Jump to content

Këshilltar shkolle:

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Një këshilltar shkolle është një profesionist i cili punon në shkollën fillore, të mesme për t'u ofruar të gjithë nxënësve, përmes një programi këshillimi shkollor, qasje akademike, karrierë, kolegj , përballueshmëri , pranim, udhëzime dhe kompetenca sociale-emocionale.

Ndërhyrjet dhe shërbimet akademike, karriere, kolegjore dhe sociale-emocionale:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër ndërhyrjet kryesore të programit të këshillimit të shkollës përfshijnë: mësimet e kurrikulës së këshillimit shkollor në klasë dhe mësimet vjetore akademike, aksesin në karrierë,kolegj ,përballueshmërinë, pranimin dhe planifikimin social-emocional për çdo student dhe këshillim grupor dhe individual për disa studentë.

Këshillimi shkollor është një pjesë integrale e sistemit arsimor në vendet që përfaqësojnë më shumë se gjysmën e popullsisë së botës dhe në vende të tjera ai po shfaqet si një mbështetje kritike për mësimin e shkollave fillore , të mesme dhe të mesme, opsionet pas të mesme dhe social-emocionale/ shëndeti mendor.

Në Amerikë, Afrikë, Azi, Evropë dhe Paqësor, disa vende pa programe formale këshillimi shkollor përdorin mësues ose psikologë për të bërë këshillim shkollor duke theksuar zhvillimin e karrierës.

Vendet ndryshojnë në mënyrën se si ofrohet një program dhe shërbime këshillimi shkollor bazuar në ekonomi (financim për shkollat dhe programet e këshillimit shkollor), kapitalin social ( privat kundrejt shkollave publike) dhe certifikimin dhe lëvizjet kredenciale të këshilltarëve shkollorë në departamentet e arsimit, shoqatat profesionale dhe lokale dhe legjislacioni kombëtar.

Këshillimi shkollor është krijuar në 62 vende dhe shfaqet në shtatë të tjera.