Kostum hapësinor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kostumi hapësinor Apollo A7L i veshur nga astronauti Buzz AldrinApollo 11

Një kostum hapësinor është një veshje e veshur për të mbajtur një jetë njerëzore në mjedisin e ashpër të hapësirës kozmike, vakumit dhe ekstremeve të temperaturës. Kostumet hapësinore shpesh janë veshur brenda anijes kozmike si një masë paraprake sigurie në rast të humbjes së presionit të kabinës, dhe janë të domosdoshme për veprimtari ekstravehikulare (EVA), punë e bërë jashtë anijes. Kostume hapësinore janë veshur për punë të tilla në orbitën e Tokës, në sipërfaqen e Hënës, dhe gjatë kthimit në Tokë nga Hëna. Hapësira moderne i përshtatet shtimit të veshjes bazë të presionit me një sistem kompleks të pajisjeve dhe sistemeve mjedisore të dizajnuara për ta mbajtur veshin të qetë, dhe për të minimizuar përpjekjen e kërkuar për të përkulur gjymtyrët, duke i rezistuar tendencës natyrale të një veshje me presion të butë për të ngurtësuar kundër vakumit. Një sistem furnizimi me oksigjen me vetvete dhe kontroll të mjedisit përdoret shpesh për të lejuar lirinë e plotë të lëvizjes, të pavarur nga anija.

Tre lloje të kostumeve hapësinore ekzistojnë për qëllime të ndryshme: IVA (aktivitet intravehikular), EVA (aktivitet ekstravehikular) dhe IEVA (aktivitet intra / ekstravehikular). Kostumet IVA janë menduar të vishen brenda një anijeje nën presion, dhe për këtë arsye janë më të lehta dhe më të rehatshme. Kostume IEVA janë të destinuara për përdorim brenda dhe jashtë anijes, siç është kostumi i Gemini G4C. Ato përfshijnë më shumë mbrojtje nga kushtet e vështira të hapësirës, ​​siç është mbrojtja nga mikrometeoritet dhe ndryshimi ekstrem i temperaturës. Kostumet EVA, siç është EMU, përdoren jashtë anijes, për eksplorim planetar ose për hapësirat hapësinore. Ata duhet të mbrojnë mbajtësin nga të gjitha kushtet e hapësirës, ​​si dhe të sigurojnë lëvizshmëri dhe funksionalitet.

Disa nga këto kërkesa vlejnë gjithashtu për kostume presioni të veshur për detyra të tjera të specializuara, siç është fluturimi i zbulimit në lartësi të lartë. Në lartësi mbi kufirin e Armstrong, rreth 19,000 m, uji vlon në temperaturën e trupit dhe kostume nën presion.

Kostumet e para me presion të plotë për t'u përdorur në lartësi ekstreme u hartuan nga shpikësit individualë që në vitet 1930. Kostum i parë hapësinor i veshur nga një njeri në hapësirë ​​ishte kostumja sovjetike SK-1 e veshur nga Juri Gagarin në vitin 1961.

Dhe kryesisht i mbajne kostumet e tyre te bardha per shkake te temperatures dhe nxehtesise te larte qe kane rrezet e diellit.