Jugovizija

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jugovizija (cirilike: Југовизија), shqip: Jugopamja, ishte finalja kombëtare jugosllave për të përzgjedhur pjesëmarrësin e tyre për Konkursin e Këngës së Eurovizionit, organizuar nga transmetuesi jugosllav Radio Televizioni Jugosllav (JRT) dhe qendrat e tij transmetuese publike nënkombëtare me bazë në kryeqytetet e secilit prej vendeve.

Republikat përbërëse të federatës jugosllave: RS Bosnje dhe Hercegovina (RTV Sarajevë), RS Kroaci (RTV Zagreb dhe RTV Split), RS Maqedoni (RTV Shkup), RS Mali i Zi (RTV Titograd), RS Serbia (RTV Beograd) dhe RS Sllovenia (RTV Ljubljanë) dhe gjithashtu shërbimet e transmetimit të krahinave autonome brenda RS Serbisë: KSA Kosova (RTV Prishtina) dhe KSA Vojvodina (RTV Novi Sad). Transmetuesit e parë publikë nënkombëtarë që konkurruan në vitin 1961 ishin RTV Beograd, RTV Ljubljana dhe RTV Zagreb, ndërsa të tjerët u bashkuan në vitet në vijim.[1]

Jugovizija ishte titulli origjinal i festivalit. Por kur festivali u organizua në Opatija për disa vite në vitet 1970, filloi të njihej si Festival Opatija. Në vitin 1981, në serbo-kroatisht filloi të njihet si Jugoslovenski izbor za Pesmu Evrovizije ose Jugoslavenski izbor za Pjesmu Eurovizije.

