Klasa e parë e shkollës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Klasa e parë është një vit shkollor i arsimit fillorshkollaShqipëri, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni e Veriut si dhe [1] në shumë vende të botës. [2] Ky është viti i parë shkollor pas kopshtit apo klasës parafillore. Në përgjithësi nxënësit janë midis 6 ose 7 vjeç në këtë klasë të parë, [3] ata zakonisht quhen "nxënësit e klasës së parë".

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

matematikë nxënësit mësojnë të njohin numrat nga 1 deri në 20 dhe të mbledhin e zbresin me ta. Grafikët e gjeometrisë ( rrethi, katrori, drejtkëndëshi, trekëndëshi ), ora e orës ( orë ) dhe kalendari ( dita, java, muaji dhe viti ).

gjuhën e klasës së parë ata mësohen bazat e leximit, [4] duke përfshirë fjalë të thjeshta të jetës së përditshme në secilën prej tyre, në të shkruar përsëriten këto koncepte bazë dhe fillojnë të mësojnë disa shkronja për të bashkuar fjalët e leximit dhe shkrim (me 2, 3 ose 4 shkronja), bazuar në atë që nxënësit kanë mësuar në kopshtin e fëmijëve ose në forma të tjera të parashkollimit.

Klasa e parë është një nivel arsimor i detyrueshëm në shumë vende, niveli i arsimimit të nxënësve mund të ndryshojë shumë. [5]

Në disa vende, nxënësit e klasës së parë njihen me konceptin e shkencave sociale, duke theksuar vendosjen e ideve të historisë së vendit dhe nocioneve të edukimit qytetar .

Disa shtete kërkojnë një fokus të studimeve sociale pasi lidhet me familjen, duke lënë tema të tjera të studimeve të komunitetit, shtetit dhe kombit për klasat e larta.

Në klasën e parë mësohet gjeografia bazë, duke e përqendruar arsimimin e kësaj lënde në lokalitetin ku ata jetojnë, përveç kësaj jepen në mënyrë të thjeshtë qasjet e krahinës dhe të vendit.

Shkenca e klasës së parë në përgjithësi përfshin bimët, kafshët, materialet e tokës dhe gjendjen e gjërave (të lëngshme, të gazta dhe të ngurta), si dhe nocionet rreth lëvizjes ( rrota ), në këtë lëndë nxënësit inkurajohen të vëzhgojnë botën përreth tyre dhe të fillojnë duke bërë pyetje për gjërat që tërheqin vëmendjen e tyre, për të arritur pjesëmarrje më të madhe dhe komente kolektive.

Në kulturën e përgjithshme atyre u mësohen elementet themelore për higjienën personale dhe ushqimin .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Copia archivada" (në spanjisht). Arkivuar nga origjinali më 19 korrik 2011. Marrë më 12 korrik 2011.
  2. ^ http://www.studyincanada.com/spanish/geninfo/edsys.asp
  3. ^ https://web.archive.org/web/20110803215031/http://www.argentina.gov.ar/argentina/portal/paginas.dhtml?pagina=328
  4. ^ http://www.primergrado.com/
  5. ^ http://www2.ed.gov/pubs/vinculo/table1.html