Jump to content

Kamionçina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ford F-150 Supercrew me ton, katër dyer dhe anash.

Një kamionçinë ose pickup është një kamion i lehtë që ka një kabinë të mbyllur dhe një fund të pasëm të përbërë nga një shtrat mallrash që është i mbyllur nga tre mure të ulëta pa çati (kjo fundi i pasmë i shtratit të ngarkesës ndonjëherë përbëhet nga një derë e pasme dhe e lëvizshme mbulim). Në Australi dhe Zelandën e Re, si kamionçinët ashtu edhe shërbimet e coupé quhen utes, shkurt për automjete të dobishme. Në Afrikën e Jugut, njerëzit e të gjitha grupeve gjuhësore përdorin termin bakkie, një zvogëlues i bak, afrikanisht për "shportë".

Dikur një mjet pune ose bujqësie me pak komoditete për krijesat, në vitet 1950, konsumatorët amerikanë filluan të blinin kamionçinë për arsye të stilit të jetesës, dhe deri në vitet 1990, më pak se 15% e pronarëve raportuan përdorimin në punë si qëllimin kryesor të kamionit. Në Amerikën e Veriut, kamionçini përdoret kryesisht si makinë pasagjerësh dhe përbën rreth 18% të totalit të automjeteve të shitura në Shtetet e Bashkuara. Kamionët me madhësi të plotë dhe SUV-të janë një burim i rëndësishëm të ardhurash për prodhuesit kryesorë të makinave si GM, Ford dhe Stellantis, që përbëjnë më shumë se dy të tretat e fitimeve të tyre globale para taksave, megjithëse ato përbëjnë vetëm 16% të prodhimit të automjeteve në Amerikën e Veriut. . Këto automjete kanë një marzh të lartë fitimi dhe një çmim të lartë; në vitin 2018, Kelley Blue Book përmendi një kosto mesatare (duke përfshirë veçoritë opsionale) prej 43416 për një Ford F-150 të ri.

Termi pickup është me origjinë të panjohur. Ai u përdor nga Studebaker në 1913 dhe nga vitet 1930, "pick-up" (me vizë lidhëse) ishte bërë termi standard.