Kapelë dykëndëshe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kapelë dykëndëshe e uniformës së veshjes së studentëve të École polytechnique

Kapelë dykëndëshe është një formë historike e kapelës e adoptuar gjerësisht në vitet 1790 si një send i uniformës nga oficerët ushtarakë dhe detarë evropianë dhe amerikanë. Kapela ishte veshur gjerësisht deri në Luftën e Parë Botërore. Ajo mbijetoi në një masë më të kufizuar midis luftërave për t'u veshur nga oficerët e vjetër në marinat britanike, franceze, amerikane, japoneze dhe të tjera deri në Luftën e Dytë Botërore, por tani pothuajse është zhdukur në këtë kontekst.

Përveç përdorimeve të saj ushtarake / detare, kapela dykëndëshe ishte veshur gjerësisht gjatë shekujve 19 dhe fillimit të 20-tave nga zyrtarët civilë në monarkitë evropiane dhe japoneze, kur kërkohej të vishin uniforma në raste zyrtare. Kjo praktikë në përgjithësi pushoi pas Luftës së Parë Botërore, përveç në kontekstin e uniformës diplomatike. Sidoqoftë, qeveritarët kolonialë britanikë në klimë të butë dhe qeveritarë të përgjithshëm në disa vende të Komonuelthit (veçanërisht Australia, Kanada dhe Zelanda e Re) vazhduan të mbanin kapelat me veshje ceremoniale deri në gjysmën e dytë të shekullit 20.

Studentët në École polytechnique veshin një kapelat dykëndëshe si pjesë e Grand Uniforme e tyre. Studentet femra kishin veshur një kapelë trekëndëshe, por tani kishin edhe dykëndëshe. Kapela dykëndëshe gjithashtu formoi një pjesë të veshjes historike të zezë dhe të kuqe të plotë të kadetëve në Shkollën Mjekësore Ushtarake Franceze (École de Sante des Armées) derisa kjo uniformë u tërhoq më 1971, përveç përdorimit të kufizuar në raste të veçanta. Kapela dykëndëshe është ende e veshur nga anëtarët e Cadre Noir me uniformën e plotë të veshjes.

Uniformat diplomatike të veshura në raste të tilla si prezantimi i letrave kredenciale nga ambasadorët normalisht përfshinin kapela dykëndëshe të veshur me pupla dhe gërsheta ari ose argjendi. Deri në Luftën e Dytë Botërore, uniformat e tilla ishin veshur edhe nga stafi i ri i ambasadave, por tani mbijetojnë vetëm për ambasadorët në disa shërbime diplomatike të vendosura prej kohësh, siç janë ato të Britanisë, Francës, Suedisë, Belgjikës dhe Spanjës.

Në Mbretërinë e Bashkuar kapela vazhdon të vishet nga mbajtës të disa zyrave në raste të veçanta.