Kapelë tirol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kapelë tirol me karfica Volksmarching
Pushkët tirolanë të veshur me stile tradicionale të kapelave si pjesë e kostumit të fshatit të tyre, nga L në R: Bolzano (Bozen), S Tirol; Lienz, E Tirol; Abfaltersbach, E Tirol; Kaltern, S Tirol; Jenesien, Tirol S. (komandantët)

Kapela tirolike ( gjermanisht: Tirolerhut ), gjithashtu e quajtur kapelë bavareze ose kapelë alpine, është një lloj koke që fillimisht erdhi nga Tiroli në Alpe, në atë që tani është pjesë e Austrisë, Gjermanisë, Italisë dhe Zvicrës . Është një element thelbësor dhe dallues i kostumit popullor vendas.

Një kapelë tipike tirol është bërë nga shamia e gjelbër, e cila fillimisht kishte një kurorë që zvogëlohej në një pikë dhe një buzë afërsisht gjerësinë e një dore, diçka që ishte veçanërisht e zakonshme në Zillertal, një luginë tirollian në Austri. [1]

Në shekullin 19 dhe 20, kostumet tiroleane zhvilluan një shkallë të caktuar uniformiteti në pamjen e tyre. Në kostumet lokale të fshatit të Tirolit, stilet e ndryshme të kapelës tirole kanë mbijetuar që nga vitet 1830/1840, megjithëse janë të ngjashme me ato të modës bashkëkohore. Këto forma origjinale variojnë nga kapelat e gjata, relativisht të ngushta të Tirolit të Veriut, të cilat ishin të gërvishtura sipër, deri te kapelat e vogla me strehë të gjerë të vendit të verës së Tirolit të Jugut.

Më vonë, kapela tirole u bë bartësja e imazhit të "kulturës tirole" si një simbol turistik, shumë popullor në mbledhjet popullore dhe festivalet e birrës, si Oktoberfesti i Mynihut.

Galeri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "[T]he pointed, green, felt hat with a hand-wide brim, which came from South Tyrol, especially from the Ziller valley, earned such a reputation that it was referred to as a Tyrolean hat." Heinrich Heine: Reisebilder II: 1828-1831: Kommentar, Volume 6. Akademie Verlag, 2003, p. 232 (N.B.: the Ziller valley lies in North Tyrol)