Kliometrika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Clio nga Pierre Mignard, 1689

Kliometrika nganjëherë e quajtur historia e re ekonomike, [1] ose historia ekonometrike, [2] paraqet aplikimin sistematik të teorisë ekonomike, teknikave ekonometrike dhe metodave të tjera formale ose matematikore në studimin e historisë (sidomos historisë sociale dhe ekonomike). [3] Më konkretisht ajo ngërthen një qasje sasiore (në krahasim me cilësinë ose etnografinë) ndaj historisë ekonomike. [4] Termi kliometrikë vjen nga emri Clio, e cila ishte muza e historisë dhe fillimisht u përdor nga ekonomisti matematikor Stanley Reiter në vitin 1960. [5] Si një disiplinë ndihmëse e historisë kliometrika ka pasur një ringjallje në 'historinë e re ekonomike' që nga fundi i viteve 1990. [6] [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fogel, Robert (dhjetor 1966). "The New Economic History. Its Findings and Methods". Economic History Review (në anglisht). 19 (3): 642–656. doi:10.1111/j.1468-0289.1966.tb00994.x. JSTOR 2593168. The 'new economic history', sometimes called economic history or cliometrics, is not often practiced in Europe. However, it is fair to say that efforts to apply statistical and mathematical models currently occupy the centre of the stage in American economic history.
 2. ^ Woodman, Harold (1972). "Economic History and Economic Theory: The New Economic History in America". Journal of Interdisciplinary History (në anglisht). 3 (2): 323–350. doi:10.2307/202334. JSTOR 202334. Among the most recent of the changes in emphasis-today's new history-is the rise of the "new economic history" or, as it is variously called, econometric history or cliometric.
 3. ^ Handbook of Cliometrics (në anglisht). Springer. 2016. ISBN 9783642404054.
 4. ^ Edward L. Glaeser, "Remembering the Father of Transportation Economics", The New York Times (Economix), October 27, 2009.
 5. ^ Goldin, Claudia (Spring 1995). "Cliometrics and the Nobel". The Journal of Economic Perspectives (në anglisht). 9 (2): 191–208 [p. 191]. doi:10.1257/jep.9.2.191. JSTOR 2138173.
 6. ^ "The Long Economic and Political Shadow of History, Volume 1". VoxEU.org (në anglisht). 23 janar 2017. Marrë më 2017-03-08.
 7. ^ Abramitzky, Ran (2015). "Economics and the Modern Economic Historian" (PDF). Journal of Economic History (në anglisht). 75 (4): 1240–1251. doi:10.1017/S0022050715001667.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Boldizzoni, Francesco (2011). The Poverty of Clio: Resurrecting Economic History (në anglisht). Princeton University Press. Excerpt in The Montreal Review
 • Martina Cioni, Giovanni Federico, Michelangelo Vasta. 2019. "The long-term evolution of economic history: evidence from the top five field journals (1927–2017)." Cliometrica
 • Drukker, J. W. (2006). The Revolution that Bit its Own Tail: How Economic History Changed our Ideas on Economic Growth (në anglisht). Amsterdam.
 • Fogel, R. (1964). Railroads and American Economic Growth: Essays in Econometric History (në anglisht).
 • Fogel, Robert William; Engerman, Stanley L. (1995). Time on the Cross: The Economics of American Negro Slavery (në anglisht) (bot. Reissue)). New York: W. W. Norton and Company. ISBN 978-0-393-31218-8.
 • Lyons, John S., red. (2008). Reflections on the Cliometrics Revolution: Conversations with Economic Historians (në anglisht). Routledge. ISBN 978-0-415-70091-7. Reprinted interviews from the Newsletter of the Cliometric Society (excerpts)
 • Robert A. Margo (2017): "The Integration of Economic History into Economics", NBER Working Paper No. 23538 doi:10.3386/w23538
 • North, Douglas (1965). "The State of Economic History". American Economic Review (në anglisht). 55 (1–2): 86–91. JSTOR 1816246.
 • North, Douglas; Thomas, Robert (1973). The Rise of the Western World: a New Economic History (në anglisht). Cambridge University Press.