Jump to content

Këshilli i Naltë i Regjencës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Këshilli i Naltë i Regjencës (toskërisht: Këshillli i Lartë i Regjencës) ishte një organ kolegjial që ka kryer detyrën e kreut të shetit në dy periudha të Shqipërisë:

Në periudhën e parë, Këshilli i Naltë vepronte në emër të Princit Vid, i cili lëshoi Shqipërinë më 3 shtator 1914, dhe zyrtarisht ishte kreu i shtetit shqiptar deri më 31 Janar 1925, kur Ahmet Zogu e shpalli Shqipërinë republikë.

Në periudhën e dytë, Këshilli i Naltë ushtronte detyrën e kreut të shtetit dhe të qeverisë kur pas kapitullimit të Italisë në Shqipëri u rishpall pavarësia dhe u rinjoh kushtetuta e vitit 1928.[1]

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarët e Këshillit të Naltë të Regjencës ishin:[2][3][4][5][6]

Këshilli i Naltë i Regjencës i Principatës së Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli i Naltë i Regjencës

30 janar 1920 – 31 janar 1925

Aqif pashë Elbasani

(1860-1926)

31 janar 1920 – 22 dhjetor 1921 Bektashi
Omer pashë Vrioni II

(1839-1928)

23 dhjetor 1921 – 3 tetor 1922
Xhaferr bej Ypi[7]

(1878-1940)

2 dhjetor 1922 – 31 janar 1925
Luigj Bumçi

(1872-1945)

31 janar 1920 – 22 dhjetor 1921 Katolik
Ndoc Pistulli 23 dhjetor 1921 – 3 tetor 1922
Gjon Çoba 2 dhjetor 1922 – 24 maj 1924
Abdi bej Toptani

(1864-1942)

31 januar 1920 – 25 dhjetor 1921 Mysliman
Refik Bej Toptani [7]

(1870-1937)

25 dhjetor 1921 – 31 janar 1925
Mihal Turtulli

(1856-1935)

31 januar 1920 – 25 dhjetor 1921 Ortodoks
Sotir Peci [8]

(1873-1932)

25 dhjetor 1921 – 31 janar 1925

Prej më 2 korrik 1924 deri më 24 dhjetor 1924, Fan Noli ka vepruar në vend të Këshillit të Lartë.

Këshilli i Naltë i Regjencës i Mbretërisë së Shqipërisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli i Naltë i Regjencës

26 tetor 1943 – 25 tetor 1944

Mehdi bej Frashëri

(1874-1963)

26 tetor 1943 – 25 tetor 1944 Bektashi
Fuat bej Dibra

(1886-1944)

26 tetor 1943 – 22 shkurt 1944 Mysliman
Rexhep bej Mitrovica

(1888-1967)

25 qershor 1943 – 10 korrik 1944
Cafo Beg Ulqini

(1893-1977)

10 korrik 1944 – 25 tetor 1944
Lef Nosi

(1877-1946)

26 tetor 1943 – 25 tetor 1944 Ortodoks
Anton Harapi

(1888-1946)

13 janar 1944 – 25 tetor 1944 Katolik

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Këshilli i Naltë (25 tetor 1943 – 25 tetor 1944)".
  2. ^ "Albania at rulers.org".
  3. ^ "Albania at worldstatesmen.org".
  4. ^ "Albania at archontology.org".
  5. ^ "Albania at worldleadersindex.org".
  6. ^ "Albania: Heads of State: 1939-1944".
  7. ^ a b Ypi dhe Toptani ishin të pa pranishëm në Shqipëri (nga 8 ose 10 qershori 1924 deri 24 dhjetor 1924) dhe nuk u lejuan të kryenin detyrat e tyre gjatë një trazire.
  8. ^ I pa pranishëm në Shqipëri (2 korrik 1924 - 13 nëntor 1924) dhe i përfaqësuar nga Theofan Stilian Noli, i cili ishte Kryetar i Këshillit të Ministrave nga 16 qershor 1924.