Konvulsioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Konvulsioni
Grua nudo e ulur me konvulsione të shkaktuara artificialisht
SpecialitetNeurologjia, Psikiatria

Konvulsioni është një gjendje mjekësore ku muskujt e trupit kontraktohen dhe qetësohen shpejt dhe në mënyrë të përsëritur, duke rezultuar në dridhje të pakontrolluara.[1] Për shkak se krizat epileptike zakonisht përfshijnë konvulsione, termi konvulsion ndonjëherë përdoret si sinonim i krizës. Sidoqoftë, jo të gjitha krizat epileptike çojnë në konvulsione, dhe jo të gjitha konvulsionet shkaktohen nga krizat epileptike. Konvulsionet janë gjithashtu në përputhje me një goditje elektrike dhe zhytje në ajër të pasuruar në mënyrë jo të duhur.

Shenjat dhe simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur një person ka një konvulsion, ai mund të përjetojë disa simptoma të ndryshme. Këto mund të përfshijnë: një errësim të shkurtër, hutim, rrjedhje të gjakut, humbje të kontrollit të zorrëve/fshikëzës, dridhje të papritur të të gjithë trupit, spazma të pakontrollueshme të muskujve, ndërprerje të përkohshme të frymëmarrjes dhe shumë më tepër.[1]

Krizat e përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lloji më i zakonshëm i krizave quhet një krizë e përgjithësuar, e njohur gjithashtu si një konvulsion i përgjithësuar. Kjo karakterizohet nga një humbje e vetëdijes, e cila mund të çojë në rrëzimin e personit. Trupi ngurtësohet për rreth një minutë dhe më pas dridhet në mënyrë të pakontrollueshme për minutën tjetër. Gjatë kësaj, pacienti mund të bjerë dhe të dëmtojë veten ose të kafshojë gjuhën dhe të humbasë kontrollin e fshikëzës së tyre. Një histori familjare e konfiskimeve e vë një person në një rrezik më të madh për zhvillimin e tyre.

Shkaqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konvulsionet janë rezultat i aktivitetit jonormal elektrik në tru. Shkaku specifik shpesh nuk është i qartë. Konvulsionet mund të shkaktohen nga kimikate të veçanta në gjak, si dhe infeksione si meningjiti ose encefaliti. Mundësi të tjera përfshijnë sëmundjen celiac, trauma në kokë, goditje në tru ose mungesë oksigjeni në tru. Ndonjëherë konvulsioni mund të shkaktohet nga defekte gjenetike ose tumore të trurit. Konvulsionet mund të ndodhin edhe kur sheqeri në gjak është shumë i ulët dhe nga mungesa e vitaminës B6 (piridoksina).

Një shkak i zakonshëm i konvulsioneve tek fëmijët janë krizat febrile. Në Nigeri, malaria, e cila mund të shkaktojë ethe të papritura dhe të larta, është një shkak i rëndësishëm i konvulsioneve tek fëmijët nën moshën 5 vjeç.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]