Koka luftarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bombë bërthamore B61 në faza të ndryshme të montimit; koka bërthamore është bombola e argjendtë në formë plumbi në mes të majtë të fotografisë.

Një kokë lufte është pjesa e përparme e një pajisjeje që përmban agjent shpërthyes ose material toksik (biologjik, kimik ose bërthamor) që shpërndahet nga një raketë, silur ose bombë.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llojet e kokave të luftës përfshijnë:

 • Eksploziv: Një ngarkesë shpërthyese përdoret për të shpërbërë objektivin dhe për të dëmtuar zonat përreth me një valë shpërthimi.
  • Konvencionale: Kimikatet si baruti dhe eksplozivët e lartë ruajnë energji të konsiderueshme brenda lidhjeve të tyre molekulare. Kjo energji mund të lirohet shpejt nga një shkas, siç është një shkëndijë elektrike. Armët termobarike rrisin efektin e shpërthimit duke përdorur atmosferën përreth në reagimet e tyre shpërthyese.
   • Shpërthimi: Një valë e fortë goditëse sigurohet nga shpërthimi i eksplozivit.
   • Fragmentimi: Fragmentet metalike projektohen me shpejtësi të lartë për të shkaktuar dëme ose lëndime.
   • Shufra e vazhdueshme: Shufrat metalike të salduara në skajet e tyre formojnë një cilindër kompakt shufrash të ndërlidhura, i cili zgjerohet me dhunë në një unazë të ngjitur në formë zig-zag nga një shpërthim shpërthyes. Unaza që zgjerohet me shpejtësi prodhon një efekt prerës të rrafshët që është shkatërrues kundër avionëve ushtarakë, të cilët mund të projektohen për të qenë rezistent ndaj copëzave.
   • Ngarkesa në formë: Efekti i ngarkesës shpërthyese përqendrohet në një shtresë metalike me formë të veçantë për të projektuar një rrymë metalike me hipershpejtësi, për të shpuar armaturën e rëndë.
    • Depërtues i formuar në mënyrë shpërthyese: Në vend që të kthejë një rreshtim të hollë metalik në një avion të fokusuar, vala e shpërthimit drejtohet kundër një pllake metalike konkave në pjesën e përparme të kokës, duke e shtyrë atë me shpejtësi të lartë ndërsa njëkohësisht e deformon atë në një predhë.
  • Bërthamore: Një reaksion i shpërbërjes bërthamore (bombë me ndarje) ose shkrirje bërthamore (armë termonukleare) shkakton çlirim të madh energjie.
 • Kimike: Një kimikat toksik, si gazi helmues ose gazi nervor, shpërndahet, i cili është krijuar për të lënduar ose vrarë qeniet njerëzore.
 • Biologjik: Një agjent infektiv, si sporet e antraksit, shpërndahet, i cili është krijuar për të sëmurë ose vrarë njerëzit.

Shpesh, një kokë biologjike ose kimike do të përdorë një ngarkesë shpërthyese për shpërndarje të shpejtë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]