Koptiket

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëkoptët janë vendas të krishterët e Egjiptit ( koptike : ⲟ ⲩ Ⲣ ⲉ ⲙ ⲛ ⲭ ⲏ ⲙ ⲓ ⲛ Ⲭ ⲣ ⲏ ⲥ ⲧ ⲓ ⲁ ⲛ ⲟ ⲥ ou.Remenkīmi en.Ekhristianos  ; egjiptian arabisht : اقباط , IPA: [ɑʔbɑ ː t ˤ] ), një i madh grup ethnoreligious në Egjipt dhe grupi më i madh i krishterë atje. Krishterimi ka qenë feja e pjesës më të madhe 400-800 pas Krishtit dhe shumica pas pushtimit mysliman deri në mesin e shekullit të 10-të [ 13 ] dhe mbetet besimi i një popullatë të konsiderueshme pakicës. Historikisht ata i shpallën gjuhën koptike , një pasardhës të drejtpërdrejtë të popullor egjiptian folur në epokën romake, por ajo ka qenë pothuajse i shuar dhe kryesisht të kufizuara në përdorim liturgjik që prej shekullit të 18. Ata tani flasin Arabisht .

Koptët në Egjipt përbëjnë më e madhe e komunitetit të krishterë në Lindjen e Mesme , si dhe pakicën më të madhe fetare në rajon, të kontabilitetit për një rreth 10% të popullsisë egjiptian. [ 14 ] Shumica e koptët përmbahet Kishës Ortodokse Kopte të Aleksandrisë . [ 15 ] [ 16 ] [ 17 ] Pjesa e mbetur e rreth 800,000 [ citim i duhur ] janë të ndarë në mes të katolike kopt dhe të ndryshme koptike protestante kishave.