Krimet e luftës të Wehrmachtit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
A woman weeps during the deportation of the Jews of Ioannina on March 25, 1944. The deportation was enforced by the German army. Almost all of the people deported were murdered on or shortly after April 11, 1944, when the train carrying them reached Auschwitz-Birkenau.[1][2]
 Commons: Deportation of Jews of Ioannina March 1944 – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Krimet e luftës të Wehrmachtit jane veprimet e kryera nga forcat e armatosura gjermane gjatë Lufta e Dytë Botërore. Ndërsa autorët kryesore te Holokaustit në mesin e forcave të armatosura gjermane ishin nazist gjermanpolitikeushtritë (SS-Totenkopfverbände dhe veçanërisht Einsatzgruppen) , forcat e armatosura tradicionale të përfaqësuar nga krimet e luftës të kryera Wehrmacht e tyre, veçanërisht në Frontin e Lindjesluftës kundër Bashkimit Sovjetik. Gjyqi i Nurembergut kunder kriminelëve të luftës të mëdha në fund të Luftës së Dytë Botërore gjeti se Wehrmacht nuk ishte në thelb një organizatë kriminale, por që kishte kryer krime në rrjedhën e luftës.

Qëndrimi dhe sjellja e Wehrmachtit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forcat e armatosura kishte shfaqur në 1935 nga ushtria, ka vazhduar trupit të saj zyrtar në periudhën Weimar, pavarësisht nga disa discontinuities, disa nga traditat konservative dhe reaksionar i perandorise dhe te ruajtura. [9]

Duke rënë dakord për të riarmatosem vjeshtë të vitit 1933, përfshirjen e anëtarëve të ish-SA shumë dhe policia pas puç Rohm, e cila u bëhet edhe në mënyrë indirekte në nxitjen e forcave të armatosura, si panë SA si një të ashtu-quajtur "ushtri popullore" dhe konkurrues të padëshirueshme, Führereid 1934, futja e rekrutimit dhe të formimit të komandës të reja të lartë për të gjithë nën 1935, udhëheqja ushtarake i dha teorinë e dy Machtsäulen të partisë dhe ushtarake të gradual, dhe u zhvillua kryesisht për ushtrinë e tretë perandori.

Në janar 1938 Ministri i Mbrojtjes, Werner von Blomberg dhe shefi i ushtrisë, gjeneral kolonelin Verner von Fritsch ra mbi akuzat homoseksual (Fritsch) dhe parcela e SS, Hitleri Kjo i hapi rrugën për të vendosur veten e tij si komandant në gjeneralë dhe shefi i nazist besnikë të lartë pozicionet e shërbimit për të futur (Keitel dhe Jodl). Si një organ i udhëheqjes, Komanda e Lartë mori vendin e Ministrisë Mbrojtjes. Pasi Hitleri mori dhe ngriti Komanda e Lartë, ushtria ishte një mbështetës Machtsäulen e regjimit nazist, interesat e të cilit, ideologjikisht dhe politikisht në përgjithësi përkonin. [10] Me rreth 18 milion anëtarë gjatë luftës, Wehrmacht ishte gjithashtu një instrument ushtarak të pushtimit nazist dhe politikën e shkatërrimit [11].

Për shkak të dokumenteve të renovimit të gjerë të Ushtrisë, është e pamohueshme se ushtria është gjithashtu ka marrë pjesë aktive në aktet e asgjësimit, u [12] dhe ushtria me veprim ose lëshim të përfshirë në krime. [13] Në veçanti, komanda e lartë, por edhe oficerë të thotë, NCOs dhe njerëzit ishin të përfshirë në krimet masive në territoret e okupuara [14].

Gjeneralët

Një konsensus relativ mbi përgjegjësinë politike për shumë të Wehrmacht në krimet naziste e zonave ushtarake Gjermane e pushtuar dhe administruar. Krimeve të luftës të Wehrmacht ishin shpesh pjesë të krimeve naziste në mënyrë specifike të dhunës dhe lejuar ata në një farë mase vetëm në vëllim të eksportuara. Ata nuk mund Prandaj historikisht e qartë nga dëbimi në shkallë të gjerë, dëbimin dhe shfarosjen e projekteve të veçanta të regjimit nazist. Mbyllje e syve, pëlqimin, ose të hapura ose pranim i heshtur i heshtur i shumicës së gjeneralëve në planifikimin dhe kryerjen e krimit mund të provohet e vlefshme. [15] Kjo është e ilustruar disa nga urdhrat dhe udhëzimet e OKW, gjeneralët individuale, komanduese dhe organet vartëse.

Hitleri dhe lidhur Wehrmacht shtytje e madhe nga Ludendorff Erich Shkrimet, luftë totale e 1934. Në këtë ishte një mobilizim optimale të dhunës, dhe bëri thirrje për një unitet në mes të shoqërisë civile dhe organizatë ushtarake. Elementet thelbësore të racore-ide nazist u formuluan nga Ludendorff. Dhe megjithëse Ludendorff të Hitlerit, një fjalë kyçe më të qëndrueshëm të furnizuara ideologji naziste i dha rrugën për strategjinë e tij ushtarak në përmbajtjen e të luftës totale, por në mënyrë të qartë nga diskutimet Ludendorff. [16] Ndryshe nga Ludendorff, i cili dëshironte të lënë në bazë të vras-në, fuqinë ushtarake të gjithë në dispozicion, Hitleri e pa luftën si një të vërtetë politik, fakt të luftës, mizori, as ideologji e Ludendorff ishte subjekt i antipode e tij shpirtërore Clausewitz, Ludendorff të cilit konsiderohet si punë të vjetëruara. [16] Një rritje në moralin, për shembull, ka fituar vetëm nga një :

"... Unitetit të popullit dhe nga rededication e luftës, një përplasje për të kundërshtuar kulturave dhe sistemeve të vlerës, në fund të fundit duke arritur një betejë vendimtare të vendeve të konkurrojnë për ruajtjen e jetës në [17]."

Edhe para shpërthimit të luftës ushtria u betua nga dekretet e udhëzon në një vijë në përputhje me ideologjik shtetit nazist. Kolonel i Përgjithshëm Werner von Fritsch, komandant i ushtrisë deri në 1937, pritet me Dekretin e 25 prill 1936 veçanërisht nga zyrtari,

"... Idetë se ai ishte 3 Perandoria është referuar, madje edhe në qoftë se këto pikëpamje nuk janë të përcaktuar në ligjet, rregulloret apo urdhrat zyrtare. [18] "

Field Marshal dhe komandant i ushtrisë në 1938, Walther von Brauchitsch, tha në fund të 1938 në një dekret për edukimin e trupit oficeri: Field Marshal Wilhelm Keitel, shefi i OKW

"Forcat e Armatosura dhe Kombëtare socializmit janë të njëjta tendosje mendore. Ata do të vazhdojë të bëjë gjëra të mëdha për kombin nëse shembull dhe ndjekin mësimet e lider, i cili mishëron në personin e tij ushtarët e vërtetë dhe nazistët. [19] "

OKW dhe dokumentet e OKH qartë tregojnë se planet për gjykatës dhe dekretet Barbarossa Rendit Komisar përgjegjësinë e OKW (Halder ishte paramenduar, Muller, Jodl, Warlimont, etj) dhe ushtrisë dhe punuar jashtë. [15]

Disa komanda të tjera të udhëheqjes kërkuar nga trupat një jashtëzakonisht e vështirë dhe pjesërisht për qasje të të drejtës ndërkombëtare. Këtu janë shembuj për Keitel komandës, 16 shtator 1942, një komandën e komandantit të Panzer Grupi 4, Erich Hoeppner, nga maji 1941, apo në terren Marshal von Manstein, 20 nëntor 1941. [20] komandat tjera të Komandës së Lartë dhe gjeneralët janë paraqitur në kapitullin 4-4,5 (Bashkimi Sovjetik: e luftës dhe planifikimin e kujdesit ndërkombëtarisht komandat - Trajtimin e të Burgosurve të Luftës - luftuar partizanët e - e detyruar e punës).

