Karta grafike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Karta grafike është një nga paisjet kryesore të kompjuterëve modern. Këto karta kanë në brendesi te tyre GPU-ne (Graphic Processing Unit), ky i fundit është shume i ngjashem me CPU por ndryshon ne faktin qe është i optimizuar ne kryerjen e operacioneve matematike qe janë mese te zakonshme ne manipulimin e grafikeve. Ky optimizim është diferenca kryesore midis GPU dhe CPU.

Një element tjetër i rendesishem i kartes grafike është memoria. GPU e perdor memorie për te ruajtur rezultatet e perkohshme qe asaj i duhen për te kryer operacione ne menyre sa me eficente. Kjo memorie mund te perdoret edhe për qellime te tjera si ruajta e imazheve te cilat do te shfaqen se shpejti ne monitor. Sasia dhe tipi i kësaj memorie është një faktor shume i rendesishem.

Karta grafike lidhet me monitorin nëpërmjet RAMDAC, ky i fundit e kthen sinjalin nga dixhital ne analog, i cili me pas shkon tek monitori, qofte ky CRT apo LCD. Disa karta grafike kane me shume se një RAMDAC, kjo ben te mundur lidhjen e me shume se një monitori me skeden grafike.

Duhet permendur fakti se disa nga prodhuesit e kartave grafike kane vene ne dispozicion te perdoruesve karta grafike te cilat ndodhen ne pllake ame(motherboard), keto janë me pak te fuqishme se kartat grafike te jashtme por janë zgjidhja me e mire për pedoruesit me buxhet te ulet si dhe ne rastin e kompjuterave notebook.

Prodhuesit me te rendesishem te kartave grafike ne bote jane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • NVIDIA
  • AMD
  • ASUS
  • GIGABYTE
  • MSI

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Galeria :

https://commons.wikimedia.org/wiki/Graphics_card

msiafterburner.site/