Jump to content

Kripshmëria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e salinitetit

Saliniteti ose kripshmëria, paraqet sasinë e kripës së tretur në ujë të detit të shprehur në promila (‰ ). Saliniteti nuk është i njejtë në të gjitha detet dhe oqeanet, ajo varet inteziteti i avullimit, i sasisë së reshjeve atmosferik, i shkëmbimit të ujrave të ëmbla në dete dhe oqeane. Saliniteti mesatar i ujit të deteve dhe të oqeaneve lëviz rreth 35 ‰ . Salinitet më të madh kan detet e gjerësive subtropikale rreth 38 (‰ ), kurse në detin e Kuq arrinë në 40. Detet në gjerësitë më të mëdha gjeografike kan sasi më të vogël të kripës, Deti Baltik ka vetëm 6-8 (‰ ).

Për shkak të kripërave të tretura, uji i detit nuk mund të përdoret drejtpërdrejt për pije , në bujqësi, në industri etj, dhe procesi i desalinizimit është shum i shtrenjtë dhe ka zbatim të kufizuar. Në hartat me isohaline vërehet një shtrirje zonale në sipërfaqen e oqeanit botëror.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]