Krime lufte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga krimet e luftës të Wehrmacht përfshijne:

Mizoritë gjatë Pushtimit të Polonisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Seealso Njësitë Wehrmacht vranë mijëra civilë polonisht gjatë fushatës shtator 1939 me ekzekutime dhe bombardimet terroriste e qyteteve. Pas përfundimit të luftimeve, gjatë administratës së Wehrmacht e Polonisë, e cila vazhdoi deri tetor 25, 1939, 531 qytete dhe fshatra u dogjën, dhe Wehrmacht kryer 714 ekzekutime në masë, së bashku me incidente në masë të plaçkitje, banditry dhe vrasje. Krejtësisht, është llogaritur se 16.376 polonisht ra viktimë e atyre mizorive. Përafërsisht 60% e këtyre krimeve janë kryer nga Wehrmacht. [3] ushtarët e Wehrmacht angazhuar shpesh në masakrat e hebrenjve vetë tyre dhe jo vetëm të ndihmojë në mbledhjen e hebrenjve për Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; emra të pavlefshëm, p.sh. shumë. Në verën e vitit 1940, Reinhard Heydrich, shefi i Zyrës kryesore perandori Sigurisë (duke përfshirë edhe Gestapos) vuri në dukje se "në krahasim me krimet, plaçkitjet dhe ekseset e kryera nga ushtria (Wehrmacht), SS-së dhe policisë nuk shohin të gjithë se keq [4]

Trajtimi i POW-eve polake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Seealso Shembuj të shumtë që ekzistojnë në polonisht ushtarë u vranë pas kapjes, për shembull në Śladów ku 252 POWs u vranë ose u mbytën, në Ciepielów ku disa 300 POWs u vranë, dhe në [[] Zambrów] ku a mëtejshëm 300 POWs u vranë. POWs polak me origjinë hebreje ishin të zgjedhur në mënyrë rutinore dhe shtënë në vend. [5] të burgosurve të kamp POW në Żyrardów, kapen pas Beteja e Bzura u mohoi çdo ushqim dhe e uritur për 10 ditë. [6] Në shumë raste POWs polak, kapën një herë, u dogjën të gjallë. [7]Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>. Përdhunime janë kryer edhe ndaj grave dhe vajzave gjatë polonisht ekzekutimet masive kryhet kryesisht nga Selbstschutz, i cili u shoqëruan nga ushtarë Wehrmacht dhe në territorin nën administrimin e ushtrisë gjermane, përdhunime janë bërë para se të shtënat robër femra [http: / / www.kki.net.pl/ ~ museum/rozdz3, 2.htm]. Mijëra e infermiereve Sovjetik femra, mjekët dhe punonjësit mjekësorë fushë ra viktimë për përdhunim kur zënë gjatë luftës, dhe shpesh ata u vranë më pas [8]. Wehrmacht gjithashtu u bordellove ku gratë janë të detyruar të punojnë [1]. Ruth Seifert nëLuftës dhe përdhunimit. Qasje analitikeshkruan: "në territoret Lindore Wehrmacht përdorur t'i identifikojë trupat e grave kapur partizan - dhe gratë e tjera, si dhe - me fjalët" putanë për trupat e Hitlerit "dhe për përdorimin e tyre në përputhje me rrethanat."

Shkatërrimi i Varshavës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri në 13.000 ushtarë dhe midis 120,000 dhe 200,000 civilë u vranë nga forcat gjermane të udhëhequr gjatë Kryengritja e Varshavës. Së paku 5.000 ushtarë gjermanë të rregullt ndihmuar SS për të shtypur rezistencën polak, shumica e tyre si njësi rezervë.[9] mburoja e njeriut janë përdorur nga forcat gjermane gjatë luftimeve.[10]

Mizoritë gjatë Betejes se Francës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Masakrën Vinkt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Vinkt Massacre.

Midis 25 maj dhe 28 maj 1940, Wehrmacht gjermane të kryera disa krimeve të luftës në dhe pranë fshatit të vogël belge e Vinkt. Pengjet u merren dhe përdoren si mburoja njerëzore. Si ushtria belge vazhdoi të rezistonte, fermat janë kontrolluar dhe plaçkitur dhe më të marrë pengje. Në tërësi, 86 civilë janë të njohura janë ekzekutuar.

Uredheri per komisaret[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skeda:Nazi german atrocities.jpg
The execution of Soviet partisans

Mënyrë të hedhura luftë kundër Rusisë si një nga dallimet ideologjike dhe racor, dhe me kusht për likuidimin e menjëhershëm të komisareve politike të Ushtrisë së Kuqe. Mënyrë deklaroi se ushtarët gjermanë fajtor për shkelje të ligjeve ndërkombëtare do të jetë "arsye". Qëllim ishte formuluar në emër të Hitlerit nga komanda Wehrmacht dhe shpërndarë për të komandantëve në terren.

Dekreti Barbarossa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dekret, lëshuar nga Field Marshal Keitel disa javë para se të Operation Barbarossa, veprat penale të dënueshme të kryera përjashtohen nga civilët armik (në Rusi) nga juridiksioni i ushtarak drejtësisë . Të dyshuarit ishin të dalin para një oficer i cili do të vendoste nëse ato ishin të qëlluar. Prokuroria e veprave kundër civilëve nga anëtarët e Wehrmacht ishte caktuar të jetë "nuk kërkohet" nëse e nevojshme për mirëmbajtjen e disiplinës.

Keqtrajtimi i roberve te luftes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kampet e roberve te luftes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

see also Prisoner of war and Geneva Convention (1929)

Në 1929,Tretë Konventa e Gjenevës (1929) në lidhje me trajtimin e Burgosurve të Luftësishin nënshkruar nga Gjermania dhe / WebSign? ReadForm & id = 305 & ps = P shumicën e vendeve të tjera, ndërsa Bashkimi Sovjetik dhe Japonia nuk e ka nënshkruar deri pas luftës (versioni përfundimtar i Tretë të Gjenevës Konventa të vitit 1949). Kjo do të thotë se Gjermania ishte i detyruar për të trajtuar të gjitha POWs sipas tij, ndërsa nga ana tjetër, gjermanët e kapën nga Ushtria e Kuqe nuk mund të presin që të jenë trajtuar në atë mënyrë. Në fakt, Bashkimi Sovjetik dhe Perandoria e Japonisë nuk i kanë trajtuar të burgosurit e luftës në përputhje me Konventën e Gjenevës.

Ndërsa burgosur të Wehrmacht-i-kampet e luftës në Perëndim në përgjithësi i kënaqur kushtet e përcaktuara nga ligji humanitar ndërkombëtar, të burgosurit nga Polonia (e cila nuk kapitullonte) dhe Bashkimi Sovjetik janë burgosur nën kushte dukshëm më keq. Në dhjetor të 1941, më shumë se 2.4 milion sovjetike Ushtrisë së Kuqe Trupat ishin robër. Këto të burgosurit vuanin nga kequshqyerja dhe sëmundjet si tifo që kanë rezultuar nga dështimi Wehrmacht për të siguruar ushqim të mjaftueshëm, strehim, kanalizime dhe kujdesin e duhur mjekësor për të burgosurit. Burgosurit ishin rregullisht objekt i torturës, rrahjeve dhe poshtërim. Midis fillimin e Operation Barbarossa në verën e vitit 1941 dhe pranverës në vijim, më shumë se dy milion të burgosur sovjetike të luftës, ndërsa vdiq në duart e gjermane. ((Fact | data = shkurt 2009)) Dështimi gjerman për të arritur fitoren e tyre të parashikuar në Lindjen e çoi në mungesat e rëndësishme e punës për prodhimin e luftës në gjermanisht dhe në fillim të vitit 1942, të burgosurit e luftës në kampet e lindore POW - kryesisht sovjetikët - u parë si një burim i punës rob të mbajë ekonominë në drejtimin e luftës në Gjermani.

Një numër i madh prej 5.6 million ushtarë Sovjetik, ishin robër, nga të cilat 3.6 milion vdiqën në robëri[nevojitet citimi]

Masakra ndaj të burgosurve të luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Killing of POWs by Wehrmacht soldiers started during the September 1939 campaign in Poland. In many cases large groups of Polish soldiers were murdered after capture. On 26 March 1944, 15 uniformed U.S. Army officers and men were shot without trial at La Spezia Italy, under orders of the commander of German 75th Army Corps, General Anton Dostler, despite the opposition of his subordinates of the 135th Fortress Brigade.[11] Hitler's Commando Order, issued in 1942, provided "justification" for the shooting of enemy commandos whether uniformed or not. The massacres include that of at least 1500 black French POWs of West African origin and was preceded by propaganda depicting the Africans as savages.[12] After the Italian armistice in 1943 in several occasions where Italian troops resisted their forcible disarmament by the Germans, Italian POWs were executed. Most infamous is the massacre of the Acqui Division at Kefalonia.

Dekreti Natë dhe mjegull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dekreti "Natë dhe mjegull" , i lëshuar nga Hitleri në vitin 1941 dhe shpërndarë së bashku me një direktivë nga Keitel, u operativ brenda territoreve të pushtuara në Perëndim (Belgjika, Franca, Luksemburgu, Norvegjia, Danimarka dhe Hollanda). Dekreti lejuar ato "rrezikimi i sigurisë gjermane" për të kapur dhe për t'i bërë ato të zhduken pa gjurmë. Direktivë Keitel i tha se "kërcënime efikas mund të arrihet vetëm ose me dënim me vdekje ose me masa me të cilat të afërmit e penale dhe popullata nuk e di fatin e tij."

