Kodi i Napoleonit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Faqja e parë origjinalit (1804)

Kodi i Napoleonit (Frëngjisht: Code Napoléon i njohur zyrtarisht si Code civil des Français) është kodi civil francez i hartuar në vitin 1804 gjatë qeverisjes së Napoleon Bonapartit.

Kodi u hartua nga një komision i përbërë nga katër juristë të shquar dhe hyri në fuqi më 21 Mars 1804.[1] Kodi konsiderohet si një hap i madh në zëvendësimin e ligjeve të mëparshme feudale. Historiani Robert Holtman e konsideron si një prej dokumenteve që kanë ndikuar më shumë në mbarë botën.[1]

Kodi i Napoleonit nuk është kodi i parë me një sistem ligjor civil; ai paraprihet nga Codex Maximilianeus bavaricus civilis (Bavari, 1756), Allgemeines Landrecht (Prusi, 1794) dhe Kodi i Galicisë Perëndimore (Galici, atëherë pjesë e Austrisë, 1797). Gjithsesi është kodi i parë ligjor i adoptuar në hapësirën pan-Europiane duke ndikuar fuqimisht legjislaturat e shumë shteteve të formuara gjatë dhe pas periudhës së Luftërave Napoleonike.[1] Kodi i Napoleonit kishte shumë ndikim në zhvillimin e vendeve jashtë Evropës, veçanërisht në Lindjen e Mesme, që ishin duke u përpjekur për të modernizuar vendet e tyre përmes reformave ligjore.[citim i duhur]

Kodi Napoleonik në Muzeun Historik Palatinate në Speyer

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kategoritë e Kodit Napoleonik nuk janë tërhequr më herët nga ligjet franceze, por në vend të kësaj nga shekulli i gjashtë me kodifikimin e ligjeve romake nga Justiniani I, Corpus Juris Civilis dhe, brenda saj, Institutet.[2] E Instituteve të ndarë ligji në ligjin e:

  1. personat e
  2. gjërat
  3. veprimet.
  4. personat e
  5. prona
  6. përvetësimi i pronës
  7. procedurës civile (hiqet në një kod të veçantë në 1806).

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Robert B. Holtman, The Napoleonic Revolution (Baton Rouge: Louisiana State University Press, 1981)
  2. ^ Iain Stewart (2012). "Mors Codicis: End of the Age of Codification?". Tulane European & Civil Law Forum. 27: 17 at 23–24. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)