Jump to content

Komunikimi masiv

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komunikimi masiv është procesi i dhënies dhe shkëmbimit të informacionit përmes masmedias në segmente të mëdha të popullsisë. Në ditët e sotme përdoren forma të ndryshme të medias pasi teknologjia e ka bërë shpërndarjen e informacionit më efikas. Shembujt kryesorë të platformave të përdorura dhe të ekzaminuara përfshijnë gazetarinë dhe reklamat. Komunikimi masiv, ndryshe nga komunikimi ndërpersonal dhe komunikimi organizativ, fokusohet në burime të veçanta që transmetojnë informacion tek marrës të shumtë. Studimi i komunikimit masiv ka të bëjë kryesisht me mënyrën se si përmbajtja dhe informacioni që po komunikohet masivisht bindin ose ndikon në sjelljen, qëndrimin, opinionin ose emocionin e njerëzve që marrin informacionin.

Në mënyrë të ngushtë, komunikimi masiv është transmetimi i mesazheve tek shumë marrës në një kohë. Megjithatë, komunikimi masiv mund të kuptohet gjerësisht si procesi i qarkullimit të gjerë të informacionit brenda rajoneve dhe në mbarë globin.

Nëpërmjet komunikimit masiv, informacioni mund të transmetohet shpejt te shumë njerëz që nuk jetojnë domosdoshmërisht pranë burimit. Komunikimi masiv praktikohet përmes kanaleve të ndryshme të njohura si mediume, të cilat përfshijnë radion, televizionin, rrjetet sociale, tabelat, gazetat, revistat, librat, filmin dhe internetin. Në këtë epokë moderne, komunikimi masiv përdoret për të shpërndarë informacionin me një ritëm të përshpejtuar, shpesh në lidhje me politikën dhe tema të tjera polarizuese. Ka lidhje të mëdha mes medias që konsumohet përmes komunikimit masiv dhe kulturës sonë, e cila kontribuon në polarizimin dhe ndarjen e njerëzve në bazë të çështjeve konsekuente.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Campbell, Richard (2015). Media & Culture: Mass Communication in a Digital Age. Macmillan Higher Education. ISBN 978-1319010430. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)