Aksionet e raprezaljeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Seealso

A German soldier in front of a sign erected after the razing of Kandanos, Crete 1941.
Murder of Greek civilians in Kondomari, Crete by German Paratroopers 1941
 Commons: Kondomari Massacre – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

In Yugoslavia and Greece, many villages were razed and their inhabitants murdered during anti-partisan operations. Examples include the massacres of Kondomari, Distomo, Kommeno and Kalavryta, and the razing of Kandanos in Greece.

In occupied Poland and the USSR, hundreds of villages were wiped out and their inhabitants murdered. In the USSR, captured Soviet partisans and Jewish partisans were used to sweep fields of land mines.

In a number of occupied countries, the Wehrmacht's response to partisan attacks by resistance movements was to take and shoot hostages. As many as 100 hostages were murdered for every German killed. In 1944, prior to and after the invasion, the French Resistance and the Maquis increased their activities against all German organisations, including the Wehrmacht and Waffen-SS.

In issuing orders for hostage-taking, Keitel stated that "it is important that these should include well-known personalities or members of their families." A Wehrmacht commander in France stated that "the better known the hostages to be shot, the greater will be the deterrent effect on the perpetrators." Author William Shirer stated that over 30,000 hostages are believed to have been executed in the West alone.[nevojitet citimi] The Wehrmacht's hostage policy was also pursued in Greece, Yugoslavia, Scandinavia, and Poland.

Pikepamje mbas lufte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas përfundimit të luftës në 1945, disa gjeneralë Wehrmacht bërë një deklaratë që e mbrojti veprimet kundër partizanëve, ekzekutimet e pengjeve, dhe përdorimin e punëtorë rob si përpjekje të nevojshme për luftë. Gjeneralët që pretendonin Holokaustit ishte e angazhuar nga SS dhe organizatat e saj partnere, dhe se komanda Wehrmacht kishte qenë në dijeni të këtyre veprimeve në kampet e vdekjes. Kjo deklaratë tha se forcat e armatosura kishin luftuar me nder dhe e la përshtypjen se Wehrmacht nuk kishin kryer krime lufte dhe ishte "i panjollë".

Megjithatë një numër i oficerëve të lartë Wehrmacht doli para gjyqit për krime lufte. OKW komandant-in-Field Marshal shefi i Wilhelm Keitel si dhe shefi i operacioneve të personelit Alfred Jodl ishin të akuzuar dhe gjykuar për krime lufte nga Ushtarake Gjykata NdërkombëtareNuremberg në vitin 1946. Të dy ishin dënuar nga të gjitha akuzat, u dënua me vdekje dhe u ekzekutuan me varje, edhe pse Jodl u lirua pas gjashtë vjet pas vdekjes. Ndërsa gjykata deklaroi se [[] Gestapos], SD dhe SS (duke përfshirë Waffen-SS) ishin të organizatave kriminale në thelb, gjykata nuk ka arritur njëjtin përfundim në lidhje me Wehrmacht Shtabit të Përgjithshëm dhe të Lartë Komanda. Kjo është parë nga shumë në publik gjerman si exonerating rolin Wehrmacht në krimet e luftës.

Ndjekjen penale të krimeve të luftës humbur avull gjatë viteve 1950 si Luftës së Ftohtë thelluar; të dy shteteve Gjermane të nevojshme për krijimin e forcave të armatosura, dhe nuk mund ta bëjë këtë pa trajnuar ushtarë dhe oficerë që kishin shërbyer në Wehrmacht. Luftës së Ftohtë prioritetet dhe tabutë për revisiting aspektet më të pakëndshme të Luftës së Dytë Botërore do të thotë se roli i Wehrmacht në krimet e luftës nuk ishte seriozisht ri-shqyrtuar deri në fillim të viteve 1980.

Eksposimi i Wehrmachtit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Red right arrow.svg
 Artikulli kryesor: Ekspozimi i Wehrmachtit.

Ekspozitat origjinale 1995 - 1999[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

The view of the "unblemished" Wehrmacht was challenged by an exhibition produced by the Hamburger Institut für Sozialforschung (Hamburg Institute for Social Research)[2] titled Vernichtungskrieg. Verbrechen der Wehrmacht 1941 bis 1944 ("War of Annihilation. Crimes of the Wehrmacht 1941 to 1944"). The traveling exhibition seen by an estimated 1.2 million visitors over the last decade asserted, with the support of written documents and photographs, that the Wehrmacht was "involved in planning and implementing a war of annihilation against Jews, prisoners of war, and the civilian population". Historian Hannes Heer and Gerd Hankel had prepared it. The exhibit became controversial and required major changes when many of the allegations made were inaccurate and the photographs did not in fact document what was alleged.

Kritika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas kritikave për atribuim të pasaktë dhe captioning e disa prej imazheve në ekspozitë, p.sh. nga historiani polonisht Bogdan Musial dhe historian në hungarisht Krisztián Ungváry, kreu dhe themelues i Institutit Hamburg për Kërkime Sociale, Jan Philipp Reemtsma pezulluar ekran, në pritje të shqyrtimit të përmbajtjes së tij nga një komitet e historianëve. Në 1999, instituti transferuar në një ekspozitë "Trägerverein". Hannes Heer dha dorëheqjen nga posti i tij si "Leiter", dhe në vitin 2000 nga instituti, too. Raportet kishte dalë për të kaluarën e tij të skajshme të krahut të majtë, në të cilin ai u dënua disa herë[nevojitet citimi].

The committee's report [3] in 2000 stated that accusations of forged materials were not justified, but that some of the exhibit's documentation had inaccuracies and that the arguments presented were too sweeping. Yet, the committee reaffirmed the reliability of the exhibition in general:

The fundamental statements made in the exhibition about the Wehrmacht and the war of annihilation in 'the east' are correct. It is indisputable that, in the Soviet Union, the Wehrmacht not only 'entangled' itself in genocide perpetrated against the Jewish population, in crimes perpetrated against Soviet POWs, and in the fight against the civilian population, but in fact participated in these crimes, playing at times a supporting, at times a leading role. These were not isolated cases of 'abuse' or 'excesses'; they were activities based on decisions reached by top level military leaders or troop leaders on or behind the front lines.[13]

The committee recommended that the exhibition be reopened in revised form, presenting the material and, as far as possible, leaving the formation of conclusions to the exhibition's viewers.

Fushëbetejat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindore === === Poloni ==== ==== Artikulli kryesor :pushtimit gjerman të Polonisë, 1939-1945

Adolf Hitler ishte udhëheqës grupi ushtrisë dhe komandantëve të ushtrisë në Obersalzberg më 26 gusht 1939 kuptuar se një fitore ushtarake | Invasion përgatitur në e sulmit Polonisë në Poloni nuk ishte e mjaftueshme. Përkundrazi, ajo vjen "në eliminimin e jetesës forcave" për të siguruar territor të pushtuar për në gjermanisht njerëz pa vend "too. Këto Reinhard Heydrich dhe Edward Wagner ranë dakord për të intendent të Përgjithshëm të Ushtrisë, shkruar se "e pasme e trupave të luftuar", i njohur si ekipe nga SS, Policia e Sigurimit dhe SD, "duhet kap kontrollin e perandori dhe elemente gjermane. Nga veprimit në vend ishte i njohur për ata ishin të kuptohen kryesisht hebrenjve dhe komunistëve. Wehrmacht hyri e saj [pas [Hagës rregulloret]] dhënë përgjegjësi për territoret e pushtuara dhe popullsinë e tyre civile nga atëherë në forcat që janë tashmë të punësuar në mbretërinë me racor-politike purges. Shiko [14]

Skeda:Polonisht POWs shtënë nga Wehrmacht 1939.jpg
Nga 15 Regjiment motorizuar këmbësorie e të burgosurve të luftës polake që u vra në Ciepielów (September 9, 1939)

OKW (OKW) dhe Ushtria (OSH) shprehu nevojën për këtë marrëveshje të trupit oficer aktiv. [[Walther] von Brauchitsch], Himler u dha për të mbështetur në deklaratën e tyre, disa gjeneralë, të tilla si Walter von Reichenau, Erich von Manstein dhe të tjerët ishin përgjegjës për [[| Propaganda propagandë] indoktrinimit] të komandantëve të ushtrisë. Kjo dhe interpretues ishin drejtpërdrejt nën ligjin e tanishëm, megjithatë, përgjegjës për veprimet e tyre. Kodi Penal Ushtarak (MStGB), lufta procedurë penale (KStVO) dhe speciale Luftës së Drejtës Penale Rregullores (KSSVO) kundërvajtje kërcënuese kundër disiplinës ", që do të thotë në grabitje të veçantë dhe abuzimet kundër popullsisë civile, me burgim ose dënimin me vdekje. Megjithatë, miratimin Ushtarak Jurisdiksioni vendosur dhe rregulloret e tjera, këto ligje aktualisht në fuqi.

