Jump to content

Katër Perandorët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Katër Perandorët (四皇, Yonko) janë piratë shumë të fuqishëm në serialin e animuar One Piece.

Ata nuk janë aleatë dhe as që janë armiq të njëri-tjetrit. Përkundrazi, të katërt preferojnë të mbeten autonom në shumicën e rrethanave. Këta të katër banojnë individualisht brenda gjysmës së dytë të Grand Line (e njohur si "Bota e Re"), duke ushtruar ndikim dhe kontroll mbresëlënës mbi dhjetëra ekuipazhe të tjera pirate dhe ishuj vetëqeverisës. Ata përbëjnë një nga Tre Fuqitë e Mëdha.[1]

Krahasuar me individët dhe grupet antagoniste me të cilët janë përballur më parë Piratët e Kapelës prej Kashte, Perandorët janë një kërcënim shumë më i madh gjatë gjysmës së dytë të serisë One Piece.

Në Betejën e Marinefordit, Mjekërbardhi i Katër Perandorëve, takoi fundin e tij drejt kulmit të Luftës së Samitit. Mjekërrziu, vrasësi i tij, më pas uzurpoi pozicionin e tij brenda vitit të ardhshëm.[2] Shanks, një tjetër anëtar i Katër Perandorëve, arbitroi një armëpushim për t'i dhënë fund luftës së lartpërmendur.[3]

Pas ngjarjes në Ishullin Whole Cake, presidenti i Gazetarisë Botërore, Morgans deklaroi Monkey D. Luffy si “Perandori i Pestë” në mesin e Yonko. Ky artikull u publikua pas ngjarjeve në ishullin Whole Cake dhe se Cavendish dhe Bartolomeo informuan gazetarët në lidhje me Flotën e Madhe të Kapelës prej Kashte e përbërë nga 5640 anëtarë.

Kaido dhe Big Mom u zëvendësuan nga Luffy dhe Buggy si Perandorë pas humbjeve të tyre gjatë bastisjes në Onigashima.[4]

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Personazhi Epiteti Shpërblimi Ekuipazhi
Anëtarët e tanishëm
Shanks “Flokë Kuqi” Shanks 4,048,900,000 beli Piratët e Flokëkuqit
Marshall D. Teach Mjekërrziu 2,247,600,000 beli Piratët e Mjekërrziut
Monkey D. Luffy Kapela prej Kashte ,000,000,000 beli Ekuipazhi i Kapelës prej Kashte
Buggy Kllouni
Kllouni i Yllit
15,000,000 beli Piratët e Buggy
Anëtarët e mëparshëm
Edward Newgate Mjekërrbardhi 5,046,000,000 beli Piratët e Mjekërrbardhit
Charlotte Linlin Big Mom 4,388,900,000 beli Piratët e Big Mom
Kaido Kaido i Bishave 4,611,100,000 beli Piratët e Bishave

Përmbledhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si një entitet, Katër Perandorët janë një nga Tre Fuqitë e Mëdha të botës, të tjerët janë Marinarët dhe SSG (ky i fundit zëvendëson Shtatë Luftëtarët e Detit të shpërbërë tashmë).[5] Forca dhe ndikimi i tyre është i tillë që ata jetojnë fjalë për fjalë sikur janë sovranë, duke bërë kryesisht si të duan si "Perandorët e Detit" (海の皇帝 Umi no Kōtei).

Individualisht, Perandorët konsiderohen si piratët më të fuqishëm në botë, me aftësi shkatërruese të fuqishme, të gjithanshme të Frutit të Detit, aftësi të jashtëzakonshme fizike dhe/ose mjeshtëri të plotë të Haki. Shpërblimet e tyre individuale janë ndër më të lartat në botë, me më i ulëti që është 2,247,600,000 beli dhe më i larti (më parë) mbi 5 miliardë. Deri më tani, vetëm tre piratë të njohur - Mbreti i Piratëve dhe kapiteni i Piratëve Roger: Gol D. Roger, kapiteni i Piratëve të Zemrës: "Kirurgu i Vdekjes" Trafalgar Law dhe kapiteni i Piratëve Kid: Eustass "Kapiten" Kid - kanë pasur një shpërblim më të lartë se ajo e një Perandori pa pasur ndonjëherë titullin e një Perandori vetë, me Roger që ka shpërblimin më të lartë të njohur në historinë e botës.

