Kapedan Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pikturë nga Arif Pasha që përshkruan Kapudan Pashallarë

Kapudan Pasha (Turqishtja osmane: قپودان پاشا‎, Turqisht: Kaptan Paşa) ishte admirali i madh i marinësPerandorisë Osmane. Ai ishte i njohur edhe si kapdeni derja (osmanisht: قپودان دریا Kapudan-ı Derya, turqisht: Kaptan-ı Derya, "Kapiteni i Detit"). Në mënyrë tipike, ai ishte i vendosur në Galata dhe Gallipoli gjatë dimrit dhe u ngarkua me lundrime vjetore gjatë muajve të verës.[1] Titulli i Kapedan Pashës vetë dëshmohet vetëm nga viti 1567 e tutje; emërtimet e mëparshme për komandantin suprem të flotës përfshijnë Derya Beu ("beu i detit") dhe Re'is Kapudan ("kapiteni kryesor").

Titulli Derya Beu u dha për herë të parë gjatë sundimit të Bajazitit I si një gradë zyrtare brenda strukturës shtetërore. Pas Pushtimit të Kostandinopojës, Mehmeti II e ngriti Baltaoğlu Sylejman Beun në statusin e sanxhakbeut për përpjekjet e tij kundër BizantinëveBririn e Artë.[1] Baltaoğlu mori sanxhakun e Galipolit (baza kryesore detare turke) dhe kazat e Gallatës (deri në pushtimin e kolonisë së Gjenevës) dhe Izmit (dërgesa e taksave e të cilëve përbëhej nga lënda drusore e anijeve).[1]

Suksesi i Hajredin Barbarosa pa që Kapedan Pasha u ngrit në gradat e bejlerbeut dhe vezirit në vitin 1535, me territoret e tij të zgjeruara në Ejaletin e Arkipelagut dhe Algjerisë.

Rezidenca zyrtare e Kapedan Pashës ishte në DivanhaneArsenalin Perandorak (Tersane Kethüdasi) në Bririn e Artë, por ai ishte shpesh larg, pasi guvernatori i tij i Ejaletit të Arkipelagut përfshinte vizitën personalisht në provincat e tij të ndryshme çdo vit. Posti ishte një fuqi dhe prestigj i madh brenda hierarkisë osmane: Evlija Çelebiu raporton se kishte të ardhura vjetore prej 885,000 akçe argjendi. Të ardhura shtesë, në shumën prej 300,000 kurush në shekujt 18/19, erdhën nga dhënia me qira e një numri ishujsh të Egjeut tek taksat e fermerëve (iltizam).

Lulëzimi i postit ishte në shekullin e 16-të, kur një seri mbajtësish të aftë e çuan fuqinë detare osmane në lartësinë e saj, dhe për një kohë siguruan epërsinë e saj në Mesdhe. Megjithëse në teori posti mund të mbushej vetëm nga një admiral në shërbim (Kapudan-i Hümayun), një shef i Arsenalit Perandorak ose, të paktën, nga sanxhak-beu i Rodosit, nga kthesa e shekulli i 17-të emërimi i të preferuarve të gjykatës dhe/ose personave që mungojnë në përvojën ushtarake ose detare shënoi fillimin e rënies detare osmane.

Si pjesë e reformave të Tanzimatit, Ejaleti i Arkipelagut u zvogëlua në gradë dhe iu dha valiutRodosit në vitin 1848. Kapudan Pashallarë ruajtën gradën e tyre, por më pas ishin vetëm ushtarakë.

Gjithsej 161 kapitenë shërbyen deri më 13 mars 1867 kur posti u shfuqizua[2] dhe u zëvendësua nga ministrat (Bahriye Nazırı) të Ministrisë Detare Osmane. Pas vitit 1877, këta u zëvendësuan nga Komandantët e Flotës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Shaw, Stanford J. History of the Ottoman Empire and Modern Turkey, Vol. 1, pp. 131 ff. Cambridge University Press (Cambridge), 1976.
  2. ^ Langensiepen, B. & Güleryüz, Ahmet. The Ottoman Steam Navy, 1828–1923, p. 197. Naval Institute Press (Annapolis), 1995. ISBN 1-55750-659-0.