Jump to content

Komisioni Trilateral

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Komisioni Trilateral
Formuar më1973 (47 vjet më parë)
LlojiKonferencë vjetore
SeliaTokio (Asia Pacific Group)
Paris (European Group)
Uashington, D.C. (North American Group)
Anëtarë
Më shumë se 390
Kryetar
Akihiko Tanaka (Asia Pacific Group)
Jean-Claude Trichet (European Group)
Meghan O'Sullivan (North American Group)
Faqja në internetwww.trilateral.org

Komisioni Trilateral është një grup diskutimi jo-qeveritar, jopartiak i themeluar nga David Rockefeller në korrik 1973 për të nxitur bashkëpunimin më të ngushtë midis Japonisë, Evropës Perëndimore dhe Amerikës së Veriut.[1][2]

Komisioni Trilateral u formua në vitin 1973 nga qytetarë privatë të Japonisë, kombeve të Amerikës së Veriut (ShBA dhe Kanada) dhe kombeve të Evropës Perëndimore[2] për të nxitur dialog thelbësor politik dhe ekonomik në të gjithë botën. Ideja e Komisionit u zhvillua në fillim të viteve 1970, një kohë e një mosmarrëveshje të konsiderueshme midis Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj në Evropën Perëndimore, Japoni dhe Kanada.[3]

Zbigniew Brzezinski, një këshilltar i Rockefeller që ishte një specialist në çështjet ndërkombëtare (dhe më vonë Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i Presidentit Jimmy Carter nga viti 1977 deri më 1981), u largua nga Universiteti i Kolumbias për të organizuar grupin, së bashku me:

Anëtarët e tjerë themelues përfshinin Alan Greenspan dhe Paul Volcker, të dy drejtues të mëvonshëm të Sistemit të Rezervave Federale.

Të dhënat e organizatës ruhen në Qendrën e Arkivit Rockefeller në North Tarrytown, Nju Jork.[4]

Komisioni Trilateral filloi takimet e tij dyvjeçare në tetor 1973 në Tokio, Japoni. Në maj 1976 u zhvillua takimi i parë plenar i të gjitha grupeve rajonale të Komisionit në Kioto, Japoni. Që nga takimi i nëntë në vitin 1978, takimet plenare janë zhvilluar çdo vit. Përveç takimeve vjetore plenare, takime rajonale janë zhvilluar gjithashtu në secilin nga Grupi i Paqësorit të Azisë, Grupi Evropian dhe Grupi i Amerikës së Veriut.[5] Që nga themelimi, grupi i diskutimit ka prodhuar një ditar zyrtar, Trialogun.

Anëtarësia është e ndarë në numra proporcionalë me secilën nga tre zonat rajonale të think tank. Amerika e Veriut përfaqësohet nga 120 anëtarë (20 kanadezë, 13 meksikanë dhe 87 shtetas amerikanë). Grupi Evropian ka arritur kufirin e tij prej 170 anëtarësh nga pothuajse çdo vend i kontinentit; kufiri për vendet individuale janë 20 për Gjermaninë, 18 për Francën, Italinë dhe Mbretërinë e Bashkuar, 12 për Spanjën dhe 1-6 për pjesën tjetër. Në fillim Azia dhe Oqeania u përfaqësuan vetëm nga Japonia, por në vitin 2000 grupi japonez me 85 anëtarë u bë grupi i Azisë Paqësore, i përbërë nga 117 anëtarë: 75 japonezë, 11 koreano jugorë, 7 shtetas australianë dhe zelandesë dhe 15 anëtarë nga kombet ASEAN (Indonezia, Malajzia, Filipinet, Singapori dhe Tajlanda). Grupi i Azisë Paqësore përfshinte gjithashtu 9 anëtarë nga Kina, Hong Kongu dhe Tajvani. Komisioni tani pretendon "më shumë se 100" anëtarë të Azisë Paqësore.

Rregulloret nënligjore të Komisionit Trilateral mohojnë anëtarësimin e zyrtarëve publikë. Ajo tërheq anëtarët e saj nga politika, biznesi dhe akademia dhe ka tre kryesues, një nga secili rajon. Karriget e tanishme janë ish ndihmës sekretari amerikan i mbrojtjes për çështjet e sigurisë ndërkombëtare Joseph Nye, ish-shefi i Bankës Qendrore Evropiane Jean-Claude Trichet dhe Yasuchika Hasegawa, kryetari i Kompanisë Farmaceutike Takeda.

  1. ^ "David Rockefeller" (në anglisht). Trilateral Commission. Arkivuar nga origjinali më 2 korrik 2013. Marrë më 14 mars 2013.
  2. ^ a b "ABOUT THE TRILATERAL COMMISSION" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 shtator 2018. Marrë më 12 korrik 2018.
  3. ^ "FREQUENTLY ASKED QUESTIONS". The Trilateral Commission (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 korrik 2018. Marrë më 12 korrik 2018.
  4. ^ "Treasures Within a Treasure: The Rockefeller Archives Center". thehudsonindependent.com (në anglishte amerikane). 2018-02-27. Marrë më 2019-01-04.
  5. ^ "Meetings". The Trilateral Commission (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 12 korrik 2018. Marrë më 12 korrik 2018.