Jump to content

Kornakatët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kornakatët ishin një popull kelt nga Panonia ( Hungaria e sotme dhe pjesërisht Kroacia, Serbia dhe Vojvodina). Territori i tyre ende nuk është përcakuar saktësisht, por ndoshta ndodhej midis Savës dhe Dravës.

Kornakatët janë të njohur për ne vetëm me një përmendje të Plinit të Vjetër, në Historia Natyrore, ku ato shfaqen së bashku me Amantët, Arivatët, Azalët, Belgitët, Katarët, Eraviskët, Herkuniatët, Latobikët, Oseriatët, Varcianët . Vendosja e fiseve keltë në këtë rajon daton në periudhën mes shekujve IV - VI pes.

  • Collectif (catalogue de l'exposition européenne d'archéologie celtique au Palazzo Grassi à Venise), Les Celtes, Venise, EDDL, Paris, 2001, (ISBN 2-23700-484-6)
  • Venceslas Kruta, Les Celtes, Histoire et Dictionnaire, Éditions Robert Laffont, coll. « Bouquins », Paris, 2000, (ISBN 2-7028-6261-6).
  • John Haywood (intr. Barry Cunliffe, trad. Colette Stévanovitch), Atlas historique des Celtes, éditions Autrement, Paris, 2002, (ISBN 2-7467-0187-1).
  • Maurice Meuleau, Les Celtes en Europe, Ouest-France, Rennes, 2004, (ISBN 2-70289095-4).
  • Consulter aussi la bibliographie sur les Celtes et la bibliographie de la mythologie celtique.