Kashalotët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ky artikull merret me kashalotët (Physeteroidea) si mbifamilje. Për kashalotin (Physeter macrocephalus) si lloj, shiko në artikullin përkatës.
Kashalotët
Sperm whale Tim Cole NMFS crop.jpg
Kashaloti (Physeter macrocephalus)
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Cetacea
Nënrendi: Odontoceti
Superfamilja: Physeteroidea
Gjenia: [[]]
Speciet:
Emri binomial

Llojet e gjalla

Physeter macrocephalus, kashaloti
Kogia breviceps, kashaloti i vogël
Kogia sima, kashaloti xhuxhi

Kashalotët (lat. Physeteroidea) është një superfamilje që sot përfshin tre lloje ekzistuese të balenave: kashalotin e gjinisë Physeter, dhe kashalotin e vogël e kashalotin xhuxh, të gjinisë Kogia. Në të kaluarën, këto gjini kanë qenë të bashkuara në një familje të vetme, Physeteridae, me dy lloje Kogia në një subfamilja (Kogiinae); megjithatë, kohëve të fundit është ndarë në gjininë Kogia në familjen Kogiidae, duke e lënë Physeteridae si një familje monotipike (vetëm me një lloj ekzistues).

Klasifikimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Janë të gjithë anëtarë të Odontoceti, nënrend që përmban të gjithë balenat me dhëmbë dhe delfinët. Një lloj ekzistuese  i gjinisë Physeter është i vendosur në familje Physeteridae. Dy lloje ekzistuese të gjinisë Kogia, kashaloti i vogël K. breviceps dhe kashaloti xhuxh K. simus, ndonjëherë janë të vendosur në këtë familje, apo janë të vendosur në familjen e tyre, Kogiidae.[1]

Një përmbledhje e klasifikimit llojeve ekzistuese dhe të zhdukura (†):

 • Physeteroidea, kashalotët
  • Rrjedhin physeteroidët [2]
   • Diaphorocetus
   • Acrophyseter
   • Albicetus
   • Zygophyseter
   • Brygmophyseter (= Naganocetus) †
   • Aulophyseter
   • Eudelphis
   • Orycterocetus
   • Preaulophyseter
   • Livyatan[3]
  • Physeteridae, kashalotët
   • Physeter, kashalotët
   • Ferecetotherium
   • Helvicetus
   • Idiorophus
   • Placoziphius
   • Idiophyseter
   • Physeterula
  • Kogiidae
   • Kogia, kashalotët e vogël
    • Kogia breviceps, kashaloti i vogël
    • Kogia sima, kashaloti xhuxhi
    • Kogia pusilla
   • Aprixokogia
   • Kogiopsis
   • Praekogia
   • Scaphokogia
   • Thalassocetus

Nomina dubia[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Eucetus
 • Graphiodon
 • Homocetus
 • Hoplocetus
 • Orcopsis
 • Palaeodelphis
 • Paleophoca
 • Physetodon
 • Physodon
 • Physotherium
 • Priscophyseter
 • Prophyseter
 • Scaldicetus
 • Scaptodon
 • Ziphoides

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Mead, J.G.; Brownell, R. L. Jr. (2005).
 2. ^ Lambert, Oliver; Bianucci, Giovanni; & Muizon, Christian de. "A new stem-sperm whale (Cetacea, Odontoceti, Physeteroidea) from the Latest Miocene of Peru". Comptes Rendus Palevol. 7 (6): 361–369. doi:10.1016/j.crpv.2008.06.002. 
 3. ^ Lambert, O.; Bianucci, G.; Post, K.; Salas-Gismondi, R.; Urbina, M.; Reumer, J. (2010). "The giant bite of a new raptorial sperm whale from the Miocene epoch of Peru". Nature. 466: 105–108. PMID 20596020. doi:10.1038/nature09067.