Këshilli i Dijetarëve të Lartë Sauditë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Këshilli i Dijetarëve të Lartë Sauditë (Arabisht: Majlis Hay'at Kibar al-‘Ulama; هيئة كبار العلماء السعودية) është organi më i lartë qeverisës i Mbretërisë së Arabisë Saudite dhe këshillon mbretin në çështjet fetare.[1][2] [3] Këshilli emërohet nga mbreti. Sipas vitit 2009, këshilli ishte përbërë prej 21 antarësh.[2] Mbreti Fehd ka vazhduar precedentin e vendosur nga mbretërit e hershëm të takimit javore me anëtarët e Këshillit që banonin në kryeqytetin Riad.[4]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri në vitin 1971, këshilli janë takuar, kryesuar nga Muftiu i Madh.[1] Më 29 gusht 1972, mbreti Feisal bin Abdulaziz lëshoi një dekret mbretëror për themelimin e Këshillit.

Deri në vitin 2009, organi u kufizua vetëm në anëtarët e medh'hebit të Hanbeli (shkolla e jurisprudencës islame). Më 14 shkurt të atij viti Mbreti Abdullah zgjeroi Komitetin për të përfshirë dijetarë nga tre shkollat e tjera Sunni të jurisprudencës islame (Shafi'i, Hanefi dhe Maliki). Megjithë diversitetin e ri, vëzhguesit theksojnë se dijetarët vazhdojnë të mbajnë qëndrime shumë të ngjashme në lidhje me Akiden (besimin).[2]

Fetva[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli i Lartë ndihmon në shqyrtimin e kërkesave për fetva përgatitur nga Komiteti i Përhershëm i Katër (ose pesë) anëtar për Komitetin e Përhershëm për Hulumtime Shkencore dhe Ifta anëtarësimi i të cilit është tërhequr nga Këshilli i Lartë. Anëtarët e Këshillit të Lartë emërohen në mandate katërvjeçare.[5] Në vitin 2010, Mbreti Abdullah dekretoi se vetëm dijetarët fetarë të aprovuar zyrtarisht do të lejoheshin të lëshonin fetva në Arabinë Saudite, kryesisht anëtarët e Këshillit të Dijetarëve të Lartë.[2] Së paku një faqe islamike fetare IslamQA e drejtuar nga studiuesi islamik Muhammed el-Munaxhid u ndalua në Arabinë Saudite si rezultat.[2][6]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Saudi Arabia: The Coming Storm" By Peter W. Wilson p. 26-27
  2. ^ a b c d e "Saudi Fatwa Restrictions and the State-Clerical Relationship"| by Christopher Boucek| Carnegie Endowment| 27 tetor 2010
  3. ^ Bligh, Alexander. 1985. " The Saudi Religious Elite (Ulama) as Participant in the Political System of the Kingdom." International Journal of Middle East Studies 17, no. 1, 37-50
  4. ^ "Council of Senior Ulama". globalsecurity.org. Marrë më 11 mars 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Saudi Gazette: "Council of Senior Ulema reconstituted" Arkivuar 15 shtator 2012 tek Wayback Machine 22 qershor 2013| (list e antarëve të këshillit)
  6. ^ Al Arabiya: "Saudi Arabia blocks 'Islam Question and Answer'" (në arabisht) 2 shtator 2010