Kirurgjia vaskulare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vascular surgery
SurgicalAAA 01 Base 275.jpg
Profesioni
EmratDoktor, specialist mjekësor, kirurg
Sektorët e
aktivitetit
Mjeësia
Përshkrimi
Edukimi i nevojshëm

Kirurgjia vaskulare është një nënspecialitet kirurgjik në të cilin sëmundjet e sistemit vaskular, ose arterieve, venave dhe qarkullimit limfatik, menaxhohen nga terapia mjekësore, procedurat e kateterit minimal invaziv dhe rindërtimi kirurgjik. Specialiteti ka evoluar nga kirurgjia e përgjithshme dhe kardiake dhe përfshin trajtimin e venave dhe arterieve të tjera kryesore dhe thelbësore të trupit. Teknikat e kirurgjisë së hapur, si dhe teknikat endovaskulare përdoren për trajtimin e sëmundjeve vaskulare. Kirurgu vaskular është i trajnuar në diagnostikimin dhe menaxhimin e sëmundjeve që prekin të gjitha pjesët e sistemit vaskular, duke përjashtuar koronarët dhe vaskulaturën intrakraniale. Kirurgët vaskulare shpesh ndihmojnë mjekët e tjerë për të trajtuar dëmtimin vaskular traumatik, kontrollin e hemorragjisë dhe ekspozimin e sigurt të strukturave vaskulare.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hemingway, Jake F.; Desikan, Sarasijhaa; Dasari, Mohini; Tran, Cuong; Hoffman, Rachel; Gobble, Alexandra; Spurlock, Aaron; Singh, Niten; Quiroga, Elina; Tran, Nam; Starnes, Benjamin W. (2021). "Intraoperative consultation of vascular surgeons is increasing at a major American trauma center". Journal of Vascular Surgery (në anglisht). 74 (5): 1581–1587. doi:10.1016/j.jvs.2021.04.065. PMID 34022381. S2CID 235126667.