Jump to content

Kartëmonedha 10 euro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ana e përparme e kartëmonedhës 10 € 2014.

Kartëmonedha dhjetë euro (10€) është kartëmonedha euro e dytë me vlerë më të ulët dhe është përdorur që nga futja e euros (në formën e saj në para) në 2002. Kartëmonedha përdoret në 25 vendet që e kanë atë si monedhën e tyre të vetme (me 23 që e miratuan ligjërisht); me një popullsi prej rreth 343 milionë banorë. Në korrik 2022, rreth 2,927,000,000 kartëmonedha dhjetë euro ishin në qarkullim rreth eurozonës. Është prerja e katërt më e përhapur, duke zënë 10.1% të totalit të kartëmonedhave. Vlerësimet sugjerojnë se jetëgjatësia mesatare e një kartëmonedhe dhjetë euro është rreth 1.5 vjet përpara se të zëvendësohet për shkak të konsumimit.

Është nota e dytë më e vogël me përmasa 127x67 mm me një skemë ngjyrash rozë. Kartëmonedhat dhjetë euro përshkruajnë ura dhe harqe/porte dyersh në arkitekturën romane (midis shekujve 11 dhe 12). Kartëmonedha dhjetë euro përmban disa veçori komplekse sigurie si filigranë, bojë të padukshme, holograme dhe mikroprintim që dokumentojnë vërtetësinë e saj.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]