Katakana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Katakana (片仮名カタカナ?, Stampa:IPA-ja) është një rrokëshe, një përbërëse e sistemit të shkrimit japonez së bashku me hiraganat,[1] kanxhit dhe në disa raste shkrimin latin (known as rōmaji).

Fjala katakana do të thotë "kana fragmentare", pasi karakteret (simbolet) katakana rrjedhin nga përbërës ose fragmente të kanxhive më të ndërlikuara. Katakana dhe hiragana janë të dyja sisteme kana . Me një ose dy përjashtime të vogla, çdo rrokje (rreptësisht mora ) në gjuhën japoneze përfaqësohet nga një karakter ose kana në secilin sistem. Çdo kana përfaqëson ose një zanore të tillë si " a " (katakana); një bashkëtingëllore të ndjekur nga një zanore si " ka " (katakana); ose " n " (katakana), një sonorant hundor i cili, në varësi të kontekstit, tingëllon ose si m, n ose ng anglisht ( [ŋ] ) ose si zanoret hundoreportugalishtes ose galicishtes .

Në ndryshim nga rrokja hiragana, e cila përdoret për fjalët japoneze që nuk mbulohen nga kanxhit dhe për lakimet gramatikore, përdorimi i rrokëshes katakana është i krahasueshëm me shkronjat e dorës në anglisht; konkretisht, përdoret për transkriptimin e fjalëve të gjuhëve të huaja në japonisht dhe shkrimin e fjalëve të huazuara (së bashku njihen si gairaigo ); për theksim; të përfaqësojë onomatopetë ; për terma teknikë dhe shkencorë; dhe për emrat e bimëve, kafshëve, mineraleve dhe shpesh kompanive japoneze.

Katakana evoluoi nga murgjit budistë japonezë që shkruanin gërmë për gërmë tekstet kineze në japonisht. [2]

Sistemi i shkrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gojūon – personazhe Katakana me një bërthamë
a i u e o
k
s
t
n
h
m
y [3] [3]
r
w [3]
( n )

Shkrimi i plotë katakana përbëhet nga 48 karaktere, pa llogaritur shenjat funksionale dhe diakritike:

 • 5 zanore bërthamore
 • 42 rrokjegrame bërthamë ose trup ( fillimi -bërthamë), të përbëra nga nëntë bashkëtingëllore në kombinim me secilën nga pesë zanoret, nga të cilat tre kombinime të mundshme ( yi, ye, wu ) nuk janë kanonike
 • 1 bashkëtingëllore kode

Këto janë konceptuar si një rrjet 5×10 ( gojūon , 五十音, fjalë për fjalë "pesëdhjetë tinguj"), siç tregohet në tabelën ngjitur, lexoniア (a) ,イ (i) ,ウ (u) ,エ (e) ,オ (o) ,カ (ka) ,キ (ki) ,ク (ku) ,ケ (ke) ,コ (ko) e kështu me radhë. gojūontrashëgon rendin zanor dhe bashkëtingëllor nga praktika sanskrite . Në kontekstet vertikale të tekstit, që dikur ishte rasti i paracaktuar, rrjeti zakonisht paraqitet si 10 kolona me 5 rreshta, me zanore në anën e djathtë dhe ア ( a ) në krye. Simbolet katakana në të njëjtin rresht ose kolonë nuk kanë karakteristika të përbashkëta grafike. Tre nga rrokjegramet që priten, yi, ye dhe wu, nuk u bënë kurrë konvencionale në asnjë gjuhë dhe nuk janë fare të pranishme në japonishten moderne.

Tabelës me 50 tinguj shpesh i shtohet një karakter shtesë, ン ( n ) hundore. Kjo mund të shfaqet në disa vënde, më shpesh pranë shenjave N ose, për shkak se është zhvilluar nga një nga shumë mu hentaigana, poshtë kolonës u . Mund t'i bashkëngjitet edhe rreshtit të zanoreve ose kolonës a . Këtu, është paraqitur në një tabelë më vete.

