Kotopaksi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kotopaksi është një vulkan aktiv në malet e Andeve, që ndodhet në kantonin Latacunga të provincës Cotopaxi, rreth 50 km në jug të Quito dhe 33 km në verilindje të qytetit të Latacunga, Ekuador, në Amerikën e Jugut. [3] Ky është takimi i dytë më i lartë në Ekuador, duke arritur një lartësi prej 5,897 m (19,347 ft). Është një nga vullkanet më të larta në botë. [4] [5]

Që nga viti 1738, Cotopaxi ka shpërthyer më shumë se 50 herë, duke rezultuar në krijimin e luginave të shumta të formuara nga lahars (vërshimet) rreth vullkanit. Shpërthimi i fundit zgjati nga gushti 2015 deri në janar 2016. [6] Cotopaxi ishte mbyllur zyrtarisht për ngjitje nga autoritetet derisa u rihap në 7 tetor 2017.