Kafshimi i merimangës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një burrë brazilian 31 orë pasi ishte kafshuar në fytyrë nga një merimangë e vetmuar.

Një kafshim merimange, i njohur gjithashtu si arachnidism, është një dëmtim që rezulton nga kafshimi i një merimange. Efektet e shumicës së kafshimeve nuk janë serioze.[1] Shumica e kafshimeve rezultojnë në simptoma të lehta rreth zonës së kafshimit. Rrallë ato mund të prodhojnë një plagë nekrotike të lëkurës ose dhimbje të forta.[2]

Shumica e merimangave nuk shkaktojnë kafshime të rëndësishme.[3] Që një kafshim të jetë i rëndësishëm, kërkohet helmim i konsiderueshëm. Kafshimet nga merimangat e veja përfshijnë një helm neurotoksik i cili prodhon një gjendje të njohur si latrodektizëm. Simptomat mund të përfshijnë dhimbje që mund të jetë në kafshim ose të përfshijë gjoksin dhe barkun, djersitje, ngërçe të muskujve dhe të vjella ndër të tjera.[4] Kafshimet nga merimangat e vetmuara shkaktojnë gjendjen loxoscelism, në të cilën mund të ndodhë nekroza lokale e lëkurës përreth dhe shpërbërja e gjerë e qelizave të kuqe të gjakut. Mund të shfaqen gjithashtu dhimbje koke, të vjella dhe temperaturë të lehtë.[5] Merimangat e tjera që mund të shkaktojnë kafshime të rëndësishme përfshijnë merimangën australiane me gyp dhe merimangën endacake të Amerikës së Jugut.[6]

Përpjekjet për të parandaluar kafshimet përfshijnë pastrimin e rrëmujës dhe përdorimin e pesticideve.[7] Shumica e kafshimeve të merimangave menaxhohen me kujdes mbështetës si ilaçet anti-inflamatore josteroidale (përfshirë ibuprofenin) për dhimbjen dhe antihistaminet për kruajtjen.[8] Opioidet mund të përdoren nëse dhimbja është e fortë. Ndërsa ekziston një antihelm për helmin e merimangës së vejushës së zezë, ai është i lidhur me anafilaksinë dhe për këtë arsye nuk përdoret zakonisht në Shtetet e Bashkuara. Antihelmi kundër helmit të merimangës të rrjetës së hinkës përmirëson rezultatet. Kirurgjia mund të kërkohet për të riparuar zonën e lëkurës së dëmtuar nga disa kafshime të izoluara.[9]

Kafshimet e merimangës mund të mbidiagnostikohen ose të keqdiagnostikohen.[10] Në shumë raporte të kafshimit të merimangës është e paqartë nëse ka ndodhur një kafshim merimange.[11] Historikisht një sërë kushtesh i atribuohen kafshimit të merimangës. Në mesjetë, një gjendje që pretendohej se lindte nga kafshimi i merimangës ishte tarantizmi, ku njerëzit kërcenin të egër. Ndërsa nekroza i është atribuar kafshimit të një numri merimangash, dëshmi të mira e mbështesin këtë vetëm për merimangat e vetmuara.[12]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ James, William D.; Berger, Timothy G.; etj. (2006). Andrews' Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. fq. 455. ISBN 0-7216-2921-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Swanson, DL; Vetter, RS (17 shkurt 2005). "Bites of brown recluse spiders and suspected necrotic arachnidism". The New England Journal of Medicine. 352 (7): 700–07. doi:10.1056/nejmra041184. PMID 15716564. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Kang, JK; Bhate, C; Schwartz, RA (shtator 2014). "Spiders in dermatology" (PDF). Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 33 (3): 123–27. doi:10.12788/j.sder.0107. PMID 25577851. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2015-02-14. Marrë më 2015-02-15. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Kang, JK; Bhate, C; Schwartz, RA (shtator 2014). "Spiders in dermatology" (PDF). Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 33 (3): 123–27. doi:10.12788/j.sder.0107. PMID 25577851. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2015-02-14. Marrë më 2015-02-15. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Stuber, Marielle; Nentwig, Wolfgang (2016). "How informative are case studies of spider bites in the medical literature?". Toxicon. 114: 40–44. doi:10.1016/j.toxicon.2016.02.023. PMID 26923161. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Isbister, GK; Fan, HW (10 dhjetor 2011). "Spider bite". Lancet. 378 (9808): 2039–47. doi:10.1016/s0140-6736(10)62230-1. PMID 21762981. S2CID 27408940. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)