Në përputhje me ndarjen e punës ranë dakord shkaktuar ushtrisë për strehim, kujdes dhe përdorimin e mjeteve motorike të grupeve të gjatë dhe pas pushtimit të Polonisë deri në fund të vitit 1939, rreth 60,000 intelektualë polonisht, duke përfshirë 7.000 hebrenjve të vrarë. Wehrmacht ishte përfshirë në këtë Vdekshmëria vdekjeprurese aktiviteteve.Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref> mes 1 shtator dhe 25 tetor 1939 u ekzekutuan më shumë se 16.000 civilëve. Është supozuar që e kanë marrë të paktën gjatë pushtimit nazist, më shumë se gjysma e viktimave për shkak të Wehrmacht.Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

shih gjithashtu:masakrën Ciepielów, masakrën e Przemyśl

Bashkimi Sovjetik ==== ==== ===== ===== Lufta dhe planifikimin e kujdesit

Një luftë e shfarosje kundër Bashkimin Sovjetik Hitleri kishte njoftuar shpesh që nga viti 1924. Ai i justifikuar atë në autobiografinë e tij ,im Lufta ( 1925), me dy qëllime kinse e pashmangshme: pushtimin e vendbanim në Lindjen "dhe goditjen e" bolshevizëm dmth ", të shtetit Sovjetik dhe shoqëror. Përfaqësuesit e kujt u ul me armikun kryesor të teorisë [arian [të racës | garën]] ", një të dyshuar" Botërore çifutët ", e njëjtë.

Në një leksion mbi 30 Mars 1941, ai e përshkroi luftën e ardhshme kundër Rusisë për 250 gjeneralët e përgjithshëm braktisin forcat e armatosura si një luftë "në mes të dy ideologjive," dhe kërkoi "nga pikëpamja e miqësi ushtarak".[15]

Edhe para se operacionet e parë luftarake dhe miratimin e ndërkombëtare swidriger komandat të përshkruara [[] Kolonel] Georg von Küchler më 25 prill 1941 nga Divizioni Komandantët premisa për luftë kundër Bashkimit Sovjetik. Në fillim ai deklaroi të pranishmëve se planet e konfirmoi për sulm në Bashkimin Sovjetik dhe diskutoi detajet e zbatimit të janë subjekt të sekretit. Ai pastaj u shpreh:

"Nëse njerëzit (shënim: Rusia) janë në luftën kundër nesh, [...], në mënyrë që ata të trajtohen si Frang-revole s dhe ushqyer për dënimet e duhura të rënda. [...] Commissars politike dhe GPU njerëzit janë kriminelë. [...] Ato janë thjesht të paraqesë një gjyq fushë. "Von [16] < / blockquote>

Në një tjetër mënyrë e 28 prill 1941 urdhëroi ObdH Field Marshal Walther von Brauchitsch "rregullat për përdorimin e policisë dhe të Sigurimit të SD në bashkimin e ushtrisë. Thuhet:

"komando speciale e policisë dhe të Sigurimit SD kryerjen e detyrave të tyre në përgjegjësinë e tyre. Ata janë vartës të respektojnë ushtritë mars, kujdes dhe strehim. [...] Për kontrollin qendror të këtyre komandave është përdorur në çdo ushtri, një përfaqësues i autorizuar nga Shefi i Sigurimit të policisë dhe SD. "[17] </ blockquote>

Komanda e Lartë ishte duke planifikuar Operacioni "Barbarossa" si një shtesë Blitzkrieg. Ata donin të ushqyer të gjitha pjesët e trupave gjermane dhe civilëve gjerman gjatë gjithë kohëzgjatjes së luftës në kurriz të popullit lokale nga territoret e pushtuar sovjetike. Në Përveç kësaj, Wirtschaftsrüstungsamt e Komandës së Lartë vendosi 2 maj 1941:

 1. Luftë ka vetëm të çojë në më tej, nëse Wehrmacht gjithë në 3 Viti i luftës nga Rusia ushqyer.
 2. Kjo pa dyshim do të dhjetra miliona njerëz mohoj me vdekje, nëse ajo është marrë nga ne kjo është e nevojshme për ne nga vendi.
 3. Më e rëndësishmja, shpëtimin dhe heqjen e fara naftës, atëherë vetëm drithëra. Yndyrë ekzistuese dhe mishit pritet të konsumojnë trupa. [Cituar ...] [18]

</ Blockquote>

Kështu, Komanda e Lartë e furnizimeve ushqimore të kufizuar të ushtrisë gjermane për pushtim të Rusisë disa javë. Për furnizimin e mëtejshëm të rajonet pjellore të tokës e zezë të Rusisë jugore duhet të jetë e mbyllur nga veriu dhe të gjitha dërgesat ushqimore u ndal aty. Kështu vdekja e rusëve të panumërta, ukrainas dhe Belarusians nga fillimi ka qenë pranuar. Në rrjedhën e luftës, Komanda e Lartë e Rusisë për të liruar tokat e disa plaçkitje, duke përfshirë edhe Kharkiv, qytetet Donets pellgun në [[] Krime] dhe para Leningrad. Ka ndodhur në dimrin e 1941-42 mungesave të rënda dhe uri, rreth 12.000 të vdekur. Përmirësimi i vetëm me përhapjen e shumë njerëzve si punëtorë të detyruar, situata në dimër e mëposhtme, diçka.[19]

Trajtimi i të Burgosurve të Luftës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa gjermanisht komandant u vranë, ushtarë të tjerë robër: duke përfshirë oficerë femra, të cilët u konsideruan veçanërisht fanatik, edhe pse ata ishin në fakt të përdoret vetëm për shërbimet ndihmëse. Në Belarus ushtarë të shpërndara janë kërcënuar me ekzekutimin në qoftë se ata nuk vullnetarisht të bllokuar në një periudhë të parashikuar.

Shumica e të burgosurve Sovjetik ishin pikat e parë grumbullimit në një kamp tranzit në zonën e operacioneve,] atëherë në prind ose kampin e oficerëve në brendësi e vendit - duke përfshirë edhe Ukraine, Polonia, Austria, Rumania dhe perandori gjerman - vë. Shpesh ata kanë për të udhëtuar në rrugët marshime rrugë, duke vrarë së bashku ekipet e lodhur duke lënë pas mijëra, për shembull, pas betejës së Kiev (rreth 1000) dhe në hapësirë Viazma-Bryansk (rreth 4.000). Shifrat e sakta mund të identifikojë hulumtim nuk është më këtu.

Skeda:Rusisht POW (1941). Jpg
kolona e të burgosurve sovjetike të luftës, 1941

Në kampet shumë, u lanë të ardhurit rishtaz vetveten, kishte ajër të hapur ose në vetë-Burrows për të jetuar, janë dhënë shumë pak ushqim dhe pak ose aspak kujdes mjekësor-shëndetësor. Deri në shtator 1941, racionet ditore ishin ende relativisht të mjaftueshme, atëherë ushtarak në krye të shkurtuar shpërndarjen në mënyrë të konsiderueshme. Arsyet ishin të humbur papritur fitoren rrufe, mungesa e furnizimeve për ushtrinë e vet, i cili gjendet në zonat e pushtuara, shumë pak ushqim, mungesa e transportit kapaciteteve dhe një speciale të përgjithshme fillimin e furnizimit krizës në fund të 1941, Veit [20], dimrit të ardhshëm, dhe ndalimit fillestar Hitlerit për transportimin e të burgosurve të perandorisë sovjetike.

Megjithatë, ajo është e supozuar të mos pala gjermane, nga një politikë shfarosje menduar fillimisht, por nga një mungesë reale, e cila mund të përqëndrohet në dietë është kryesisht përgjegjës për furnizimin e trupave të saj tij, dhe pranimin e të pangrënë e të burgosurve me brutalitetin e luftës dhe ndikim ideologjik u favorizuar me siguri.[21]

Sidomos pasi ushtria është duke kërkuar përmes disa beteja të suksesshme e rrethim kundër një numri të të burgosurve të luftës që tejkaloi çdo gjë ata ishin ballafaquar që nga fillimi i Luftës së Dytë Botërore. Vetëm, 1941, kapur më shumë se një milion ushtarë, që forcat e armatosura, pavarësisht nga direktivat e lartpërmendura politike dhe teknike të furnizimit, paraqiti një problem logjistike praktikisht pazgjedhshëm. Nuk ishin as burimet, as kushtet organizative në dispozicion për të bërë një numër kaq të madh të njerëzve të cilët i patëm dhënë kujdesin e tyre kanë të drejtë sipas ligjit ndërkombëtar. Shpesh nuk ishin kufizuar edhe zonat (e magazinimit të përkohshëm) janë në dispozicion, në mënyrë që të burgosurit me kordone të thjeshtë e siguruar dhe e majta në të ngordh urie ose të ngrijë deri në vdekje.[22]

Hermann Goering nuk duan të rrezikojnë moralin e popullsisë gjermane nga mungesa e dërgesave të ushqimit dhe pohoi në mënyrë të gabuar për 16 shtator 1941, ai ishte në Bordin e të burgosurve bolshevik, në krahasim me Bordin e të burgosurve të tjera të kryera "në çdo detyrimet ndërkombëtare" [23]

((Citat | ushqimi juaj prandaj mund të trajtohet vetëm pasi të punës për ne.))

