Kriprat minerale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kriprat Minerale jane perberes te domosdoshem te indeve kalciumi. Marrin pjese ne ndertimin e kockave,dhembjeve kontraktimin emoskular (sidomos te zemres),mpiksjen e gjakut absorbimin e vitamines B12 akvitetin e enzimave percimin nevror.Perthithet ne pranin e vitamine D.Mungesa jep :Ricket ,tetani ,dentim te rritjes sidomos dhembjeve dhe kockave. Gjendet neproduktet e qumshit,verdhen e vezes,sardele,soy,zarzavatet e thara.Pervec ujit rol te madh ne jeten e qelizes luajne edhe kriprat minerale . Mungesa apo sasia e tepert e tyre mund te ndikojn ne crregullime teproceseve te jetes po ashtu mund te shkaktojne edhe vdekjen e qelizave.Sasia e kriprave minerale nuk eshte e njejte ne te gjithe organizmat e se gjalles.