Jump to content

Knäckebröd

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Knäckebröd

Knäckebröd quhet nje bukë që e prodhon Suedia, që ne gjuhen shqipe do te thot Bukë e thatë e hollë në pjeksi të madhe. Suedia e ka traditë bukën e thatë të hollë shumë të pjekur. Në Sudi 85% e familjeve përdorin bukën e thatë. Gjermania e ka 45%, kurse Franca e ka 8%. Buka e that prodhohet kështu: Jashtë duket e shumë hollë dhe e pekjur. Kur mbarohet brumi, buka ka nevojë të ngjeshetë mirë edhe duhet me ngjesh shumë mandej të tahallohet deri sa te merr merr formën e duhur për tu pjekur mundemi të ndajme me një kuti dhe formohet në formen katrori. Ju gjithashtu mund të gjendet edhe në SHBA, Irlandë, Maltë dhe Poloni. Në gjuhen shqipe, fjala e marrë nga suedishtja "Knäckebröd" perkthehet vetem me fjalën "Peksimadhe"!. Cdo shtese tjeter me fjale te teperta, si e thate, e holle me pjekesi te madhe, do te ndryshonte karakterin gjuhesor te saj! Vecori kryesore e kesaj buke, eshte se ajo gatuhet me miell thekre!