Krimi i organizuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mafiozi i mafias amerikane Sam Giancana.

Krimi i organizuar është një kategori grupimesh transnacionale, kombëtare ose lokale të ndërmarrjeve shumë të centralizuara të drejtuara nga kriminelët për t'u përfshirë në veprimtari të paligjshme, më së shpeshti për përfitime. Ndërsa krimi i organizuar përgjithësisht mendohet si një formë e biznesit të paligjshëm, disa organizata kriminale, si grupet terroriste, forcat rebele dhe separatistët, janë të motivuara politikisht. Shumë organizata kriminale mbështeten te frika ose terrori për të arritur qëllimet ose synimet e tyre, si dhe për të mbajtur kontrollin brenda organizatës dhe mund të adoptojnë taktika të përdorura zakonisht nga regjimet autoritare për të ruajtur pushtetin. Disa forma të krimit të organizuar ekzistojnë thjesht për të përmbushur kërkesën për mallra të paligjshme në një shtet ose për të lehtësuar tregtinë e mallrave dhe shërbimeve që mund të jenë ndaluar nga një shtet (si droga ilegale ose armë zjarri). Ndonjëherë, organizatat kriminale i detyrojnë njerëzit të bëjnë biznes me ta, si për shembull kur një bandë zhvat para nga shitësit për "mbrojtje". Bandat e rrugës shpesh mund të konsiderohen grupe të krimit të organizuar ose, sipas përkufizimeve më të rrepta të krimit të organizuar, mund të disiplinohen aq sa të konsiderohen të organizuara. Një organizatë kriminale mund të referohet gjithashtu si një bandë, mafia, turmë, rrjet (krimi) ose sindikatë; rrjeti, nënkultura dhe komuniteti i kriminelëve të përfshirë në krimin e organizuar mund të referohen si bota e krimit ose toka e bandave. Sociologët nganjëherë dallojnë në mënyrë specifike një "mafia" si një lloj grupi të krimit të organizuar që specializohet në ofrimin e mbrojtjes jashtëligjore dhe kuazi-zbatimit të ligjit. Studimet akademike të "mafias" origjinale, mafia italiane, e cila i paraprin grupeve të tjera, gjeneruan një studim ekonomik të grupeve të krimit të organizuar dhe ushtronin ndikim të madh në studimet e mafies ruse, triadave kineze, triadave të Hong Kongut dhe japonezëve. Yakuza.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]