Jump to content

Krakeni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kraken, një cefalopod i pakonfirmuar. Gdhendje nga W. H. Lizars, në Hamilton, Robert (1839). Biblioteka e Natyralistëve. Përshtatur "nga Denys Montford".

Kraken (/ˈkrɑːkən/) është një përbindësh legjendar deti me përmasa të mëdha që thuhet se shfaqet në brigjet e Norvegjisë.

Kraken, subjekt i bestytnive dhe mitevemarinarëve, u përshkrua për herë të parë në epokën moderne në një udhëtim nga Francesco Negri në 1700. Ky përshkrim u pasua në 1734 nga një rrëfim nga misionari dhe eksploruesi dano-norvegjez Hans Egede, i cili përshkroi krakenin në detaje dhe e barazoi me hafgufen e dijes mesjetare.

Sidoqoftë, përshkrimi i parë i krijesës zakonisht i atribuohet peshkopit norvegjez Pontoppidan (1753). Pontoppidan ishte i pari që e përshkroi krakenin si një oktapod (polipus) me përmasa të jashtëzakonshme,[b] dhe shkroi se kishte një reputacion për rrëzimin e anijeve. Malakologu francez Denys-Montfort, i shekullit të 19-të, është gjithashtu i njohur për kërkimet e tij pioniere në ekzistencën e oktapodëve gjigantë.

Oktapodi i madh vrasës njeriu hyri në trillimet franceze kur romancieri Victor Hugo (1866) prezantoi oktapodin pieuvre të dijes së Guernsey-t, të cilin ai e identifikoi me kraken e legjendës. Kjo çoi në përshkrimin e Zhyl Vernit të krakenit, megjithëse Verne nuk bëri dallimin midis kallamarit dhe oktapodit.

Legjenda e Krakenit mund të ketë origjinën nga shikimet e kallamarëve gjigantë, të cilët mund të rriten në 12-15 metra gjatësi.

Linnaeus mund të ketë shkruar në mënyrë indirekte për kraken. Linnaeus shkroi për gjininë Microcosmus (një kafshë me organizma të tjerë ose rritje të lidhura me të, që përfshin një koloni). Autorët e mëvonshëm i janë referuar shkrimeve të Lineus, dhe shkrimeve të cetusit të Bartolinit të quajtur hafgufa, dhe marinumit monstruoz të Paullinit si "krakens".

Thënë kështu, pretendimi se Linnaeus përdori fjalën "kraken" në kufirin e një botimi të mëvonshëm të Systema Naturae nuk është konfirmuar.