Në fakt, neni 82 i Konventës së Gjenevës ishte në 1929 se Gjermania kishte nënshkruar në vitin 1934, edhe për vendet e armikut që nuk ishin të palëve të Traktatit. Por, duke filluar në tetor 1941 urdhëroi Përgjithshëm intendent Edward Wagner:

((Citat | jo-të burgosurit që punojnë në kampet e burgut janë të pamjaftueshme. Fundi i punës së të burgosurve të luftës mund të ushqehet në raste të veçanta dhe nga stoqet e ushtrisë.[24]))

Kështu dhënë tashmë debilitated shumë, ushtarë të paaftë, përqindja e të cilit në muajt e mëvonshëm skyrocketed, jo ushqim mjaft e përditshme. Efektet ishin kryesisht në kampe kryesore: Nga tetor 1941 në maj 1942 deri në dy vdekur ndoshta nga 3.7 milion të burgosur sovjetike të luftës, të paktën 850.000 të tyre në paraburgim e ushtrisë përpara se hedhja humbëtirë. Një rritje e lehtë në racionet ushqimore të rregulluar në dhjetor 1941 erdhi shumë vonë dhe nuk ishte zbatuar gjerësisht. Në dimrin e mëposhtme të qindra e mijëra të luftës më të vdekur për shkak të trajtimit brutal dhe çnjerëzor gjatë transportit dhe magazinimit, privimi penale e ushqim, strehim dhe kujdes mjekësor dhe fuqi çnjerëzore të punës. Ndër viktimat ishin civilë shumë ruse, anëtarët e milicitë, ekipet e ndërtimit dhe rekrutët. Numri i përgjithshëm i të burgosurve të vrarë në mënyrë indirekte është llogaritur në rreth tre milionë. Kryesisht përgjegjës për vrasjet masive të madhësisë gjenocidale u Wehrmachtsamt nën Përgjithshëm Hermann Reinecke, organizuar shpërndarjen dhe furnizimin e të burgosurve të luftës.

Rregullat Përjashtim të shkarkojë për auxiliaries ukrainisht, baltike, anëtarë i popujve turk sovjetike dhe gjermane për sjellje të mirë dhe qëndrimi në kampe afër nuk zbatohet për "sllavët". Edhe pse komandantët individuale kamp u përpoqën për të absorbuar humbjen e tepërt të punës dhe sëmundjet, dhe të marrë ushqim shtesë, por gjithashtu ndaloi popullatës lokale me armë dhunës gabim, ngordhje e ushqimit përmes gardhit.

Në Përveç kësaj, oficerët e kampit zgjedhur për të ndihmuar në dy grupe të spiunëve dhe denoncimeve nga masa e të burgosurve të zakonshme, veçanërisht ato me vlerë të kërkuar për të lëvizur të fryhen dhe pjesëmarrjes në forcat e armatosura, dhe "të padëshirueshëm" ose "e rrezikshme" njerëzit. Fundit është dorëzuar pastaj mbi të komando speciale e policisë të Sigurimit, ata kanë qëlluar ose deportohen menjëherë për të ngritur kampe të posaçme për ta. Në raste shumë, vranë ekipet e kampit të ushtrisë vetë, kjo, ky grup u takua gjithashtu rreth 150.000 ushtarë të Ushtrisë Kuqe, duke përfshirë hebrenjtë shumë, për të cilin qëllim për të vrarë mbeti aty deri sa mbaroi lufta.

Rezultatet e përgjithshme tregojnë trajtimit çnjerëzor e ushtarëve kudo të njëjtin qëndrim racist se vetëm më të fortë do të kenë të drejtë të jetojnë dhe le të zhduket dobët dhe "e rrezikshme kishte vrarë.[25]

Në gjyqet e Nurembergut ishin ushtarë të akuzuar, duke përfshirë edhe Wilhelm Keitel shkaktuar vdekje masive të POWs Sovjetik e pamundur të thuhet se furnizimit masat madh të të burgosurve provuar. Se ky ishte një rezultat i një planifikimi kriminel lufte, luftë dhe përbuzje racore për njerëzimin që ndodhën në furnizimin me ushqime për trupat tona nga territoret e pushtuara në dëm të popullsisë civile dhe të burgosurve të luftës, thekson historianët si Diter Pohl [26]

((Citim | "Operacioni Barbarossa" çuar direkt në genocid. Për herë të parë liderët gjermane planifikuar vrasjen e grupeve të popullsisë të mëdha në një fushatë e një [...] me heqje ushqim, privimin e të drejtave dhe Repressalmassakern. Grupi më i madh i viktimave janë të burgosurve sovjetik të luftës [...].))

shih gjithashtu masakra: Babi Yar

Jugore === ===

Jugosllavi ==== ==== Si e policisë dhe njësitë SD për kontrollin e mes-1941 fillimin e veprimtarisë të fortë të Titos partizanët ishin të përshkuar së shpejti nga Komanda e Lartë në krye - me kërkesën e kreut - në gusht të ushtrisë me detyrë.[27] Që partizane thjesht njësi ushtarake të luftuar pjesërisht të përziera nga të ushtrisë, policisë, dhe SD megjithatë relativisht provoi i pasuksesshëm, ata shpejt u zhvendos në "masa shlyerjen" dhe ekzekutimet e pengjeve, të cilët janë kundër komunistëve të vërtetë dhe të dyshuar dhe partizanët e drejtuar, civilëve dhe veçanërisht çifutët, dhe jevgj. Dy nga masakrat më të madhe të forcave të armatosura me një total prej 4000 viktimave të ndodhur në [masakrën [në Kragujevc | Kragujevc]].[28]

Një shembull tipik i një këmbë në çdo lidhje shkakor, dhe kështu të pambrojtur ligjit ushtarak "veprim shlyerjen" dhe ekuacioni i hebrenjve dhe partizane, u përdorën në deklaratën e shtator 1941Agjenti i Përgjithshëmnë Serbi, Franz Böhme, sepse 21 në një përleshje me ushtarët e vrarë 2100 guerile të burgosurve të kampeve të përqendrimit [[] Sabaç] dhe Beograd, mundësisht komunistët dhe çifutët, të [vrasjen [synuar | likuidim përzgjidhni]].

Numër është në kuadër të masave hakmarrëse të njerëzve të Serbisë vranë nga Karl H. Schlarp vlerësuar në 41.000 në 46.000.[29]

Sidomos në fushën e shfarosje sistematike të hebrenjve, bashkëpunimi i koordinuar mes forcave të armatosura, administrata ushtarake, policore e lejuar, dhe forcat speciale për efektivitetin maksimal, në mënyrë që Serbia ishte e dytë për të zënë vendin Estoni që mund të përshkruhet si "çifut".[30] përcaktimin, identifikimin dhe regjistrimin, disenfranchisement, përjashtimit shoqëror dhe heqja e hebrenjve në fillim të 1941 pas likuidimit të hebrenjve meshkuj dhe rome. Vetëm disa shpëtuan. Nga vjeshtë, ushtria ishte përfshirë në operacione të tilla vetëm përmes mbështetjes indirekte, por ka hyrë në fuqi nga data që - në dallim nga zonat e tjera të pushtuara nga Gjermani - Detyra kryesore e vetë.[31]

shih gjithashtu:ajrit kontroll në Beograd në vitin 1941, masakrës së Kragujevc

Greqi ==== ==== Kretë ===== ===== (()) Hendek kujdestarisë

Sipas të hakmarrjes në gjermanisht trupa parashutë në [[] Kretës] (Air Beteja e Kretës, Special kompanitë e Lidhjes) u përpoq komandanti i ri i Kalaja e Kretës ", Alexander Andrae dhe Bruno Bräuer, për një politikë pak të ashpër të represionit të kalojë si përgjithshme e trupa parashutiste Kurt Studentore.[32] Kur veprimet, por për të sabotuar në aeroport dhe sistemet e karburantit dhe të përleshjeve me partizanët e Kretës, Andart, erdhi, ata shkuan për në ekzekutimet në masë të civilëve. Në një masë ndëshkimore veprimet brutale "ata djegur në shtator 1943 në subdistrict Viannos poshtë një duzinë fshatra, ku të paktën 440 persona, burra, gra dhe fëmijë, u vranë.[33] Edhe tërheqje në rajon rreth Chania, core 'Kalaja e Kretës ", në vjeshtë 1944 u shkatërrimin e fshatrave i Kretës përgjatë vijës tërheqje e shoqëruar nga ekzekutimi s e civilëve.[34] Sipas vlerësimeve greke erdhi gjatë gjerman pushtimin e Kretës 3.000-9.000 civilë humbën jetën e tyre.[35]