Flota[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse në mënyrë të pamohueshme të fuqishme në vetvete, pjesa më e madhe e forcës luftarake të Katër Perandorëve mund t'i atribuohet ekuipazheve të tyre të mëdha të mbushura me qindra apo edhe mijëra luftëtarë elitë; si dhe aleancat e tyre të ngushta me kapitenët e tjerë pirate.

Ekuipazhi kryesor i Mjekërrbardhit arriti në 1616 burra, dhe ai gjithashtu kishte 43 ekuipazhe vartëse të Botës së Re për ta ndihmuar atë në përpjekjet e tij për të shpëtuar Ace, secili i kryesuar nga një kapiten pirat famëkeq. Ekuipazhi i Big Mom është edhe më i madh, i përbërë nga dhjetëra mijëra ushtarë dhe Homies dhe i udhëhequr nga dhjetëra fëmijë të saj, të rritur më tej nga një numër i panjohur ekuipazhesh vartëse që u martuan me familjen Charlotte.[6] Për më tepër, familja e Big Mom konsiderohet si "familja më e fortë në botë". Ekuipazhi i Kaidos ka qenë mbi 20,000 njerëz,[7] nga të cilët, mbi 500 zotërojnë fuqinë e frutave artificiale SMILE. Kaido më vonë fitoi një shtesë prej 10,000 samurai dhe ninxha nën komandën e tij pasi tradhtoi Kurozumi Orochi si pjesë e planeve të tij për dominimin e botës. Luffy ka de facto komandën e Flotës së Madhe të Kapelës së Kashtës, e cila ka të paktën 5640 anëtarë, shumë prej të cilëve - si përfaqësuesit e 7 ekuipazheve - janë piratë të fuqishëm më vete. Buggy drejton një grup mercenar pirate të njohur me emrin Buggy's Delivery, i cili konsiderohet të jetë një nga organizatat më me ndikim në Nëntokë.

Për shkak të madhësisë së madhe të ekuipazheve të tyre, shumica e Katër Perandorëve përdorin një numër oficerësh ekzekutivë për të udhëhequr forcat e tyre. Për shkak të forcës së tyre të madhe dhe ekspozimit si top tunxh për ekuipazhet e Perandorit, ata konsiderohen si një kërcënim i madh nga marinsat, të dytat vetëm pas kapitenëve të tyre. Kjo përforcohet më tej nga shpërblimet e tyre masive individuale, duke tejkaluar shumë kapitenë piratësh famëkeq dhe madje edhe shifrën miliardë. Mjekërrbardhi kishte 16 komandantët e tij të divizioneve, secili prej të cilëve kishte njëqind anëtarë të ekuipazhit nën komandën e tyre. Big Mom ka Tre (më parë Katër) Komandantët e Ëmbël, të cilët janë më të fortët nga të gjithë fëmijët e Big Mom. Kaido ka tre njerëzit e tij të djathtë, All-Stars, të njohur gjithashtu si Fatkeqësitë. Mjekërrziu ka Dhjetë Kapitenët e Titanikut, disa prej të cilëve ishin kriminelët më të fuqishëm dhe më të pamëshirshëm që u mbyllën ndonjëherë në Impel Down. Luffy ka 7 përfaqësuesit e Flotës së Madhe të Kapelës së Kashtës, secila prej të cilëve ishte e rëndësishme në luftën kundër Doflamingos dhe forcave të tij dhe madje ndihmuan në mposhtjen e luftëtarëve të tij më të mirë. Këta oficerë të lartë duket se janë në gjendje të luftojnë me elitat e dy Fuqive të tjera të Mëdha: Shichibukai dhe Marinarët. Megjithatë, edhe më i forti nga këta oficerë nuk mund të krahasohet me vetë Katër Perandorët, siç shihet kur Big Mom mposhti me lehtësi Queen, një nga All-Stars të Piratëve të Bishave dhe Marco Feniksi, ish-komandantin e divizionit të parë të Piratëve të Mjekërrbardhit.

