Jump to content

Kofaktor (biokimi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kompleksi i dehidrogjenazës suksinate që tregon disa kofaktorë, duke përfshirë flavinën, qendrat hekur-squfur dhe hemin .

Një kofaktor është një përbërje kimike jo proteinike ose jon metalik që mundëson rolin e një enzime si katalizator (një katalizator është një substancë që përshpejtonnjë reaksion kimik ). Kofaktorët mund të konsiderohen "molekula ndihmëse" që ndihmojnë në transformimet biokimike . Shpejtësia me të cilën ndodhin këto karakterizohen në një fushë studimi të quajtur kinetika e enzimës . Kofaktorët zakonisht ndryshojnë nga ligandët sepse ata shpesh e derivojnë funksionin e tyre duke mbetur të lidhur.

Kofaktorët mund të ndahen në dy lloje: jone inorganike dhe molekula organike komplekse të quajtura koenzima . [1] Koenzimat rrjedhin kryesisht nga vitaminat dhe lëndët ushqyese të tjera organike thelbësore në sasi të vogla. (Vini re se disa shkencëtarë kufizojnë përdorimin e termit "kofaktor" për substancat inorganike; të dy llojet janë përfshirë këtu. [2] [3] )

  1. ^ Hasim, Onn (2010). Coenzyme, Cofactor and Prosthetic Group – Ambiguous Biochemical Jargon. Kuala Lumpur: Biochemical Education. fq. 93–94. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "coenzymes and cofactors". Arkivuar nga origjinali më 1999-08-26. Marrë më 2007-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Enzyme Cofactors". Arkivuar nga origjinali më 2003-05-05. Marrë më 2007-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)