Kisha e Laçit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kisha e Laçit Kisha e Laçit e njohur si kishë paleokristiane, ndodhet në lindje të lagjes , në nismë të arave të bukës. Kisha është njënefshe. Nga ajo ka mbetur muret strukturore në lartësi rreth 1 m, me gjatësi prej 7.50 m e gjerësi 5 m. Në anën perëndimore ndodhet absida e ngritur për 1 m. Në anën e jashtme të kishës duken tri faqe mursh, ndërsa muri verior është prishur deri në themele. Brendësia e naosit nuk mund të vështrohet sepse është e mubushur me dhè dhe shkurre, - një handrak I tërë. Muret e kishës janë bërë nga gurë të latuar të madhësive të ndryshme. Në të vërtet, në këtë fshat nuk ka gurë të tillë, prandaj mund të jenë sjellë nga ndonjë vend tjetër, po edhe vetë fshatarët nuk dinë nga jane sjellë. Kisha ka oborrin e saj të rrethuar me mur që duket nga rrënojat. Në anën ballore të një guri të vendosur në rrënojat e murit të oborrit ndodhet një gravim I yllit të Davidit. Më saktë, ylli I dekoruar është I vendosur Brenda një rrethi të venodsur në një kornizë. Edhe në brendësi të gjashtë radhëve ka nga një yll të tillë 6 cepash. Korniza në anën tjetër paraqitet e dekoruar me trekëndësha që ndodhen përkundër njëri – tjetrit. Në anën e prapme, guri ka një kryq në formë të shenjës së negacionit , ose L –së së përmbysur, sepse pjesa tjetër mungon, ngase guri është I thyer dhe nuk arritëm ta gjejmë pjesën tjetër, për të pohuar formën e plotë të kryqit.[1]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Kadriu, Sherafedin (2016). Trashëgimia Kulturore e Rajonit të Gjilanit. Prizren: Siprint. p. 21. ISBN 978 - 9951 - 8760 - 4 - 9.