Formati i konkursit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Viti Data Qyteti pritës dhe mjedisi Prezantuesit Formati i konkursit Numri i garuesve Sistemi i votimit
1961 16 Shkurt Teatri Kombëtar Slloven Drama Ljubljana, Ljubljana (SLO) Milanka Bavcon Vetëm finale 9 Një juri prej 8 ekspertësh, një pjesëtar për secilën nga republikat plus 2 nga provincat autonome
1962 23 January Studiot e RTV Zagrebit, Zagreb (CRO) Mladen Delić 12
1963 1 Shkurt Mjedis i panjohur, Beograd (SRB) Prezantuesi i panjohur 8
1964 5 Shkurt Delavski Dom, Trbovlje (SLO) Helena Koder
1965 6 Shkurt Radnički Dom, Zagreb (CRO) Željka Marković 14
1966 23 January Dom Sindikata, Beograd (SRB) Mića Orlović 13
1967 19 Shkurt Studiot e RTV Ljubljanës, Ljubljana (SLO) Tomaž Terček 15 Fituesi u zgjodh nga një juri prej 9 ekspertësh, një pjesëtar për çdo transmetues nënkombëtar
1968 25 Shkurt Studiot e RTV Shkupit, Shkup (MKD) Vesna Nestorović, Kristina Remskar, Dubravka Cecez, Snežana Lipkovska, Rosanda Kovijanić dhe Helga Vlahović Fituesi zgjidhej prej votave të një jurie të përzier ekspertësh dhe qytetarësh, një pjesëtar nga çdo transmetues nënkombëtar i JRT-së dhe 3 joekspertë- qytetarë
1969 5 Shkurt Studiot e RTV Zagrebit, Zagreb (CRO) Oliver Mlakar 17
1970 14 Shkurt Studiot e RTV Beogradit, Beograd (SRB) Mića Orlović 15
1971 20 Mars Salla e qendrës komunale, Domžale (SLO) Helena Koder dhe Ljubo Jelčić 9 Fituesi zgjidhej nga votat e 10 jurive në 5 qytete dhe qyteza në çdo republikë jugosllave, një total prej 400 anëtarësh
1972 12 Shkurt Qëndër Skenderija, Sarajeva (BIH) Mirjana Jančić 12
1973 1–3 Mars Crystal Hall of the Hotel Kvarner, Opatija (CRO) Helga Vlahovićdhe Oliver Mlakar 2 gjysëmfinale dhe një finale 12 finalistë (36 gjysëmfinalistë) Një juri me 40 anëtarë nga 5 qytete dhe qyteza nga secila prej 6 republikave dhe 2 krahinave autonome. Në gjysëmfinale, juritë i dhanë çdo kënge votën "Po" ose "Jo", duke qenë në varësi të miratimit të tyre që kënga të ishte në finale. Në finale, juritë i dhanë çdo kënge pikë nga 1-9
1974 28 Shkurt-2 Mars Oliver Mlakar, Ljiljana Trajkovska, Milanka Bavcon dhe Mića Orlović Fituesi zgjidhej prej një jurie me 8 anëtarë ekspertë, një anëtar nga çdo transmetues nënkombëtar i JRT-së
1975 13–15 Shkurt Oliver Mlakar 14 finalistë (33 gjysëmfinalistë)
1976 20–21 Shkurt 1 gjysëmfinale dhe një finale 16 finalistë dhe 21 gjysëmfinalistë
Jugovizija nuk u mbajt më 1977-ën
1978 18 Shkurt Korridori i Kristaltë i Hotel Kvarnerit, Opatija (CRO) Oliver Mlakar, Helga Vlahović, Milanka Bavcon dhe Mića Orlović Vetëm finale 16 Fituesi zgjidhej prej një jurie me 8 anëtarë ekspertë, një anëtar nga çdo transmetues nënkombëtar i JRT-së
1979 3 Mars Oliver Mlakardhe Helga Vlahović 18
1980 19 Shkurt
1981 28 Shkurt Studio IX - Studiot e RTV Beogradit, Beograd (SRB) Minja Subota dhe Helga Vlahović 16 8 juri rajonale me nga 8 anëtarë, një juri për çdo transmetues nënkombëtar të JRT-së. Anëtarët e jurisë dhanë pikë nga 1 deri në 5 për këngët e preferruara, që më pas u kthyen në pikë Eurovizioni. Transmetuesit nuk mund të votonin për këngët e tyre.
1982 12 Mars Studio 1 - Studiot e RTV Ljubljanës, Ljubljana (SLO) Miša Molk 8 juri 7 anëtarëshe joekspertësh, (3-5 anëtarë mbi 25 vjeç,dhe 3-4 anëtarë nën 25 vjeç), një juri për çdo transmetues. Anëtarët i dhanë pikët e tyre në nkë shkallë nga 1 deri në 5 pikë. Transmetuesit nuk mund të votonin për këngët e tyre.
1983 4 Mars Studio M - Studiot e RTV Novi Sadit, Novi Sad (VOJ) Dina Čolić 8 juri 7 anëtarëshe joekspertësh, një juri për çdo transmetues. Juritë votuan sipas modelit të Eurovizionit pra nga 1-8, 10 e më pas 12 pikë. Transmetuesit nuk mund të votonin për këngët e tyre.
1984 23 Mars Universal Hall, Shkup (MKD) Marija Damjanovska 8 jurit 7 anëtarëshe joekspertësh, të moshave dhe gjinive të ndryshme, një juri për çdo transmetues. Anëtarët dhanë pikë nga 1-5. Transmetuesit nuk mund të votonin për këngët e tyre.
1985 2 Mars Studio 5 - Studiot e RTV Zagrebit, Zagreb (CRO) Ana Brbora 15 Tetë juri rajonale 3 anëtarësh, një juri për çdo transmetues nënkombëtar të JRT-së.
1986 7 Mars Pallati i Rinisë dhe Sporteve, Prishtina (KOS) Enver Petrovci 16 8 juri, një për secilin transmetues nënkombëtar të JRT-së. Juritë votuan sipas sistemit të Eurovizionit pra 1-8, 10 dhe më pas 12 pikë. Transmetuesit nuk mund të votonin për këngët e tyre.
1987 7 Mars Qëndra Sava Congress Hall, Beograd (SRB) Dubravka Milošević 24 8 juri rajonale 3 anëtarëshe, një për secilin transmetues të JRT-së. Secili nga anëtarët, u jepte pikë këngëve të preferuara sipas sistemit 1–3, 5 dhe 7 pikë. Transmetuesit mund të votonin për këngët e tyre.
1988 12 Mars Qëndra Cankar, Ljubljana (SLO) Miša Molk dhe Bogdan Barovič 15
1989 4 Mars Korridori i madh i Teatrit Kombëtar të Serbisë, Novi Sad (VOJ) Dina Čolić dhe Boško Negovanović 16
1990 3 Mars Jazine Sports Hall, Zadar (CRO) Ana Brbora-Hum, Branko Uvodić Tetë juri tre anëtarëshe rajonale, një për çdo transmetues nënkombëtar të JRT-së. Të paktën dy profesionistë të muzikës dhe një anëtar nën 30 vjeç. Secili nga anëtarët u jepte këngëve pikëve të preferuara sipas sistemit 1-3, 5 dhe 7 pikë. Transmetuesit mund të votonin për këngët e tyre.
1991 9 Mars Studio 7 - Studiot e RTV Sarajevës, Sarajevo (BIH) Draginja Balac, Senad Hadžifejzović
1992 28 Mars Studiot e RTV Beogradit, Beograd (SRB) Radoš Bajić 20 Një juri e përbërë prej 15 ekspertësh të JRT-së. Secili nga anëtarët u dha pikë këngëve të preferuara me një sistem 1-3, 5 e më pas 7 pikë