Edhe me sasinë e tyre tashmë të madhe të burimeve dhe vartësve të fortë, Katër Perandorët kërkojnë vazhdimisht të çojnë përpara fuqinë e tyre ushtarake. Kaido përfiton nga mjeshtrit superiorë në Wano për të bërë armë që përndryshe nuk mund të bëheshin, si dhe për të monopolizuar sasi të mëdha frutash artificiale të detit për vartësit e tij për t'i ngrënë. Kaido gjithashtu detyron kapitenët e piratëve të robëruar në punë të rënda në mënyrë që t'u thyejë shpirtrat dhe t'i bëjë ata të nënshtruar. Teach dhe ekuipazhi i tij përdorin metodën e panjohur për të vjedhur frutin e detit pas vdekjes së një personi tjetër, në mënyrë që të fitojnë fuqi të shumta. Big Mom rrit vazhdimisht forcën e ekuipazhit të saj duke krijuar gjithnjë e më shumë Homie dhe duke i martuar dhjetëra fëmijët e saj në organizata të ndryshme të fuqishme për të krijuar një rrjet lidhjesh familjare, duke formuar infrastrukturën e ushtrisë së saj.

Trafalgar Law pretendonte se ekzistojnë vetëm dy metoda për të mbijetuar në Botën e Re; njëra është të bëheni vartës i një Perandori dhe të mbroheni nën ombrellën e sundimit të tyre. Tjetra është të kundërshtojnë vazhdimisht autoritetin e tyre.

Ndikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prandaj, secili nga Katër Perandorët ka një numër të madh territoresh që ata qeverisin brenda Botës së Re. Katër Perandorët ofrojnë mbrojtje për të gjithë ata që banojnë brenda territoreve të tyre, duke i mbajtur kufijtë të sigurt nga çdo fraksion që mund të dëshirojë t'i pushtojë ata. Për shkak të fuqisë së tyre, Katër Perandorët mund të shpallin çdo vendndodhje të zgjedhur si të tyren. Thjesht deklarata është shpesh e mjaftueshme për të detyruar të tjerët, si marinsat ashtu edhe piratët, të njohin dhe respektojnë autoritetin e tyre. Kur Whitebeard deklaroi se ishulli i Njeriut-Peshk i pushtuar nga krimi ishte nën kontrollin e tij, ai menjëherë përfundoi të gjitha sulmet e piratëve në ishull si dhe tregtinë e skllevërve.

Territori kryesor i Big Mom, Totto Land, për shembull, mbrohet shumë nga anijet e kërkimit dhe nga kullat e vrojtimit të quajtura Tartes, të cilat janë të vendosura në vijat bregdetare të secilit prej ishujve të saj, të dyja të përgatitura për të inspektuar dhe për të rrëzuar potencialisht çdo anije që nuk është e lidhur me ekuipazhin e saj. Ajo gjithashtu ka sluga detare territoriale që patrullojnë ujërat, duke paralajmëruar ndërhyrës të mundshëm se po hyjnë në territorin e saj. Më në fund, Big Mom ka 34 ministra si pjesë e administratës së saj, një për të drejtuar punët e secilit prej ishujve ndihmës të territorit të saj.

