Ketri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ketri

Përmasat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatesia e ketrit eshte 25-30 cm, ndersa pesha e tij eshte 200-500 gr.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjyra e këtij brejtësi që jeton në pemë ndryshon nga e kuqe dhe gri e errët në verë, në nuanca më të errëta në dimër. Pjesa e barkut është e bardhë. Një specie e ngjashme është ketri ngjyrë gri (Sciurus carolinensis), i cili dallohet për ngjyrën e tij të hirtë. Ky i fundit është futur në Britaninë e Madhe dhe në Irlandë dhe tashmë po përhapet edhe në Evropën kontinentale.

Statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jo i rrezikuar

Përhapja dhe habitati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Takohet në zonat e pyllëzuara në të gjithë Evropën dhe në Azinë Veriore. Ketri parapëlqen pyjet halore, por jeton edhe në pyjet gjetherënës, në pyje të përziera, në parqe dhe në kopshte.

Ushqimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushqehet kryesisht me fara dhe fruta drurësh, sythe dhe kërpudha. Herë pas here, ha edhe zogj të vegjël dhe vezë. Rezervat ushqimore që grumbullon i ruan në vende të ndryshme, çka e bën ketrin një specie të rëndësishme në proceset e ripyllëzimeve.

Sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është aktiv kryesisht në agim dhe muzg. Pjesën më të madhe të kohës e kalon në pemë, por zbret edhe në tokë.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërton fole sferike ku femrat pjellin deri në dy herë në vit. Lindin 2-4 të vegjël, të cilët e lënë folenë pas afro 7 javësh.

Zëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tingulli më i zakonshëm i ketrit është “çak-çak-çak”.