Lista e fituesve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çelësi i tabelës
1
Fitues
13
Vendi i fundit
DNP
Hyrja u zgjodh por nuk konkurroi
DNP
Finalja kombëtare nuk u mbajt, nuk konkurroi
Year Host city Winner Artist Song Language Eurovision
1961 Stampa:Country data RS e Sllovenisë Ljubljana (SLO) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Ljiljana Petrović "Neke davne zvezde" Serbo-Kroatisht 8th
1962 Stampa:Country data SR Croatia Zagreb (CRO) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Lola Novaković "Ne pali svetla u sumrak" Serbo-Kroatisht 4th
1963 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Vice Vukov "Brodovi" Serbo-Kroatisht 11th
1964 Stampa:Country data SR Slovenia Trbovlje (SLO) Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina RTV Sarajevo Sabahudin Kurt "Život je sklopio krug" Serbo-Kroatisht 13th
1965 Stampa:Country data SR Croatia Zagreb (CRO) Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina RTV Sarajevo Vice Vukov "Čežnja" Serbo-Kroatisht 12th
1966 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Berta Ambrož "Brez Besed" Sllovenisht 7th
1967 Stampa:Country data SR Slovenia Ljubljana (SLO) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Lado Leskovar "Vse rože sveta" Sllovenisht 8th
1968 Stampa:Country data SR Macedonia Skopje (MKD) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Dubrovački trubaduri "Jedan dan" Serbo-Kroatisht 7th
1969 Stampa:Country data SR Croatia Zagreb (CRO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb 4M "Pozdrav svijetu" Serbo-Kroatisht 13th
1970 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Eva Sršen "Pridi, dala ti bom cvet" Sllovenisht 11th
1971 Stampa:Country data SR Slovenia Domžale (SLO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Krunoslav Slabinac "Tvoj dječak je tužan" Serbo-Kroatisht 14th
1972 Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina Sarajevo (BIH) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Tereza Kesovija "Muzika i ti" Serbo-Kroatisht 9th
1973 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina RTV Sarajevo Zdravko Čolić "Gori vatra" Serbo-Kroatisht 15th
1974 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Serbia RTV Belgrade Korni Grupa "Moja generacija" Serbo-Kroatisht 12th
1975 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Slovenia RTV Ljubljana Pepel in Kri "Dan ljubezni" Sllovenisht 13th
1976 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina RTV Sarajevo Ambasadori "Ne mogu skriti svoju bol" Serbo-Kroatisht 17th
Jugovizija not held in 1977 DNP
1978 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Oliver Dragojević "Zbogom ostaj ljubavi" Serbo-Kroatisht DNP
1979 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Tereza Kesovija "Disco" Serbo-Kroatisht DNP
1980 Stampa:Country data SR Croatia Opatija (CRO) Stampa:Country data SR Macedonia RTV Skopje Maja Odžaklijevska "Vraćam se" Serbo-Kroatisht DNP
1981 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina RTV Sarajevo Seid Memić "Vajta" "Lejla" Serbo-Kroatisht 15th
1982 Stampa:Country data SR Slovenia Ljubljana (SLO) Stampa:Country data SR Serbia RTV Belgrade Aska "Halo, Halo" Serbo-Kroatisht 14th
1983 Stampa:Country data SR Serbia Novi Sad (VOJ) Stampa:Country data SR Montenegro RTV Titograd Danijel "Džuli" Serbo-Kroatisht 4th
1984 Stampa:Country data SR Macedonia Skopje (MKD) Stampa:Country data SR Montenegro RTV Titograd Vlado & Isolda "Ciao, amore" Serbo-Kroatisht 18th
1985 Stampa:Country data SR Croatia Zagreb (CRO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Zorica Kondža & Josip Genda "Pokora" Serbo-Kroatisht DNP
1986 Stampa:Country data SR Serbia Prishtina (KOS) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Doris Dragović "Željo moja" Serbo-Kroatisht 11th
1987 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Novi Fosili "Ja sam za ples" Serbo-Kroatisht 4th
1988 Stampa:Country data SR Slovenia Ljubljana (SLO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Srebrna Krila "Mangup" Serbo-Kroatisht 6th
1989 Stampa:Country data SR Serbia Novi Sad (VOJ) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Riva "Rock Me" Serbo-Kroatisht 1st
1990 Stampa:Country data SR Croatia Zadar (CRO) Stampa:Country data SR Croatia RTV Zagreb Tajči "Hajde da ludujemo" Serbo-Kroatisht 7th
1991 Stampa:Country data SR Bosnia and Herzegovina Sarajevo (BIH) Stampa:Country data SR Serbia RTV Belgrade Bebi Dol "Brazil" Serbo-Kroatisht 21st
1992 Stampa:Country data SR Serbia Belgrade (SRB) Stampa:Country data SR Serbia RTV Belgrade Extra Nena "Ljubim te pesmama" Serbo-Kroatisht 13th

