Kategoria:Ngjarje e tanishme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Metafore eshte nje figure,letrare qe emërton nje send a nje dukuri me nje send a dukuri tjeter qe i ngjan Eshte quajtur nga greket e vjeter mbreteresha e menyrave ose sic ata e thonin I VASILISA TUS TROPUS . Pra, metafora eshte perdorimi i nje fjale ne nje kuptim te ngjashem,por te ndryshem nga kuptimi i saj i zakonshem duke e lidhur me je fjale tjeter, pa te cilen nuk do te perdorej ne menyre asnjanese. Shume teoriciene e percaktojne metaforen si krahasim te shkurtuar,ku shprehet vetem pjesa e dyte e tij. Studiues te tjere e quajne metaforen mbartje kuptimi,si zevendesim te kuptimit te nje fjale tjeter nga nje fushe e botes qe na rrethon,ne nje fushe tjeter. Meqenese dukurite dhe sendet e botes mund t'i ngjajne njera-tjetres nga ane te nfryshme,kemi edhe lloje te ndryshme metaforash te shprehura : -me folje (udha dredhon, deti qeshte, -me emra (telat e zemres, ai eshte cakall) -me mbiemra (det i terbuar) - etj.

Metafora mbiemer quhet epitet metaforik.

Punoi Labinot Avdyli Klasa 6/1

Faqet në kategorinë "Ngjarje e tanishme"

Kjo kategori ka 3 faqe nga 3 gjithësej.