Këshilli i Parë i Konstantinopolit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Dorëshkrim i hershëm i Këshillit I të Konstantinopolit. Bibloteka kombëtare e Francës (879-882).

Këshilli I i Konstantinopolit është këshilli i dytë ekumenik i kishëskrishterë, thirrur nga Theodhosi I, Perandori i Lindjes dhe mbajtur në Konstantinipol në vitin 381. Në këtë këshill morën pjesë 150 ipeshkvinj që shpallën dënimin e herezive të ndryshme, në veçanti kundër arianizmit, dhe Macedoniusit të Konstantinopolit që mohonte hyjninë e Shpirtit të Shenjtë. Këshilli ripohoi vendimet e Këshillit të Parë të Nicesë, duke miratuar se Shpirti i Shenjtë është bashkëpërbërës e i bashkamëshuar me Atin dhe Birin, me të cilët formon Trininë. Vendi i nderit iu dha ipeshkvit të Konstantinopolit Gregorit të Naciancusit.

Poashtu në këtë këshill u përkufizua Besimi nicean, i cili përdoret sot gjerësisht në liturgjinë e krishterë.

Pjesëmarrësit[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]