Dy krahinat autonome socialiste jugosllave; KSA e Kosovës ( RTV Prishtina ) dhe KSA e Vojvodinës ( RTV Novi Sad ) nuk e kanë fituar kurrë Jugovizian. RS e Kroacisë ishte republika përbërëse më e suksesshme, pasi interpretuesit e saj fituan konkursin kombëtar 13 nga 31 herë, të gjitha nga RTV Zagrebi . Ata kanë pritur gjithashtu 12 finale kombëtare. [2]

Nga viti 1977 deri në vitin 1980, dhe përsëri në vitin 1985, Jugosllavia nuk mori pjesë në garë. Jugosllavia synonte të hynte në garë në vitin 1985. Megjithatë, për shkak të mbajtjes së Konkursit në ditën e përkujtimit kombëtar që shënon përvjetorin e pestë të vdekjes së ish-presidentit jugosllav Josip Broz Tito, transmetimi i asnjë programi muzikor nuk u lejua dhe JRT u detyrua të tërhiqej. [3] Në vitin 1977 nuk u mbajt finalja kombëtare.

Pritje dhe fitore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transmetues Njësia Federale Hostings fitoret
RTV Zagreb RS e Kroacisë 12 (1962, 1965, 1969, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1980, 1985, 1990) 13 (1963, 1968, 1969, 1971, 1972, 1978, 1979, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990)
RTV Ljubljana RS e Sllovenisë 6 (1961, 1964, 1967, 1971, 1982, 1988) 6 (1961, 1962, 1966, 1967, 1970, 1975)
RTV Beograd RS e Serbisë 6 (1963, 1966, 1970, 1981, 1987, 1992) 4 (1974, 1982, 1991, 1992)
RTV Sarajevë RS e Bosnjës dhe Hercegovinës 2 (1972, 1991) 5 (1964, 1965, 1973, 1976, 1981)
RTV Shkup RS e Maqedonisë 2 (1968, 1984) 1 (1980)
RTV Titograd RS e Malit të Zi 0 2 (1983, 1984)
RTV Novi Sad KSA e Vojvodinës 2 (1983, 1989) 0
RTV Prishtinë KSA e Kosovës 1 (1986) 0
RTV Split RS e Kroacisë 0 0

