Jump to content

Kadillëku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një kadillëk, në disa raste i barabartë me një kaza, ishte një nënndarje administrative lokale e Perandorisë Osmane, e cila ishte territori i një kadiu, ose gjyqtari.[1]

Në një sanxhak mund të ketë disa kadilukë. Detyrat e kadiut shtriheshin përtej atyre të një gjyqtari modern; përveç zbatimit të ligjit, kadilukët ishin të përfshirë në çështje të tilla si taksat dhe rekrutimi.[2][3]

Edhe pse çdo kaza kishte një kadi, jo çdo kadi ishte përgjegjës për një kaza; Me kalimin e kohës, pozicioni i një kadiu u zhvendos me ndryshime demografike dhe politike.[4] Në reformat e Tanzimatit të vitit 1864, kadilukët u shkëputën nga kazatë.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Malcolm, Noel (1994). Bosnia: A Short History (në anglisht). Macmillan. fq. 50. ISBN 978-0-330-41244-5.
  2. ^ Malcolm, Noel (1998). Kosovo: A Short History (në anglisht). Macmillan. fq. 98–99. ISBN 978-0-330-41224-7.
  3. ^ Ginio, Eyal. "Neither Muslims nor Zimmis: The Gypsies (Roma) in the Ottoman State" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 nëntor 2009. Marrë më 21 gusht 2010. "These records mirror the diversity of the kadi's responsibilities in the Ottoman city"
  4. ^ Hickok, Michael Robert (1997). Ottoman military administration in eighteenth-century Bosnia (në anglisht). Brill. fq. 54. ISBN 978-90-04-10689-5.