Koordinatat gjeografike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Mapa e tokës duke treguar linjat e gjerësis (horizontale) dhe largësisë (vertikale), me projeksionin Eckert VI; më e madhe (pdf, 1.8MB)

Kordinata gjeografike është një sistem që lejon çdo vënd të tokës të specifikohet nga tre koordinata të sistemit e koordinatave sferike i rreshtuar me aksin e rrotullim së Tokës.

Përmasat: gjerësia, largësia dhe lartësia[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjerësia phi (φ) dhe Largësia lambda (λ)
  • Gjerësia gjeografike është këndi në mesin e sistemit të koordinatave midis çdo pikë në sipërfaqen e tokës dhe të linjës së ekuatorit. Linjat që kanë pikë në të njëjtën gjerësi quhen paralel, dhe ato shkruajnë rethe bashkëqendëror në sipërfaqen e tokës. Çdo shtyllë është 90°. Në paralelin me 0° gjerësi është vizatuar ekuatori, një linjë imagjinare që pjeston globin në Emisferët e Veriut dhe të Jugut.
  • Gjatësia gjeografike është këndi i lindjes ose perëndimit, në qëndrën e sistemit të koordinatave, midis çdo pikë të sipërfaqes së tokës dhe të një linjë arbitrare të caktuar nga veriu në jug nga dy polat gjeografik. Linjat që kanë pikë të të njëstës largësi quhen meridianë. Të gjithë meridianët gjysma e rethëve të mëdhenjë, dhe janë paralelë midis tyre. Linja që kalon sipër Observatorit Mbretërorë, Greenwich (afër LondrësUK) është linja si referencë me largësi zero (0), Meridani i Parë.

Përdorimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Poshtë është një shëmbull i përdorimit të atyre përmasave:
xx° xx' xx" N yy° yy' yy" E
Tirana ndodhet në posicionin 41°19′N 19°49′E, ndërsa Prishtina në posicionin 42°40′N 21°10′E.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]