Paraqitjet dhe hyrjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Transmetues Njësia Federale Paraqitjet Paraqitjet në finale Paraqitja e parë Paraqitja e fundit Regjistrimet Regjistrimet në finale
RTV Zagreb RS Kroacia 30 30 1961 1991 92 87
RTV Beograd RS Serbia 30 30 1961 1992 84 79
RTV Ljubljana RS Sllovenia 30 30 1961 1991 82 76
RTV Sarajevë RS Bosnja dhe Hercegovina 29 29 1962 1992 73 65
RTV Shkup RS Maqedonia 24 22 (1963) 1965 1991 60 51
RTV Titograd RS Mali i Zi 21 19 (1963) 1968 1992 37 34
RTV Novi Sad KSA Vojvodina 19 18 (1963) 1974 1992 34 31
RTV Prishtinë KSA Kosova 18 16 (1963) 1974 1992 34 28
RTV Split RS Kroacia 2 2 1979 1980 4 4

Qytetet pritëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konkurse Qyteti Njësia Federale Vendi i zhvillimit vite
7 Opatija RS Kroaci Hotel Kvarner 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1980
6 Beogradi RS Serbia Studiot e RTV BeograditSava QendërDom SindikataVendi i panjohur
1970, 1981, 1992198719661963
4 Zagrebi RS Kroaci RTV Zagreb StudiosRadnički Dom
1962, 1969, 19851965
4 Lubjanë RS Slloveni Studiot e RTV Ljubljanës

Teatri Kombëtar Slloven Drama i Lubjanës

Qendra Cankar
1967, 198219611988
2 Sarajevë RS Bosnja dhe Hercegovina Qendra Skenderija


Studiot e RTV Sarajevës
19721991
2 Shkupi RS Maqedoni Salla Universale

Studiot e RTV Shkupit
19841968
2 Novi Sad KSA Vojvodina Teatri Kombëtar Serb


Studiot e RTV Novi Sadit
19891983
1 Prishtinë KSA Kosova Pallati i Rinisë dhe Sporteve 1986
1 Zadari RS Kroaci Salla e Sporteve Jazine 1990
1 Domžale RS Slloveni Salla e Qendrës Komunale 1971
1 Trbovlje RS Slloveni Delavski Dom 1964

Prezantuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konkurse Mikpritës Vitet
8 Oliver Mlakar 1969, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1980
6 Helga Vllahoviq 1968, 1973, 1978, 1979, 1980, 1981
4 Miça Orloviq 1966, 1970, 1974, 1978
3 Milanka Bavcon 1961, 1974, 1978
2 Helena Koder 1964, 1971
Misha Molk 1982, 1988
Dina Çoliq 1983, 1989
1 Mlladen Deliq 1962
Pritësi i panjohur 1963
Zheljka Markoviq 1965
Tomaz Tercek 1967
Vesna Nestoroviq 1968
Kristina Remskar 1968
Dubravka Cecez 1968
Snezhana Lipkovska 1968
Rosanda Kovijanić 1968
Ljubo Jelçiq 1971
Mirjana Jançiq 1972
Liljana Trajkovska 1974
Minja Subota 1981
Marija Damjanovska 1984
Ana Brbora-Hum 1985
Enver Petrovci 1986
Dubravka Millosheviq 1987
Bogdan Baroviç 1988
Branko Uvodiq 1990
Draginja Balac 1991
Senad Haxhifejzoviq 1991
Radosh Bajiq 1992

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Yugoslavian National Finals at Eurodalmatia official ESC club" (në serbo-kroatisht). Arkivuar nga origjinali më 26 shkurt 2008. Marrë më 25 maj 2020.
  2. ^ "Yugoslavian National Finals at Eurodalmatia official ESC club". Arkivuar nga origjinali më 26 shkurt 2008. Marrë më 25 maj 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "History – Eurovision Song Contest 1985". Eurovision.tv. Arkivuar nga origjinali më 26 shtator 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)