Japonisht[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrokëshja dhe drejtshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katakanat e përdorura në ortografinë japoneze
a i u e o
k
g
s
z
t
d
n
h
b
p
m
y [3] [3]
r
w ヰ [3] ヱ
(n)
Shenjat funksionale

dhe diakritikat

  Unused, extinct, or obsolete

Nga 48 sillabogramet katakana të përshkruara më sipër, vetëm 46 përdoren në japonishten moderne dhe njëra prej tyre ruhet vetëm për një përdorim të vetëm:

 • wi dhe ne shqiptohen si zanore në japonishten moderne dhe për këtë arsye janë të vjetruara, pasi janë zëvendësuar nga i dhe e, respektivisht.
 • wo tani përdoret vetëm si pjesëz dhe normalisht shqiptohet njësoj si zanorja オo . Si grimcë, zakonisht shkruhet në hiragana (を) dhe forma katakana, ヲ, është pothuajse e vjetëruar.

Një version i vogël i katakanës për ya, yu ose yo (ャ, ュ ose ョ, përkatësisht) mund t'i shtohet katakanave që përfundojnë me i . Kjo e ndryshon tingullin e zanores i në një rrëshqitje ( qiellzim/palatalizim ) në a, u ose o, p.sh. キャ ( ki + ya ) /kja/. Mbledhja e y kana e vogël quhet yōon .

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koleksioni i poezive nga prifti Myōe, 1248

Në japonishten moderne, katakana përdoret më shpesh për transkriptimin e fjalëve nga gjuhët e huaja ose fjalët e huaja (përveç fjalëve të huazuara historikisht nga kinezishtja), të quajtura gairaigo . [4] Për shembull, "televizion" shkruhetテレビ( terebi) . Në mënyrë të ngjashme, katakana zakonisht përdoret për emrat e vendeve, vendeve të huaja dhe emrave personalë të huaj. Për shembull, Shtetet e Bashkuara zakonisht referohen siアメリカ( Amerika ), në vend që të drejtshkrimit kanji të亜米利加( Amerika ) .

Katakanat përdoren gjithashtu për onomatopetë, [4] fjalët që përdoren për të përfaqësuar tingujt - për shembull,ピンポン( pinpon ), tingulli "ding-dong" i një zile dere.

Termat teknikë dhe shkencorë, të tillë si emrat e specieve dhe mineraleve të kafshëve dhe bimëve, gjithashtu shkruhen zakonisht në katakana. [5] Homo sapiens, si specie, është shkruarヒト( hito ), në vend se kanj i tij, 人 .

Katakana shpesh (por jo gjithmonë) përdoret për transkriptimin e emrave të kompanive japoneze. Për shembull, Suzuki shkruhet スズキ, dhe Toyota shkruhet トヨタ. Meqenëse këta janë emra të zakonshëm të familjes, Suzuki është i dyti më i zakonshëm në Japoni, përdorimi i katakanës ndihmon në dallimin e emrave të kompanive nga mbiemrat. Katakana zakonisht përdoret në tabela, reklama dhe grumbullime (d.m.th., billborde ), për shembull,ココ( koko, "këtu") ,ゴミ( gomi, "plehra") oseメガネ( megan, "gota") . Fjalët që shkrimtari dëshiron të theksojë në një fjali shkruhen ndonjëherë edhe në katakana, duke pasqyruar përdorimin e shkronjave të dorës në gjuhët evropiane. [4]

Katakana përdorej gjithashtu për telegrame në Japoni para vitit 1988, dhe për sistemet kompjuterike - para prezantimit të karaktereve shumë-bajtëshe - në vitet 1980. Shumica e kompjuterëve të asaj epoke përdornin katakana në vend të kanxhive ose hiragana për dalje.

Megjithëse fjalët e huazuara nga kinezishtja e lashtë zakonisht shkruhen në kanxhi, fjalët e huazuara nga dialektet moderne kineze që huazohen drejtpërdrejt përdorin katakana në vend të tyre.

Shembuj të fjalëve huazuese moderne kineze në japonisht
japoneze Hepburn Kuptimi kineze Pinyin / Yale Gjuha e burimit
マージャン mājan mahjong 麻將 májiàng Mandarine
ウーロン茶 ūroncha çaj oolong 烏龍茶 wūlóngchá
チャーハン chāhan oriz i skuqur 炒飯 chǎofàn
チャーシュー chashū mish derri i pjekur në skarë 叉燒 chā siu Kantoneze
シューマイ shūmai shumai 燒賣 siu máai

Huazimi shumë i zakonshëm kinez rāmen, i shkruar në katakana siラーメン, shkruhet rrallë me kanxhin e saj (拉麺).