Kaido dhe ekuipazhi i tij morën Vendin Wano si territorin e tyre kryesor pasi komplotuan me familjen Kurozumi për të përmbysur shogunatin Kozuki njëzet vjet më parë. Që atëherë, Piratët e Bishave konsoliduan fuqinë e tyre duke monopolizuar burimet e vendit për të prodhuar armë në prodhim masiv për botën e krimit, veçanërisht me Jokerin si ndërmjetësin e tyre kryesor dhe shitësin kryesor në tregtinë SMILE.

Vetë Katër Perandorët janë shtylla kryesore e ndikimit të ekuipazheve të tyre përkatëse në botë, pasi Charlotte Perospero kishte frikë se nëse Big Mom do të vdiste nga një tortë dasme e mundshme e helmuar, ekuipazhi i saj dhe e gjithë perandoria e Totto Land do të shemben. Kur vdiq Mjekërrbardhi, të gjitha vendet që ai deklaroi se ishin territori i tij u hapën menjëherë për sulme dhe për të pushtuar nga perandorët e tjerë, dhe mbetjet e Piratëve të Mjekërbardhit kryesisht u shmangën nga ekuipazhi që uzurpoi turpin e tyre në detin e madh.

Ata gjithashtu mund të motivojnë të tjerët që të marrin pjesë në një jetë piraterie. Shanks e frymëzoi personalisht Luffy dhe fjalët e fundit të Mjekërrbardhit frymëzuan shumë piratë të udhëtonin në Grand Line.

Ekuilibri i Tre Fuqive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është vetëm me përpjekjet e kombinuara të Marinarët dhe Shichibukai, si dhe mosbesimi mes tyre, që e mban nën kontroll fuqinë e tyre. Gjatë Luftës së Samitit të Marinefordit, Marinsat dhe Shichibukai duhej të luftonin së bashku vetëm për të mposhtur një nga Katër Perandorët, Mjekërrbardhin, ekuipazhin e tij dhe aleatët e tyre. Ardhja e një Perandori të dytë, Shanks, dhe ekuipazhi i tij, i dha fund menjëherë armiqësive, duke treguar fuqinë dhe ndikimin që ata kanë pa pasur nevojë të luftojnë.

Vetë Katër Perandorët nuk janë një koalicion si Shichibukai dhe ata ndjekin axhendat e tyre diskrete. Megjithatë, disa nga Perandorët ende kanë synimin për të gjetur një copë dhe për t'u bërë Mbret i Piratëve, ndërsa ish-Perandori Mjekërrbardhë nuk kishte një interes të tillë për ta bërë këtë.

Mundësia që dy ose më shumë nga Katër Perandorët të krijonin një aleancë ishte një kërcënim i mjaftueshëm për të shkaktuar panik Qeverinë Botërore, siç u pa kur u përpoq pa sukses të parandalonte një takim midis Shanks dhe Mjekërbardhë. Qeveria Botërore kishte frikë se dy Perandorët do të bashkoheshin, duke krijuar një kërcënim shumë më imponues që do të prishte ekuilibrin midis Fuqive të Mëdha. Ky skenar i frikshëm përfundimisht u realizua kur perandorët Charlotte Linlin dhe Kaido krijuan një aleancë gjatë Wano Country arc. Një luftë midis dy nga Katër Perandorët konsiderohet një krizë e tmerrshme, pasi përgjimi i përparimit të Kaidou në Mjekër Bardhë nga Shanks i kishte tronditur dhe frikësuar marinsat, duke e vënë qeverinë botërore në një "djersë të ftohtë" siç deklaroi një nga marinsat.

