Karikatura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Plumb-pudding in Danger (1805) i James Gillray, i cili karikaturoi Pitt dhe Napoleon, u votua si më i famshmi nga të gjitha karikaturat politike në Mbretërinë e Bashkuar.

Karikatura është një ilustrim humoristik që tepron ose shtrembëron thelbin e thjeshtë të një personi ose sendi për të krijuar një ngashmëri identifikuese të lehtë pamore.

Në literaturë, karikatura është një përshkrim i një personi që përdor ekzagjerimin e disa karakteristikave dhe thjeshtësimeve të dikujt.

Karikaturat mund të jenë fyese ose kompliment dhe mund të shërbejë për një qëllim politik apo të mirren vetëm për argëtim. Karikaturat e politikanëve janë përdorur shpesh në karikaturat editoriale, ndërsa karikaturat e yjeve të filmit janë gjetur shpesh në Revista.

Termi rrjedh nga fjala italiane caricare- për të ngarkuar apo të ngarkesës.

Kështu, fjala "karikaturë" në thelb do të thotë një "portret i ngarkuar". Sipas Sam Viviano (Instruktor i karikaturës në Shkollën e Arteve vizuale në New York), termi i referohet vetëm njerëzve me pamje të vërtetë të jetës, dhe të mos vizatohen trillimet e karaktereve imagjinar, të cilat nuk posedojnë grupe objektive të karakteristikave fizionomike për të nxjerrë në referencë. Walt Disney barazohet animacion tij për karikaturë, duke thënë se gjëja më e vështirë për të bërë ishte që të gjindet karikatura e një kafsheje, e cila i përshtatet më së miri një karakteri të njeriut.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]