Kapelë trekëndëshe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kapelë italiane trekëndëshe, mesi i shekullit 18

Kapela trekëndëshe është një stil kapele që ishte popullor gjatë shekullit të 18-të, megjithëse në të vërtetë nuk kishte emër deri në mesin e shekullit të 19-të. Në kulmin e popullaritetit të tij, kapela trekëndëshe ndryshonte shumë në stil dhe madhësi, dhe vishej jo vetëm nga aristokracia, por edhe si veshja e zakonshme civile, dhe si pjesë e uniformave ushtarake dhe detare. Kapela trekëndëshe u shfaq si rezultat i evolucionit të kapelës së gjerë të rrumbullakët të përdorur nga ushtarët spanjollë në Flandria gjatë shekullit të 17-të. Në Shtetet e Bashkuara, vetëm pesë presidentët e parë kishin veshur këtë stil kapele sipas modës së shekullit të 18-të.[1][2]

Kapela trekëndëshe shpejt ra në përdorim në fund të shekullit të 18-të. Ai evoluoi në kapelën dykëndëshe,[3] e cila u përdor gjerësisht nga oficerët ushtarakë në Evropë nga vitet 1790 deri në Luftën e Parë Botërore, duke mos u zhdukur plotësisht nga stili deri në Luftën e Dytë Botërore. Për ushtarët e regjistruar, kapela trekëndëshe u zëvendësua nga shako në kthesën e shekullit të 19-të, i cili ishte bërë stili i ri mbizotërues i kapelave ushtarake që nga viti 1800 e tutje.[4] Gjithashtu në kthesën e shekullit të 19-të, si kapelë në modë për burrat civilë, kapela trekëndëshe u parakalua nga kapelja cilindri.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Digital History, Steven Mintz. "Digital History" (në anglisht). Digitalhistory.uh.edu. Arkivuar nga origjinali më 23 korrik 2010. Marrë më 5 mars 2020.
  2. ^ Real Life at the White House: 200 ... – Google Knihy (në anglisht). Books.google.cz. 2002. ISBN 9780415939515. Marrë më 20 prill 2010.
  3. ^ "Cocked Hat". Infoplease.com (në anglisht). Marrë më 20 tetor 2017.
  4. ^ Kannik, Prebben. Military Uniforms in Colour (në anglisht). Blandford Press. fq. 268. ISBN 0-7137-0482-9.
  5. ^ Baclawski, Karen (1995). The Guide to Historic Costume (në anglisht). Drama Book Publishers. fq. 211–212. ISBN 978-0896762138.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]