Koha e kryer e thjeshtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Format e foljevekohën e kryer të thjeshtë, e quajtur ndryshe aorist (shkurt AOR) shprehin zakonisht aspektin e perfektit dhe u referohen ngjarjeve të së kaluarës, të ngjashme me një preteritum. Gramatika e greqishtes së lashtë kishte formë të aoristit, dhe gramatikat e gjuhëve të tjera indoevropiane dhe gjuhëve të ndikuara nga tradita gramatikore indoevropiane, si persishtja e mesme, sanskritishtja, armenishtja, gjuhët sllave të jugut, gjeorgjishtja dhe gjuha pashto gjithashtu kanë forma që quhen aorist.

Fjala aorist rrjedh nga greqishtja e lashtë ἀόριστος aóristos "e pacaktuar", pasi aoristi ishte forma e pashënuar (e parazgjedhur) e foljes, dhe kështu nuk kishte implikimet e aspektit të pakryer, që i referohej një situate të vazhdueshme ose të përsëritur, ose e kryera, e cila i referohej një situate me një rëndësi të vazhdueshme; në vend të kësaj ai përshkroi një veprim "të pastër dhe të thjeshtë".[1]

Për shkak se aoristi ishte aspekti i pashënuar në greqishten e lashtë, termi nganjëherë zbatohet për format e foljeve të pashënuara në gjuhë të tjera, siç është aspekti i zakonshëm në turqisht.[2]

Gjuhët indoevropiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha proto-indoevropiane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

proto-indoevropianisht, aoristi duket se e ka origjinën si një seri formash foljore që shprehin mënyrën e veprimit.[3] Proto-indoevropianishtja kishte një kundërshtim aspektor trekahësh, të quajtur tradicionalisht "e tashme", "aoriste" dhe "perfekte", të cilat mendohet se kanë qenë, përkatësisht, aspekte të pakryera, të kryera dhe stative (gjendja rezultuese). Deri në kohën e greqishtes klasike, ky sistem u mbajt kryesisht në raste të pavarura të mënyrave jodëftore dhe në forma të pashtjellueshme. Por në mënyrën dëftore dhe në fjalitë me nënrenditje me mënyrën lidhore dhe dëshirore, aspektet morën rëndësi kohore. Në këtë mënyrë, aoristi përdorej shpesh si një kohë e shkuar e pashënuar dhe e kryera filloi të zhvillonte një përdorim rezultativ,[4] për këtë arsye termi kohë e kryer përdoret për këtë kuptim në gjuhët moderne.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Beetham, Frank (2007). Learning Greek with Plato (në anglisht). Bristol Phoenix Press. fq. 362. ISBN 978-1-904675-56-3. This does not mean, however, that the aorist was aspectually neutral, see Napoli, Maria (2006). Aspect and Actionality in Homeric Greek (në anglisht). Milano: FrancoAngeli. fq. 67. ISBN 88-464-7836-3.
  2. ^ Lewis, Geoffrey (2000). Turkish Grammar (në anglisht) (bot. 2nd). Oxford. ISBN 0-19-870036-9.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  3. ^ Michael Meier-Brügger, Matthias Fritz, Manfred Mayrhofer, Indo-European Linguistics, Walter de Gruyter, 2003, ISBN 3-11-017433-2, pp. 173–176.
  4. ^ Teffeteller (2006). "Ancient Greek". Encyclopedia of Language and Linguistics (në anglisht) (bot. 2nd). ISBN 0-08-044299-4.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]