===== ===== Veri të Peloponezit dhe Greqisë Gjithashtu mal ishin të përfshirë në krime lufte, 1 Mountain DivisionGjuaj e të burgosurve të luftës italiane e Divizionit Acqui "në [[] Kefalonia] dhe Korfuzit.[36] 155 oficerë dhe 4750 ushtarë të thjeshtë italian Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref> Kur Divizionit në pranverë të vitit 1943 për Mal I Zi u zhvendos, ajo kishte humbur në gjatë kohëve të fundit të luftës, është tashmë mbi 19.000 njerëz. Duke filluar në korrik 1943 ishte 1 Mountain Division në perëndim të Greqisë në Epiri u zhvendos. Sukseset ushtarake të ELAS kishte nevojshme një forcim të forcave të pushtimit gjerman, dhe në përgjigje të terroriste duhet të intensifikohen. Edhe për ta ishte mënyrë e Hitlerit e 16 dhjetor 1942:

[...] Nëse kjo luftë nuk është e zhvilluar kundër dy grupeve të Lindjes dhe të Ballkanit me mjetet më brutale aq të pasur në të ardhmen e parashikueshme, pushtet në dispozicion nuk është më e mjaftueshme për të përmbushur këtë sëmundje epidemike, zotërisë. Trupat janë të drejtë, pra, dhe të detyruar për të aplikuar në këtë luftë pa kufizime ndaj grave dhe fëmijëve të gjitha do të thotë, nëse ai vetëm të çon në sukses ...[37] </>

Por në tre muaj në mes fillim të korrikut dhe fillim të tetorit 1943 rreth 207 fshatra me 4.500 shtëpi janë shkatërruar dhe më shumë se 2.000 grekët dhe shqiptarët, duke përfshirë gra, fëmijë dhe pleq të vrarë. Një tregues se ai shumë rrallë erdhi për të luftuar me luftëtarë të, është fakti se "vetëm" 23 trupa malore kanë vdekur në atë periudhë.[38]Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

shih gjithashtu masakra: [[] Distomo], Kalavrita, Kandanos, [[] Kondomari], Komeno

Evropën Perëndimore === ===

Komanda e lartë e shtetasve britanik u kapën për NSHShërbimit Sekret (MI6), e cila ka vepruar kryesisht në Evropën Juglindore, komandë, pasi ata në pyetje si [[spiunazh | spiunëve] ] për të ekzekutuar, por kjo ishte e zakonshme për demaskua dhe arrestoi dy agjentët në faqe, në qoftë se ata nuk mund të kthehet rreth si agjent i dyfishtë ".

Spanjë ==== ====

Bombardimin e Guernica nga aeroplanë luftarakë gjermane e kondor Legjioni më 26 prill 1937, ku u vranë rreth 6.000 njerëz, është shpesh e parë për krimet e luftës të Wehrmacht dhe konsiderohet si një shkelje të [ligj [e konfliktit të armatosur]].[39] kompleks tërë luftës ajrore sführung është më dhe më shumë të plotë, pavarësisht nga sulmet ajrore gjermane gjatë dytë Luftës së Dytë Botërore, aleatët në Nuremberg as diskutohet as sjellë në gjyq për shkak se nga ana e më vonë, modele të ngjashme operacion në një shkallë shumë më të madh.[40][41]

France ==== ==== Gjatë fushatës në frëngjisht dhe menjëherë pas armëpushimit, ka qenë shumë krime luftelufte si civile en. Më 27 maj 1940, trupat gjermane kanë kryer një Masakra në Vinkt, në të cilat mbi 130 civilë u vranë. Në Oignies dhe Courrières u vranë gjithsej pas dita e 114 civilëve, sepse trupat gjermane të frang- 's sulm imagjinuar.[42]

Ashtu-quajtur komandë komanduese e 18 tetor 1942, urdhër të prerë që të gjithë anëtarët e Forcave Aleate komando, i cili ishte për të marrë, pa vonesë, si saboteurs duhet të jetë shtënë sepse ata thuhet se "jashtë e kriminelëve, për mbrojtjen e Konventës së Gjenevës nuk e "meriton". Ushtarët e kapur menjëherë duhet të dorëzohen komandën e forcave të armatosura për të arrestuar SD. Megjithatë, ushtria ka kryer vrasjet e paligjshme, në shumë raste edhe vetë.

Sfondi i këtij urdhëri ishte një bastisje britanik komando në Channel Channel Island Sark më 3. / 4. tetor 1942, kur disa ushtarë gjermanë u vranë në gjumë e tyre dhe nuk u rrëmbyen dhe u dërguan në Angli për pyetje. Disa gjeneralë, si Erwin rommel, Albert Kesselring dhe Erich von Manstein u përpoq të shkatërroj këtë qëllim, por kjo nuk është gjithmonë e mundur.

Nga 1.5 milion të burgosur në frëngjisht të luftës vdiq rreth 21.000, shumica e tyre në trajtimin e keq në Repressallagern gjermane "" si Rawa Ruska në Poloni. Nuk ishin sjellë kryesisht nga të burgosurit që guxonte t'i shpëtuar përpjekjet apo punë të detyruar ishte mohuar. Prej tyre ishin zezakët [43]Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

Krime të tjera të drejtpërdrejta të luftës u detyruan detyrimet e civilëve të shteteve të armikut, të tilla si për të, vrasjet minesweeping individuale dhe një numër të panjohur të përdhunimit [44] grave vendase. Statistikat e raportuar këtu vetëm gjykatat gjermane-rastet ushtarak bëhet i njohur, pranuar, megjithatë, se shumë raste mund të shfaqet dhe ka mbetur të pazbuluara.[45]

Holandë ==== ====

Kur Çështja Putten kanë qenë pas vrasjes së një ushtarë të ushtrisë holandeze nga partizanët më 1 tetor 1941 mbi urdhër të Komandantit të Holandës, Gjeneral Friedrich Christiansen, 661 burra të komunitetit putti të ushtrisë transferohet në kampet e përqëndrimit (vetëm 49 individë të mbijetuar), dhe pastaj dogjën poshtë fshatit .[46]

Itali ==== ==== (()) Hendek kujdestarisë Pas përmbysjes së diktatorit Benito Mussolini fund të korrikut 1943, qeveria e Badoglio po luftonte një javë në disa pjesë të perandorisë, deri në 8 shtator 1943 një armëpushim të veçantë u diplomua. Më 13 tetor 1943 ai shpalli luftë Gjermanisë dhe hynë në anën e aleatëve përsëri në luftë. Hitleri dhe udhëheqja Wehrmacht përgjigj me një seri e komandave dhe veprimeve.

Komandantët e trupave italiane u qëlluan menjëherë si guerilë në qoftë se ata nuk arritën të sjellin ushtarët e tyre brenda një kohë të shkurtër për të për të dorëzuar armët e tyre të forcave të armatosura dhe të dorëzohet. Pas rregulloret e Hagës, por këta ushtarë ishin të drejtë si belligerents të rezistojnë çarmatoset, dhe nuk mund të trajtohet si kryengritësit. Kjo është deklaruar qartë në [[pengjet gjyqi | proces kundër] Südostgeneräle për të paditurit për krime lufte].

Në urdhrat e Hitlerit, disa oficerë të ushtrisë u qëlluan poshtë nga forcat italiane dorëzimin e armëve dhe kapjen: 1 Mountain Division në ishullin e Kefalonia ekzekutuar), rreth 5.000 janë çarmatosur tashmë ushtarë italian (Masakra e Acqui. Vrasjet masive të italianëve të ngjashme ka ndodhur në [[] Albanija] dhe Jugosllavisë.

Top-miratimin e 4 Mars 1944 vendosi se të burgosurit rigjetur arratisur të luftës dhe jo-jo pune-porositur oficerë të Gestapos duhet të transferohen. Nga Gestapos, ata u dërguan në Mauthausen, dhe ka vrarë zakonisht nga shtënë qafë.[47] Në qoftë se ka pasur një numër më të madh, ata ishin të gazuar.

