Katedralja e Lundit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Katedralja e Lundit është një ndërtesë kishë në qendër të Lundit në Lundagård park, katedralen në Lund dioqezën dhe kisha famullitare e Lundit katedrales Parish.

Ndërtimi

Katedralja e Lundit ka filluar në 1100s, pasi Lund ishte bërë selia e kryepeshkopit të Skandinavisë. Kisha u ndërtua e gur ranor në stilin romak prej guri prestar-nga Rhein dhe Italia. Katedralja Lundit është konsideruar të jetë pasardhësja kryesore e rajonit nordike për katedralen perandorake në Speyer.

Është e vështirë të datës bazë reale të katedrales së. Në Canute vepër e shenjtë e dhuratë, datë në 21 maj 1085, flet për një katedrale e ndërtuar në 1080s. Megjithatë, të dhënat tregojnë se kjo nuk është e ndryshme nga katedralen dhe katedralen pranishëm ishte nisur në fillim të 1100, kur Lund ishte selia e Kryepeshkopit.

Crypt altarin e lartë ishte shenjtëruar 1123 Më 1 shtator 1145 inauguroi altarit Katedrales të lartë dhe i mbarë kishës, i dedikuar për Shën Lawrence, mund të vendoset.

Në 1234 ka pasur një zjarr shumë të gjerë në kishë. Kur kisha ishte rindërtuar shtuar një lektoriemur reja, harqe dhe fasada të reja në perëndim. Gjatë shekullit të njëjtë fituar dy statujat e bronxit gjenden sot në anijatë.

Pajisje të madh që u shtua në 1300 që vijnë janë officiating karrige, stalla kori dhe reredos (1398). Ora astronomike erdhi në rreth vitin 1380

Midis viteve 1510-1527 restauruar kishën e Ademit van Düren. Për ndërtesat që janë etiketuar nga kjo periudhë përfshijnë ndër krahut verior, buttresses me polet tension, rritje e kullave dhe një prerje të mirë në dhomë e nëndheshme.

Në 1592 ndërtimin e kleri.

Universiteti i Lundit u përurua 28 janar 1668 në katedralen.

Ndërmjet viteve 1759-1778 është kryer punë të madhe restauruese në katedrale. Elemente të shumta fasada e jashtme ishin veshja e reja gur ranor.

1779 u holl e kishës në gjendje të tillë të dobët se ajo ishte gati për të rrëzuar poshtë. Kapiteni i fortifikimit Dehn Hans Kristian është thirrur, por propozimi i tij ishte shkatërrim total të portikut nga zëvendësimi i kësaj me një korvägg drejtë. Guvernatori dhe peshkopi refuzuar për shkak se plani. Në vend të kësaj, ata vendosën, me pëlqimin e mbretit Gustav III, për shpërbërjen e apsidës gjithë me absidvalv dhe ta sjellë atë përsëri. Kjo ishte në vitet 1780-1785. Të gjithë gurë dekorativ u regjistruan në mënyrë që ata të mund përsëri të vihet deri në vendet e tyre të duhur. Të gjitha gurin tjetër, megjithatë, ishte ose të fituar rishtas, ose omhuggen gjatë çmontimit. Sipas Karl Georg Brunius ishte edhe në pjesën e pasme ndërtimin e një shumë të variacionit të nyuppmurningen në krahasim me pamjen origjinale. Mbreti vizitoi Kishën e 1785 Ai pastaj gjeti dhomë e nëndheshme në hard maturim dhe urdhëroi që kjo do të jetë i përgatitur.

Në 1812 shkatërroi Dionysii Shën kapelës në perëndim të altar dhe Peder Lykke kapelës në veri të kapelës lartpërmendur. Ish kishëz përfundoi në 1330, ndërsa ky i fundit ka përfunduar në fund të vitit të 1425

Në 1833 filloi ndryshimin rrënjësor të katedrales, e cila nën udhëheqjen e Brunius do të zgjasë për shumë dekada. Deri 1836 fokusi ishte kryesisht në ndryshimin e brendshme e saj. Organi nga 1626 u hoq, altarin prej 1577 mori poshtë dhe stalla mesjetare kori u zhvendos. Një shkallë të gjerë gur mes anijatë dhe altar është ndërtuar. Disa muret e brendshme të futur anësore dhe të korit të ishin të pajisur me veshja ranor të reja. Headstones janë përfshirë dhe dysheme të qetë gëlqeror inlades në vend.

Midis viteve 1845-1846 iu nënshtrua një restaurimi të gjerë dhomë e nëndheshme. Me një hävverktyg shpikur posaçërisht sukses në korrigjimin e kompozime të vështirë të mureve dhe harqeve. Gradualisht mori poshtë të gjitha shtyllat, themelet përmirësuar dhe shtyllat u kthyen në punë.

Në rindërtimin e vazhdueshme e katedrales ishte Karl Georg Brunius rinovohet besimit si një udhëheqës të ndërtimit. Ai u pasua më vonë nga Helgo Zettervall. Ndryshimet më të rëndësishme se këto dy janë kryer tani jashtë ishte një rinovim shumë të gjerë të gjithë pjesën perëndimore. Kulla mesjetare u shkatërrua dhe të zëvendësohen me të reja me kulla më vuri. Qëllimi i restaurimit ishte se Katedralja do të ketë një më të qëndrueshme, idealizuar stil, romane. Ai tërhoqi vëmendjen pak ose aspak në historinë e mëparshme të ndërtesës kishës.