Në këtë paralajmërim udhëtimi, kanxhi për "mjegull" ( ) është shkruar në katakana (キリ) për ta bërë atë të lexueshëm më shpejt

Katakana gjithashtu përdoret ndonjëherë për të treguar fjalët që thuhen me një theks të huaj ose ndryshe të pazakontë. Për shembull, në një manga, fjalimi i një personazhi të huaj ose i një roboti mund të përfaqësohet ngaコンニチワ konnichiwa ("përshëndetje") në vend të hiraganës më tipike こんにちは . Disa emra personalë japonezë janë shkruar në katakana. Kjo ishte më e zakonshme në të kaluarën, prandaj gratë e moshuara shpesh kanë emra katakana. Kjo ishte veçanërisht e zakonshme në mesin e grave në periudhat Meiji dhe Taishō, kur shumë prindër të varfër dhe analfabetë nuk ishin të gatshëm të paguanin një studiues që t'u jepte vajzave të tyre emrat në kanji. [6] Katakana përdoret gjithashtu për të treguar faktin që një personazh flet një gjuhë të huaj dhe ajo që shfaqet në katakana është vetëm "përkthimi" japonez i fjalëve të tyre.

Disa fjalë të përdorura shpesh mund të shkruhen gjithashtu në katakana në dialog për të përcjellë një ton joformal dhe bisedor. Disa shembuj përfshijnëマンガ("manga"),アイツaitsu ("ai djalë apo vajzë; ai/ai; ajo/ajo"),バカ baka ("budalla") etj.

Fjalët me kanxhi të vështirë për t'u lexuar ndonjëherë shkruhen me katakana (për këtë qëllim përdoret edhe hiragana). Ky fenomen shihet shpesh me terminologjinë mjekësore . Për shembull, në fjalën 皮膚科 hifuka (" dermatologji "), kanxhi i dytë,<, konsiderohet ie vështirë për t'u lexuar, dhe kështu fjala hifuka zakonisht shkruhe t皮フ科 oseヒフ科 , duke përzier kanxhi dhe katakana.

Një faqe e Kushtetutës Meixhi e shkruar ekskluzivisht me kyūjitai dhe katakana

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrënjët e katakanës së theksuara
Syougaku11

Katakana u zhvillua në shekullin e 9-të (gjatë periudhës së hershme Heian ) nga murgjit budistë në Nara për të transliteruar tekste dhe vepra arti nga India, duke marrë pjesë të karaktereve man'yōgana si një formë stenografie, prandaj kjo kana është e tillë. -quajtur kata (?, "e pjesshme, e fragmentuar") . Për shembull, ka (?) vjen nga ana e majtë e ka (?, fpf. "rritje", por kuptimi origjinal nuk mund të aplikohet për kanën) . Tabela ngjitur tregon origjinën e secilës katakana: shenjat e kuqe të karakterit origjinal kinez (të përdorur si man'yōgana ) përfundimisht u bënë çdo simbol përkatës. [7] Katakana është gjithashtu e ndikuar shumë nga sanskritishtja për shkak të krijuesve origjinalë që kanë udhëtuar dhe punuar me budistët indianë me bazë në Azinë Lindore gjatë epokës. [8] [9]

Dokumentet zyrtare të Perandorisë së Japonisë shkruheshin ekskluzivisht me kyūjitai dhe katakana.

 1. ^ Roy Andrew Miller (1966) A Japanese Reader: Graded Lessons in the Modern Language, Rutland, Vermont: Charles E. Tuttle Company, Tokyo, Japan, p. 28, Lesson 7: Katakana: a—no.
 2. ^ "How did katakana and hiragana originate?". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c d e f See obsolete kana
 4. ^ a b c "The Japanese Writing System (2) Katakana", p. 29 in Yookoso!
 5. ^ "Hiragana, Katakana & Kanji". Japanese Word Characters. 8 shtator 2010. Marrë më 15 tetor 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Tackett, Rachel. "Why old Japanese women have names in katakana". RocketNews24. Arkivuar nga origjinali më 10 shtator 2015. Marrë më 19 shtator 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Japanese katakana.
 8. ^ Aiyar, Pallavi (2018-06-09). "The oldest recorded Indian in Japan impacts the country's culture even today". The Hindu (në Indian English). ISSN 0971-751X. Marrë më 2022-09-18.
 9. ^ "The Influence of Sanskrit on the Japanese Sound System – संस्कृता वाक्". sites.google.com. Arkivuar nga origjinali më 20 shtator 2014. Marrë më 2022-09-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)