Një komandën e Komandant i Përgjithshëm i XXII. Mali i ushtrisë Trupave, Hubert Lanz, duke thënë se civilët ishin të shtënë në ushtarët italiane hasur mjaft informale.Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>

Shih gjithashtu: krimet gjermane të luftës në Itali

Revised exhibition 2001 - 2004[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozita rishikuar u quajtur taniVerbrechen der Wehrmacht. Dimensionen des Vernichtungskrieges 1941-1944 .(" Krimeve të Wehrmacht gjermanisht: Përmasat e Luftës së asgjësimit 1941-1944 ").[48]. It focuses on Public international law and travelled from 2001 to 2004. Since then, it has permanently been at the Deutsches Historisches Museum in Berlin.

Filma[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtari i panjohurDer Soldat unbekannte nga Michael Verhoeven ishte në kinematë nga gushti 2006, dhe ka qenë në dispozicion në DVD që nga shkurti 2007. Ajo krahason dy versionet e ekspozitave, dhe sfondin e prodhuesit e saj Jan Philipp Reemtsma, trashëgimtar i Reemtsma kompani duhani e cila kishte mbajtur një raportuar 60% të tregut në Gjermaninë naziste.

Ekspozimi i Wehrmachtit ne Poloni 1939[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai u kritikua se dy ekspozita mbuluar vetëm praninë gjermane në Bashkimin Sovjetik në vitet 1941-1945, dhe të përjashtuar okupimi gjerman të Polonisë që nga shtatori 1939. Një bashkëpunim i polonisht Instituti i përkujtimit kombëtar dhe Deutsches Historisches Institut in Warsaw, the Polish exhibition „Größte Härte ... Verbrechen der Wehrmacht in Polen September/Oktober 1939“ was presented on 1 September 2004 in Poland, and the German version in 2005 ([4] [5]). From 1 September 2007 to early 2008, it will be shown in Nuremberg at the Documentation Center Nazi Party Rallying Grounds. [6]

Analiza e fotografive dhe letrave në lidhje me krimet e luftës nga ushtarët gjermanë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

German soldiers photographing the hanging of a Soviet partisan.

The attitude of German soldiers towards atrocities committed on Jews and Poles in WW2 was also studied using photos and correspondence left after the war.

Photos serve as a valuable source of knowledge, as taking them and making albums about the persecution of Jews was a popular custom among German soldiers. These photos are not official propaganda of the German state and represent personal experience. Their overall attitude is antisemitic[49]. German soldiers as well as police members took pictures of Jewish deportations, executions, humiliation, and the abuse to which they were subjected. According to researchers photographs indicate the consent of the photographers to the abuses and murders committed[49]. "This consent is the result of several factors, including the antisemitic ideology and prolonged, intensive indoctrination."[49] Archival evidence as to the reaction to policies of racial extermination can also be traced in various letters that remained after the war[49]. Many letters from Wehrmacht soldiers were published in 1941 and entitled "German Soldiers See the Soviet Union"; this publication includes authentic letters from soldiers on the Eastern front. To give an example of the intensive indoctrination "that transcends the mere results of military service" researchers Judith Levin and Daniel Uziel quote a German soldier writing:

"Popullit gjerman është thellësisht borxh të Fuehrer, sepse në qoftë se këto kafshë, armiqtë tanë këtu, kishte arritur në Gjermani, vrasje të një natyre të mos dëshmuar ende në botë do të kishte ndodhur .... Nuk ka gazetë mund të përshkruajnë se çfarë kemi parë. Ai Verges më e pabesueshme, madje edhe mesjeta nuk krahasohen me atë që ka transpired këtu. Lexim Der Stuermer dhe vëzhguar fotografitë e saj të japë vetëm një përshtypje e kufizuar e çfarë kemi parë këtu dhe e krimeve të kryera këtu nga çifutët. "

Judith Levin dhe Daniel shtetit Uziel se ky lloj i të shkruarit dhe mendimi ishte shumë i zakonshëm në korrespondencën e lënë nga ushtarët gjermane, veçanërisht në Eastern Front[49].

Another sample are German soldiers' letters that were sent home and copied during the war by special Polish Home Army cell that infiltrated the German postal system.[50] Those letters have been analyzed by historians and the picture they paint is similar to views expressed by Judith Levin and Daniel Uziel. Many soldiers wrote openly about extermination of Jews and were proud of it. Support for "untermensch" and "master race" concepts were also part of the attitude expressed by German soldiers[50]. Presented examples reflecting this trend include samples such as :"I'm one of those who are decreasing number of partisans. I put them against the wall and everyone gets a bullet in his head, very merry and interesting job", "My point of view:this nation deserves only the knaut, only by it they can be educated; a part of them already experienced that;others still try to resist. Yesterday I had possibility to see 40 partisants, something like that I had never encountered before. I became convinced that we are the masters, others are untermenschen"[50].

Much more evidence of such trends and thoughts among Wehrmacht soldiers exists and is subject to research by historians[49].

