Kali i Trojës (informatikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Kali i Trojës (ang.: Trojan horse ) është një malware i fshehur në një program tjëtër i cili pastaj kryen detyrën për te cilën është dërguar. Kështu që worm-ët ose virus-at, mund të jenë Kal i Trojës. Shpeshëherë trojanet hapin porta të kompjuterit pa dijen e shfrytëzuesit dhe shkarkojne virusa nga ndonjë faqe e caktuar e internetit. Ai po ashtu mund të ju vjedhë fjalekalimet t´i kopjojë të dhënat apo të ekzekutojë çfardo qoftë aplikacioni. Por më së keqi është ajo se ai mundë të autorizoj dikë të hyjë në rrjetin apo kompjuterin tuaj dhe të marrë kontrollin mbi të.

Evoluimi i trojanëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Versionet e para të trojanëve (shkurt nga kali i Trojës) nuk ishin shumë diskret sepse ata kur lansoheshin afishonin një mesazh të errorit të tipit: "një faill.DLL requis xxxxx.DLL nuk është gjetur". Por versionet më të reja të trojaneve është shumë vështirë të detekthen sepse ata jan shumë diskret dhe mundë të jenë në mbrendësin e një programi i cili funksionon normalisht.

Detektimii trojanëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Prezencen e një kali të trojës mund ta hetojmë me funksionim të pazakonshëm të kompjuterit. P.sh kur jemi të lidhur në internet hard disku juaj punon edhe pse ju nuk bëni asgjë apo nëse dritaret hapen e mbyllen pa kontrollin tuaj do të thotë se ka gjasa të mëdha të jeni i infektuar.

Mbrojtja nga trojanët[redakto | redakto tekstin burimor]

Nëse ju dyshoni se jeni të infektuar nga ndonje trojan është e rekomandueshme të përdorni një program i cili i heton dhe i largon këta nga kompjuteri juaj.

për te mbrojtur kompujterin tuaj ju mund te scannoni me antivirus qe e keni ose mund ta shkarkoni nga interneti ..

për me teper info ndaj viruseve me gjni ne facebook genis arapaj

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]