Konversioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Konversioni (kthesa)

Konversion vjen nga latinishtja conversio - ndërrim, kthese. Quhet edhe refren (që vjen nga frëngjishtja refrain - përsëritje).

Është përsëritje e një ose disa vargjeve, kur pas disa fjalëve, zakonisht pyetëse, jepet e njëjta përgjigje e shkurtër.

Shembull :

- O moj Shqipëriz' e dashur,
- memedhe
- Te shoh me buze te plasur,
- si me sheh.
(Andon Zako Cajupi - Shqiptar)

Fjalet "memedhe" dhe "si me sheh" përbejnë konversionin, sepse pas një vargu pak a shume te gjate jepet një përgjigje e shkurtër qe shërben si kthese, duke bere qe te marrim edhe fryme gjate leximit.