Jump to content

Konservatizmi liberal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Konservatorizmi liberal është një ideologji politike që kombinon politikat konservatore me qëndrimet liberale, veçanërisht për çështjet ekonomike, por edhe për çështjet sociale dhe etike, [1] që përfaqëson një shenjë konservatorizmi politik të ndikuar fuqishëm nga liberalizmi.

Ideologjia përfshin pikëpamjen klasike liberale të ndërhyrjes minimale të qeverisë në ekonomi, sipas së cilës individët duhet të jenë të lirë të marrin pjesë në treg dhe të gjenerojnë pasuri pa ndërhyrjen e qeverisë. [2] Megjithatë, konservatorët liberalë mendojnë gjithashtu se individët nuk mund tu besohet që të veprojnë me përgjegjësi në sfera të tjera të jetës; prandaj, ata besojnë se një shtet i fortë është i nevojshëm për të garantuar ligjin dhe rendin dhe se institucionet shoqërore janë të nevojshme për të ushqyer një ndjenjë detyre dhe përgjegjësie ndaj kombit. [2] Konservatorët liberalë gjithashtu mbështesin liritë civile, së bashku me disa pozicione shoqërore konservatore . Ato ndryshojnë në çështjet sociale, me disa që janë konservatorë dhe të tjerë socialisht , megjithëse pothuajse të gjithë konservatorët liberalë mbështesin gjerësisht sundimin e ligjit në lidhje me të drejtat civile, barazinë sociale dhe mjedisin . [3] [4] Kjo nënkupton krijimin e një shoqërie kohezive dhe tolerante me nivele të rritura të përgjegjësisë vetjake dhe më pak pabarazi . [5]

Konservatorizmi liberal ndan parimet klasike liberale të përkushtimit ndaj individualizmit, besimit në lirinë negative, një tregu të lirë të rregulluar pak dhe një minimum të shtetit ligjor . [6] Një numër komentuesish politikë kanë deklaruar se shumë rryma konservatore në vitet 1980, si Thaçerizmi, [2] ishin liberalë klasikë të rinovuar në të gjitha aspektet përveç emrit. [6] Megjithatë, në kontrast me liberalizmin klasik ka një axhendë më të fortë shoqërore dhe mbështetje për një shkallë më të madhe të ndërhyrjes së shtetit, veçanërisht në fusha të caktuara të jetës shoqërore, të cilat konservatorët liberalë besojnë se nuk duhet t'u nënshtrohen forcave të tregut. [6] Veçanërisht për sa i përket familjes, seksualitetit, shëndetit dhe edukimit, këto duhet ose të rregullohen në mënyrë periodike ose të mbrohen minimalisht nga shteti. [6]

Në Evropë, konservatorizmi liberal është forma dominuese e konservatorizmit modern dhe politikës së qendrës së djathtë . Shumica e partive liberal-konservatore evropiane aderojnë në gjirin e Partisë Popullore Evropiane, të formuar fillimisht nga kristiandemokratët .

  1. ^ Nordsieck, Wolfram (2020). "Content". Parties and Elections in Europe. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c McAnulla 2006.
  3. ^ Gibbon, Gary (7 tetor 2015). "David Cameron tries to return to his liberal Conservatism mission". Channel 4 News. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "What was David Cameron's Conservatism? (overview)". Britpolitics. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Redford, Pete. "Cameron and Welfare: Questioning the liberal Conservatism project" (PDF). LSE Research Online. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ a b c d Vincent 2009.