Kabuto Yakushi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kabuto Yakushi (薬師カブト, Yakushi Kabuto) është personazh fiktiv në anime dhe manga Naruto krijuar nga Masashi Kishimoto. Ai kaloi jetën e tij më së shumti si spiun në fshatra, organizata, vende dhe me persona të ndryshme. Talenti i tij në teknikën e mjekësisë dhe inteligjenca tërhoqi vëmendjen e Orochimarus kur ai ishte i ri dhe bëri Kabuton si krahun e tij të djathtë. Megjithëse Kabuto mëson shumë për botën nën Orochimaru, ai përfundimisht vendos që jeta e tij për t'i shërbyer të tjerëve e ka penguar atë që të bëjë identitetin për vete. Ai më pas kërkon pushtet dhe bëhet një faktor kryesor në Luftën e Katërt Botërore të Ninxhave, duke përdorur vendin e tij më të lartë në botë, në mënyrë që të gjejë se ku ndodhet ai. Pasi më në fund e gjen veten në botë, Kabuto kthehet në Konohagakure për të drejtuar jetimoren atje, duke ndihmuar të tjerët që të gjejnë rrugën e vet.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kabuto u gjet si një fëmijë nga Nonō Yakushi në periferi të një qyteti të shkatërruar kohët e fundit në një betejë; ai kishte pësuar një dëmtim kokë, duke e lënë atë pa kujtuar emrin ose të kaluarën e tij. Nonō trajtoi plagën e tij dhe e solli atë në Shtëpinë e Jetimores së Konohas. Urushi, një jetim tjetër, vuri një përkrenare në kokën e tij, kështu që ai nuk do të lëndohej më, duke e bërë Nonō të emërojë atë "Kabuto". Kabuto e pëlqeu emrin dhe u largua nga shtrati i tij atë natë në mënyrë që ta falënderonte atë, duke mos qenë në dijeni të orarit në jetimore. Kur Nonō e gjeti atë, ajo zbuloi se kjo ishte pjesërisht sepse nuk mund të lexonte një orë për shkak të shikimit të tij të dobët. Ajo i dha atij syzet e saj kështu që ai mund të shihte, duke e përshëndetur Kabuto me mirënjohje.

Për të fituar para për veprimet e jetimores, Nonō e përdori teknikën e saj mjekësor për të trajtuar shinobi të lënduar të fshatit të gjethes; Kabuto, pasi u mësoi teknikën mjekësor nga Nonō, do të ndihmonte. Edhe pse paratë ndihmuan, ata ende mbështeteshin në financimin e drejtpërdrejtë nga Konoha për të arritur. Të vetëdijshëm për këtë fakt, Danzō Shimura vizitoi një jetimore një ditë duke kërcënuar se do të mbante fondet e Konoha nëse Nonō nuk e kthen një nga jetimët tek organizata e tij e Rrënjës. Kabuto, pas përgjimit në këtë bisedë, u bë vullnetar kundër protestave të Nonō dhe Urushi. Rrënja trajnoi Kabuto në spiunazh dhe gjatë viteve të dërguar atë për të fituar intel nga, në kohë të ndryshme, duke paraqitur si një ninjxha e reve, mjegullës, rrërës, dhe gurit. Ndërsa në fshatin e gurit, spiunimi i Kabutos u zbulua dhe një ninxhë e gurit e lidhi atë. Ai ishte në gjendje ta godasë ndjekësin e tij, por vetëm më vonë zbuloi se ishte Nonō, i cili po punonte gjithashtu për Rrënjën.

Kabuto u kërkoi shumë falje dhe u përpoq të shëroj Nonō, por ajo nuk e njohu fytyrën e tij, edhe kur i tha asaj emrin e tij. Ajo vdiq nga plagët e saj dhe Kabuto u detyrua të largohej përpara se të mbetej rezervë i Nonō. Kur ishte i sigurt, Kabuto u zhgënjye nga ajo që kishte ndodhur, duke u pyetur se kush ishte ai, edhe pse Nonō nuk e njohu atë. Ai u përball me shpejtësi nga Orochimaru, një nënvlerësim i Danzos që kishte marrë një interes në Kabuto gjatë viteve. Orochimaru shpjegoi se Danzō kishte dhënë Nonō fotografitë e falsifikuara të Kabuto kështu që ajo nuk do ta njohë më atë kur u takuan. Kjo, nga ana e tij, lejoi Danzon që të hapë Nonō dhe Kabuto kundër njëri-tjetrit dhe kështu të eliminojë dy spiunët më efektivë, dhe rrjedhimisht, të njohura të Rrënjës. Duke supozuar se Orochimaru planifikoi ta përfundojë atë, Kabuto e sulmoi atë, i shqetësuar nga humbja e Nonō dhe vetëidentifikimit që ai kishte fituar nëpërmjet saj.

Orochimaru mbijetoi nga sulmi dhe sugjeroi që Kabuto tani të përpiqet të bëjë një identitet të ri për veten duke përdorur çfarëdo njohurie të botës që mund të fitojë. Orochimaru ofroi për ta ndihmuar atë në këtë drejtim dhe e ftoi atë për të ndihmuar në krijimin e një fshati të ri, fshati i zërit, ku individualiteti mund të lulëzonte. Kabuto ra dakord dhe Orochimaru i dha atij një mbështetje të re: se ai u gjet nga Nonō - një kapitenr i skuadrës së mjekëve të Konoha - pas Betejës së Kikyō Pass dhe e adoptoi si djalin e saj. Kabuto ishte në gjendje të bëhej genin e Konoha, të cilën ai përdorte për të hyrë në provimet të Chūnin, në mënyrë që të mblidhte informacione për pjesëmarrësit e tjerë për përdorimin e Orochimaru. Më vonë, ai u gjet nga Akatsuki dhe u shndërrua në një nga agjentët e gjumit të Sasorit, që të spiunonte Orochimaru. Pak kohë më pas, Orochimaru e kuptoi të vërtetën dhe e liroi nga ky kontroll, duke i lejuar Kabutos që të depërtonte në mënyrë efektive në organizatën për Orochimaru. Kur nuk spiunonte, Kabuto ndihmoi Orochimarun me eksperimentimet e tij dhe studimet e tij për aftësitë e ndryshme të ninxhave të zërit. Në anime, Kabuto gjithashtu ndihmoi Orochimaru të gjejë mostra gjenetike për përdorim në Rimishërimin e Botës së Papastër dhe gjithashtu e ndihmoi të shpëtojë nga Itachi Uchiha pas përpjekjes së dështuar të këtij të fundit për të kapur Itachin.

Dublimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në japonisht, Kabuto dublohet nga Nobutoshi Canna dhe Mariko Mizuno (si fëmijë). Në anglisht, ai dublohet nga Henry Dittman, Kirk Thornton (epizodi 135) dhe Tara Sands.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • "Kabuto" është pjesa e fundit e emrit japonez për Aconitum, një bimë që mund ta zbusë dhimbjen ose vrasin, e cila duket e përshtatshme pasi ai është një ninxhë mjek që përdor njohuritë e tij medicinale në betejë.
  • Emri i Kabutos vjen nga një helmetë samurai me të njëjtin emër.
  • Mbiemri i tij, Yakushi, është forma e shkurtër e emrit japonez të Mjekësisë / Buda Shërues (formë e gjatë: Yakushi nyorai), Bhaisajyaguru, dhe do të thotë "përdorues i mjekësisë".