Edhe pse shumë të fuqishëm, ata kanë kërcënime të mundshme nga luftëtarë dhe piratë të rangut më të ulët. Për shembull, thuhet se sapo Elizabello II të ketë mbledhur mjaftueshëm forcë, Mbreti i tij Punch mund të rrëzojë edhe një Perandor, megjithëse kjo mund të jetë thjesht një ekzagjerim.[22] Megjithatë, për shkak të fuqisë së tyre të pamasë, është e nevojshme që fraksionet që synojnë t'i kundërshtojnë ata që së pari të krijojnë një aleancë me fraksionet e tjera në mënyrë që të rrëzojnë çdo anëtar të Katër Perandorëve. Sidoqoftë, edhe me ekuipazhet e piratëve që formojnë aleanca të shumta, shanset për të mposhtur një Perandor janë ende shumë të ulëta. Kur Piratët e Kapelës së Kashtës dhe Piratët e Zemrës formuan një aleancë për të mposhtur Kaidou, Law e informoi Luffy-n se ai besonte se mundësia e tyre për sukses ishte ende vetëm 30%. Kjo aleancë përfundimisht do të rritej në Aleancën masive Ninja-Pirate-Mink-Samurai, e përbërë nga mbi 5000 burra, dhe megjithatë numri i saj ishte ende i zbehtë në krahasim me forcat e kombinuara të Piratëve të Bishave dhe aleatëve të tyre Wano, të cilët ishin 30000 të fortë, rreth gjashtë herë më i madh.

Marrëdhënia midis Katër Perandorëve përshkruhet më së miri si një ngërç me katër drejtime. Për shkak të fuqisë së secilit prej tyre, ata përpiqen të shmangin luftën me njëri-tjetrin pasi kjo do të rezultonte në viktima masive për të dyja palët, duke e lënë fituesin të prekshëm ndaj marinsave ose perandorëve të mbetur. Një shembull është kur Big Mom dhe ekuipazhi i saj përpiqen të pushtojnë Vendin Wano. Kaido urdhëroi me tërbim ekuipazhin e tij të qëllonte anijen e saj nga frika e një lufte të plotë me Big Mom.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kopertina e Vëllimit 25, e cila doli në vitin 2002, paraqet perandorët aktualë në të njëjtin rend si artikulli i gazetës që i shpalli ata.
 • Sipas Skull në romanin One Piece A, thuhet se Katër Perandorët kanë secili pikën e vet kur janë më të frikshmit: Shanks kur zemërohet, Mjekërbardhë kur dikush bën gjëra të pandershme ose çnjerëzore, Big Mam kur është në humor të keq, dhe Kaidou ka qenë gjithmonë i frikshëm.
 • Secili prej Katër Perandorëve origjinal ka ndjenjën e vet të nderit: Mjekërrbardhi që nuk i fal kurrë ata që dëmtojnë shokun e tyre të ekuipazhit; Shanks që nuk fal askënd që lëndon miqtë e tij; Kaido që nuk i fal kurrë ata që ndërhyjnë në betejat e tij; dhe Big Mom që nuk i fal kurrë ata që dëmtojnë ata që u ka borxh.
 • Linlin pretendoi se nëse vajza e saj do të ishte martuar me princin e Elbaf Loki për të siguruar një aleancë politike, ajo do të kishte fituar ushtrinë më të fortë të gjigantëve që do ta lejonte atë të mposhtte tre perandorët tjerë dhe të bëhej Mbreti i ardhshëm i Piratëve.
 • Shanks u deklarua se kishte fituar titullin e tij të Perandorit gjashtë vjet përpara kohës së tanishme. Nuk dihet, megjithatë, nëse titulli i "Katër Perandorëve" ekzistonte tashmë para kësaj pike.
 • Shanks është i vetmi perandor që nuk ka ngrënë fruta të detit.
 • Aktualisht, Luffy është perandori më i ri, ndërsa Mjekërrziu është më i moshuari.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ One Piece Kapitulli 425 dhe Epizodi 314
 2. ^ One Piece Kapitulli 650 dhe Epizodi 570
 3. ^ One Piece Kapitulli 580 dhe Epizodi 489
 4. ^ One Piece Kapitulli 1053
 5. ^ One Piece Kapitulli 432 dhe Epizodi 314
 6. ^ One Piece Kapitulli 815 dhe Epizodi 766
 7. ^ One Piece Kapitulli 955 dhe Epizodi 956