Kënaqësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kënaqësia i referohet përvojës që ndihet mirë, që përfshin kënaqësinë e diçkaje. Është në kontrast me dhimbjen ose vuajtjen, të cilat janë forma të të ndjerit keq. Është e lidhur ngushtë me vlerën, dëshirën dhe veprimin: njerëzit dhe kafshët e tjera të ndërgjegjshme e shohin kënaqësinë të këndshme, pozitive ose të denjë për t'u kërkuar. Një shumëllojshmëri e madhe aktivitetesh mund të përjetohen si të këndshme, si ngrënia, seksi, dëgjimi i muzikës ose luajtja e lojërave. Kënaqësia është pjesë e gjendjeve të ndryshme mendore si ekstazia, euforia dhe rrjedha. Lumturia dhe mirëqenia janë të lidhura ngushtë me kënaqësinë, por jo identike me të. Nuk ka asnjë marrëveshje të përgjithshme nëse kënaqësia duhet të kuptohet si një ndjesi, një cilësi përvojash, një qëndrim ndaj përvojave apo ndryshe. Kënaqësia luan një rol qendror në familjen e teorive filozofike të njohura si hedonizëm.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]