pjesë e RSFJ:

Emri Kryeqyteti Flamuri Stema Data e shpalljes së pavarsisë
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1 mars 1992
Kroacia Zagrebi 25 qershor 1991
Kosova Prishtina 17 shkurt 2008
Maqedonia Shkupi 8 shtator 1991
Mali i Zi Podgorica 21 maj 2006
Serbia Beogradi 22 maj 2006
Sllovenia Lubjana 25 qershor 1991