In conclusion the historians responsible for the exhibition assume that the antisemitic climate and propaganda in Nazi Germany had an immense impact on the entire population and emphasize the importance of the indoctrination.[49]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Kehila Kedosha Janina Synagogue and Museum, The Holocaust in Ioannina Arkivuar 8 dhjetor 2008 tek Wayback Machine URL accessed January 5, 2009
 2. ^ Raptis, Alekos and Tzallas, Thumios, Deportation of Jews of Ioannina, Kehila Kedosha Janina Synagogue and Museum, July 28, 2005 Arkivuar 26 shkurt 2009 tek Wayback Machine URL accessed January 5, 2009
 3. ^ ((cite book | Author = Lukas, Riçard C. | titulli = Keni harruar Holokaustit: polet Sipas gjermanisht Profesioni 1939-1944 | redaktor = | tjerët = Davies, Norman | botuesit = Hippocrene Libra | ISBN 0-7818-0901-0 =))
 4. ^ Jochen Bohler," Zbrodnie w Wehrmachtu Polse "krime (Wehrmacht në Poloni), Znak, 2009, fq. 260
 5. ^ S. Krakowski,'fatin e të burgosurve hebrenj e Luftës në fushatën shtator 1939, YVS 1977, vol 12, p. 300
 6. ^ * ((cite book | para = Jochen | fundit Böhler = | title = Auftakt Vernichtungskrieg zum; Die Wehrmacht in Polen 1939 | viti = 2006 | botuesit = Taschenbuch Fisher Verlag | location = Frankfurtit | ISBN 3-596-16307-2 = | gjuha = gjermane | page = fq 189))
 7. ^ Datner,e krimeve kundër burgosurit-e-luftës. Përgjegjësia e Wehrmacht, pp. 20-35, 1964
 8. ^ "Zbrodnie Wehrmachtu na jeńcach wojennych w II Wojnie Światowej Szymon Datner Varshavë, 1961 faqe 215
 9. ^ "Më të njësive të Wehrmacht rregullt u mbajtën prapa në rezervë, pasi kjo do të ishte një SS-Run 'veprim të veçantë'. " Forczyk, Robert dhe Dennis, Pjetrit:1944 Varshavë: Polonia ofertën për Liri.Fajkua deti Publishing, 2009, faqe 51. ISBN 1-84603-352-7
 10. ^ Marilouise Kroker, "Studime Kritik digjitale: një lexues", University of Toronto Press, 2008, fq. 260, # v = onepage & q =% Wehrmacht 20human% 20shields & f = false
 11. ^ "The Dostler Case". Arkivuar nga origjinali origjinali më 24 shtator 2009. Marrë më 26 nëntor 2009. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Scheck, R. (2006). Hitler's African Victims. Cambridge University Press. Excerpt.
 13. ^ "Crimes of the German Wehrmacht: Dimensions of a War of Annihilation 1941-1944: An outline of the exhibition" (PDF) (në English). Hamburg Institute for Social Research. Marrë më 2006-03-12.Mirëmbajtje CS1: gjuhë e panjohur (link)
 14. ^ transferimin e aktivitetit autonom në zonën e prapme e ushtrisë për të SS, Hans-Heinrich Wilhelm,politika racore dhe luftë - policore të sigurimit dhe forcave të armatosura në Poloni dhe Bashkimi Sovjetik, Passau, 1991, f. 139
 15. ^ në regjistrat Halder ditar e fjalës së Hitlerit në kancelari perandori, 30 Mars 1941, cituar nga Max Domarus:Hitleri - Fjalime dhe lavdėrime 1932-1945, Würzburg 1962, Vëllimi 2, faqe 1682
 16. ^ Përgjithshëm Kuechler, cituar në:shënime dorë nga Komandanti i 18 Ushtria, gjeneral kolonelin von Kuechler dokumentuar në: Hans-Heinrich Wilhelm : racor politikë dhe luftë - policore të sigurimit dhe forcave të armatosura në Poloni dhe Bashkimi Sovjetik, Passau 1991, faqe 133-139
 17. ^ ObdH Cituar në komandën e Brauchitsch Field Marshal von, në bashkëpunim me Policisë e Sigurimit dhe SD për qëllim luftës në lindje e 28 prill 1941, të dokumentuara në: Gerd R. Ueberschar dhe Wolfram Wette,pushtimit gjerman e Bashkimit Sovjetik - "Operacioni Barbarossa" në 1941, Frankfurt 1997, p. 249 f.
 18. ^ by: krishterë Streit:Nuk ka shokë - Ushtria dhe POWs sovjetik,1941-1945, 1991, faqe 63
 19. ^ Diter Pohl:persekutim dhe vrasje në masë gjatë periudhës naziste 1933-1945, Darmstadt 2003, f. 56f
 20. ^ Veltzke:Arti dhe propagandën në Wehrmacht - piktura dhe grafika nga lufta ruse, Kerber, 2005, faqe 38
 21. ^ Klaus Jochen Arnold:ushtrisë dhe politikës së okupimit në territoret e pushtuara të Bashkimit Sovjetik - dhe radikalizimin e luftës në "Operacioni Barbarossa", Dunker und Humboldt, 2005, faqe 408-412
 22. ^ Raymond Cartier:Luftës së Dytë Botërore, Vëllimi 1, Lingen Verlag, Köln 1987
 23. ^ krishterë Streit:trajtimin e të burgosurve sovjetike të luftës .... Në: Gerd R. Ueberschar / Wolfram Wette: "Operacioni Barbarossa" ..., rev. Neuausg. Frankfurt / Main 1991, ISBN 3-596-24437-4, fq 168
 24. ^ Cituar nga: krishterë Streit:Nuk ka shokë - Ushtria dhe POWs Sovjetik,1941-1945, 1991, 157 faqe
 25. ^ Diter Pohl,persekutim dhe vrasje masive në periudhës naziste, op cit P. 40ff
 26. ^ Diter Pohl, Holokaustit , op cit P. 57
 27. ^ BA-MA RW 40 / 5, KTB Ia, Keitel, Memo më Komandanti ushtarak i Serbisë, 9 gusht 1941
 28. ^ Michael Portmann:Serbisë dhe Malit të Zi në të Luftës së Dytë Botërore, 1941-1945, 2007, 27 faqe
 29. ^ Charles H. Schlarp:Ekonomisë dhe pushtimin e Serbisë1941-1944, Franz Steiner Verlag, 1998, faqe 161
 30. ^ Walter Manoschek: 'do të vras Judenjve? "- shfarosjen e hebrenjve në Serbi, në: Hanes Heer dhe Klaus Nauman (eds):shkatërrimit të luftës - krime të Wehrmacht 1941-1944, hamburger Edition, 2 Edition, 1995, faqe 52 dhe 53
 31. ^ Walter Manoschek: 'do të vras Judenjve? "- shfarosjen e hebrenjve në Serbi, në: Hanes Heer dhe Klaus Nauman (eds):shkatërrimit të luftës - krime të Wehrmacht 1941-1944, hamburger Edition, 2 Edition, 1995, faqe 39, 42, 52 dhe 53
 32. ^ Hagen Fleçer:Crew përditshme në Kretë 1943-1944 - Një dokumentar; në Dietrich Eichholtz:Historia e ekonomisë gjermane të luftës,1939-1945, Vëllimi 3, 1943-1945, Mynih 1999, faqe 361
 33. ^ Marlen e Xylander:gjermanisht profesion në Kretë 1941-1945, op cit, fq 39
 34. ^ Marlen e Xylander:pushtimi gjerman i Kretës 1941-1945, op cit, f. 127
 35. ^ Hagen Fleçer:ekuipazhit të përditshme.Në: Dietrich Eichholtz:Historia e ekonomisë gjermane të luftës 1939-1945.3 Vëllimi, Saur Verlag, edicioni i ri 2002, ISBN 3-598-11428-1
 36. ^ Manache Shelahu:vrasjen e të burgosurve italiane të luftës, shtator-nëntor 1943, në: Hanes Heer dhe Klaus Nauman (eds):shkatërrimit të luftës - krime të Wehrmacht 1941-1944, Hamburger Edition, 2 Edition, 1995, faqe 195-204
 37. ^ Bundesarchiv (ed.):Evropë gjatë regjimit nazist - politika e okupimit të fashizmit gjerman në Jugosllavi, Greqi, Shqipëri, Itali dhe Hungari (1941-1945),, Hüthig Verlag Komunitetit, Volumi 6 ISBN 3-8226-1892-6, f. 71 ff, blockquote f. 219
 38. ^ [Http: / / www.rbb-online.de/meta/kontraste/ 2005-05-26.smi? start = 26:30.0 & fund = 35:53.0raport mbi "Brendtenfeier" dhe protestat(Video)] revistë ARD në kontrast, të transmetuar në 26 maj 2005
 39. ^ 1_07_web.pdf Klaus A. Maier:Gernikas shkatërrimit në 26 prill, 1937: Forcat e Armatosura Historia Research Institute (Ed.), Historisë Ushtarake, Gazeta e arsimit historike, nr 1 / 2007, faqe 22[lidhje e vdekur]
 40. ^ Shënim: 'gjermanisht dhe sulmet ajrore aleate ishin të fundit që nga viti 1942, kur ajo ishte dy palët për të terrorizuar popullatën, jo në përputhje me rregullat e së drejtës ndërkombëtare ."; nga Michael Busch dhe Karl -- Volker Neugebauer:themelore historisë ushtarake Gjermane - epoka e luftërave botërore - kombe të armëve, 2006, faqe 406
 41. ^ Natalino Ronzitti dhe Gabriella Venturini:Ligji i Air Warfare - Çështje Bashkëkohore, 2006, faqe 162:gjykime para Gjykatës Ushtarake Ndërkombëtare të Nurembergut dhe Tokios nuk japin asnjë sqarim në lidhje me luftën ajrore notwithunderstanding përdorimin masiv të, në veçanti, bombardimet e ajrore që kishte çuar në numrat e paprecedent të viktimave. Telford Taylor, Shefi i Këshillit për Krimet e Luftës në Nuremberg Trials, shpjegoi se: "bombardimet e Aerial kishin qenë përdorur gjerësisht dhe pa mëshirë mbi Forcave Aleate, si dhe anën e Boshtit që as në Nuremberg as Tokio ishte çështje bërë një pjesë e gjykimeve. "
 42. ^ Peter lieb:Luftës Konvencionale ose e luftës ideologjinë naziste. Oldenbourg, Mynih 2007, f. 518
 43. ^ Raffael Scheck:Këto janë vetëm egër - gjermanisht masakrat e ushtarëve të Zi nga ushtria frëngjisht në vitin 1940,në: Journal ofHistoria Moderne, 77, 2005, faqe 325-344
 44. ^ Ligës Ndërkombëtare Grave për Paqe dhe Liri Ruth Seifert, Lufta dhe Dhunim - Qasje analitike 1 Arkivuar 29 maj 2008 tek Wayback Machine
 45. ^ Diter Pohl:persecutiona. ... a. O. P. 43ff
 46. ^ Madelon de Keizer:për krimet e luftës në Hollandë zënë - rast cherubs '. in: Wolfram Wette Ueberschar dhe Gerd R. (eds):për krimet e luftës në 20 Shekullit. Darmstadt 2001, f. 260-262.
 47. ^ Hanno Ballhausen, Friedemann në nevojë, dhe Petra Timpe Niebuhr:Historia e Luftës së Dytë Botërore, 2004, faqe 478
 48. ^ "Verbrechen der Wehrmacht. Dimensionen des Vernichtungskrieges 1941—1944". Marrë më 2006-03-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 49. ^ a b c d e f g Ordinary Men, Extraordinary Photos" Judith Levin and Daniel Uziel Yad Vashem Institute Yad Vashem Studies, No. 26
 50. ^ a b c Niemieckie listy ze wschodu Polityka - nr 51 (2483) 18-12-2004; Jerzy Kochanowski, Marcin Zaremba

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fritz, Stephen G. (1997). Frontsoldaten: The German Soldier in World War II. University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-0943-4. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Heer, Hannes (ed.) (1995). Vernichtungskrieg: Verbrechen der Wehrmacht 1941-1944 (War of Annihilation: Crimes of the Wehrmacht). Klaus Naumann (ed.). Hamburg: Hamburger Edition HIS Verlag. ISBN 3-930908-04-2. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtje CS1: tekst shtesë: lista e autorëve (link)
 • Rossino, Alexander B. (2005). Hitler Strikes Poland: Blitzkrieg, Ideology, and Atrocity. Modern War Studies. ISBN 0-7006-1392-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Scheck, Raffael (2006). Hitler's African Victims: The German Army Massacres of Black French Soldiers in 1940. ISBN 0-521-85799-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Wheeler-Bennett, Sir John (2005). The Nemesis of Power: German Army in Politics, 1918-1945. New York: Palgrave Macmillan. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]